Roseți | Energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice

Roseți | Energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice

Primăria comunei Roseți intenționează să-și acopere parte din consumul de energie electrică prin instalarea de sisteme de producție a energiei din surse regenerabile.

În acest sens, Consiliul Local a adoptat deja Hotărârea privind aprobarea proiectului de investiție „Construire sistem fotovoltaic prosumator pentru autoconsum în comuna Roseți, Județul Călărași”.

Proiectul, în valoare de 2.125.743, 68 lei cu TVA, va fi finanțat în cadrul apelului prin Fondul pentru Modernizare, Programul-Cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocare a energiei, Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, derulat de Ministerul Energiei. Instituțiile publice care vor putea beneficia de energia produsă din surse regenerabile sunt Primăria și Școala Gimnazială nr. 1 Roseți.

Prin Hotărârea mai sus-menționată s-au aprobat documentația tehnico-economică, faza studiu de fezabilitate, asigurarea și susținerea din bugetul local a cofinanțării proiectului, asigurarea fluxului financiar pentru implementarea proiectului, precum și toate cheltuielile neeligibile/conexe rezultate din documentațiile tehnico-economice/contractul de lucrări, ce pot apărea pe durata implementării proiectului. În plus, s-a aprobat și angajamentul de a suporta cheltuielile de operare și întreținere a investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la PIF.

Ministerul Energiei a anunțat deschiderea apelului de proiecte, finanțate prin Fondul pentru Modernizare, în cadrul Programului-Cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, în data de 06.12.2023. Apelul de proiecte este necompetitiv, cu depunere continuă până la data de 06 martie 2024, ora 17.00.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 500.000.000 euro, iar valoarea grantului care poate fi acordat nu poate depăși suma de 10 milioane euro pe beneficiar.

Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel sunt:

Unitățile administrativ teritoriale, sub-diviziuni ale unităților administrativ teritoriale,

Unitățile și subunitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională,

Instituții publice, astfel cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare la art. 2 pct. 30, (inclusiv entitățile publice subordonate sau aflate sub autoritatea/în coordonarea acestora exclusiv Regiile autonome și societățile cu capital de stat) ,

Cultele recunoscute oficial în România, și unitățile locale ale acestora, definite potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, republicată,

Instituţiile de învăţământ superior de stat,

Institutele naționale, institutele, centrele și stațiunile de cercetare dezvoltare de drept public, astfel cum sunt acestea prevăzute în O.G. nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, cu modificările și completările ulterioare,

Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară constituite conform prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Pot fi eligibile și parteneriatele realizate între entitățile de mai sus.

Sprijinul financiar sub formă de grant, în cadrul apelului de proiecte are la bază principiul ,,primul venit, primul evaluat evaluat și contractat, cu respectarea condițiilor din ghid”, este acordat pentru investiţii destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNIESC, la obiectivele Pactului verde european ca strategie de creștere sustenabilă a Europei și de combatere a schimbărilor climatice în concordanță cu angajamentele Uniunii de punere în aplicare a Acordului de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei și în cadrul PNIESC.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.