Primarul şi Consiliul Local sunt împotriva construirii incineratorului de deşeuri medicale în comuna Mitreni

Primarul şi Consiliul Local sunt împotriva construirii incineratorului de deşeuri medicale în comuna Mitreni

Construirea unui incinerator de deşeuri medicale cu instalaţii anexe a stârnit un uriaş val de nemulţumire în rândul locuitorilor comunei Mitreni din cauza impactului asupra calităţii mediului şi a vieţii lor care ar fi pusă în pericol. Autorităţile locale, în frunte cu primarul Tudorel Minciună, au ţinut cont de opiniile exprimate în spaţiul public de cetăţeni, revocând încă de la începutul anului Hotărârea de Consiliu Local privind închirierea unui teren în suprafaţă de 5000 mp situat în extravilanul comunei Mitreni T35, P95 pe care urma să se construiască un astfel de incinerator. De asemenea au fost revocate la începutul lunii martie şi cele două Hotărâri de Consiliu Locale care au avut ca obiect Caietul de sarcini şi Studiul de oportunitate.

În faţa unei astfel de situaţii, investitorul respectiv a închiriat, tot pe raza comunei, un imobil de la o persoană privată reuşind să intre pe 11 martie în posesia Certificatului de urbanism nr. 38, eliberat de Consiliul Judeţean Călăraşi.

Demersurile de oprire a construirii acestui incinerator au continuat. Pe 25 mai 2020, primarul Tudorel Minciună solicită Consiliului Judeţean Călăraşi prin adresa cu nr. 2071 (pe care o puteţi vedea mai jos!) ca „autorizaţia de construire să NU fie emisă fără consultarea populaţiei comunei Mitreni cu privire la obiectivul de investiţii „Construire clădire hală, bazin betonat vidanjabil, platforme netonate, împrejmuire, sistem de iluminat. Executare foraj şi reţea internă prin alimentare cu apă.Amplasare incinerator de deşeuri medicale cu instalaţii anexe (...), construcţii ce vor urma să fie construite în intravilanul comunei Mitreni, sat Valea Roşie, pe o suprafaţă de 1992 mp, proprietate privată”. Se aşteaptă în acest sens o poziţie din partea Consiliului Judeţean.

Tot în aceeaşi direcţie se înscrie şi „corespondenţa” purtată cu Agenţia de Protecţia Mediului Călăraşi. Pe 29 iulie, APM solicită Primăriei Mitreni „completări / informaţii suplimentare sau, după caz, puncte de vedere cu privire la potenţialul impact asupra tuturor factorilor prevăzuţi la art. 7 alin (2) din Legea 292 / 2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, asupra ariei naturale protejate de interes comunitar şi asupra corpurilor de apă cu privire la amplasamentul incineratorului”.

Câteva zile mai târziu, mai exact pe 4 august, potrivit adresei 3183, primarul Tudorică Minciună susţine că „ţinând cont de opiniile exprimate de cetăţenii comunei Mitreni, în urma consultării acestora de către consilierii locali şi primarul comunei, a rezultat că aceştia nu sunt de acord cu înfiinţarea incineratorului, considerând că această investiţie nu este benefică şi fiabilă pentru comunitate”. Tot primarul a mai subliniat că este necesară „întocmirea unui studiu de impact asupra mediului autorizat şi consultarea populaţiei”, întrucât Primăria „nu are un angajat specialist în domeniul mediului”.

E limpede ca lumina zilei că atţt primarul Tudorel Mkinciună cât şi Consiliul Local se opun unei astfel de „investiţii”, punând pe primul loc calitatea mediului şi a vieţii cetăţenilor.

„Întotdeauna am ţinut cont de opiniile cetăţenilor, indiferent de acţiunile întreprinse la Primărie sau în cadrul Consiliului Local Mitreni. Sănătatea oamenilor este mai presus de orice. Am făcut toate diligenţele necesare şi legale pentru a stopa înfiinţarea acestui incinerator pe raza comunei noastre. Cetăţenii aşteaptă un răspuns favorabil din partea APM şi a Consiliului Judeţean.”

Tudorel Minciună, primarul com. Mitreni

minciuna1

minciuna2

minciuna3

minciuna4

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.