Primăria Ştefan Vodă | I. Zardova: Strategia redă o analiză a resurselor și oportunităților comunei prezentând cadrul în care se va realiza progresul în următorii ani

Primăria Ştefan Vodă | I. Zardova: Strategia redă o analiză a resurselor și oportunităților comunei prezentând cadrul în care se va realiza progresul în următorii ani

Strategia de dezvoltare locală a comunei Ștefan Vodă 2021-2027 a fost elaborată, urmând să fie supusă dezbaterii și aprobării în Consiliul Local.

Obiectivul general al strategiei îl reprezintă dezvoltarea echilibrată și armonioasă a localității prin crearea și prin susținerea unui mediu economico - social competitiv, stabil, sănătos și diversificat, care să asigure creșterea economică continuă și calitatea vieții cetățenilor comune.

“Strategia de dezvoltare locală a comunei Ștefan Vodă, prin care dorim să oferim o imagine cât mai clară a obiectivelor pe care administrația locală și le-a fixat pentru următorii 6 ani este gata urmând să fie dezbătută și validată în Consiliul Local. În cadrul strategiei, dezvoltarea comunei Ștefan Vodă a fost structurată pe o perioadă de 6 ani, cuprinsă în intervalul de timp 2021-2027, dorindu-se astfel suprapunerea cu următoarea perioada de programare stabilită de către Comisia Europeană.”, a declarat primarul Ionel Zardova care a continuat “Strategia de dezvoltare locală prezintă acţiunile pe care administraţia locală le va iniţia pentru a crea condiţiile necesare dezvoltării comunei. Prin conținutul strategiei dorim să subliniem și rolul important ce revine valorificării potenţialului de absorbţie a fondurilor europene. Am pregătit un plan de măsuri de dezvoltare care să reflecte cât mai fidel opțiunile și nevoile cetățenilor. Planul reprezintă radiografia generală a comunei, detalierea direcțiilor strategice de dezvoltare si rezultatul implicării tuturor factorilor interesați și responsabili de la nivelul comunei. Rezultatele studiilor și ale procesului de elaborare a strategiei ne-au oferit nouă, administrației locale, o modalitate utilă pentru identificarea priorităților și pentru selectarea acțiunilor și a politicilor viitoare. Strategia redă o analiză a resurselor și oportunităților comunei prezentând cadrul în care se va realiza progresul în următorii ani în vederea îmbunătățirii calității vieții locuitorilor. În acest sens trebuie promovată o economie dinamică și competitivă, care să asigure locuri de muncă, un înalt nivel de educație, ocrotirea sănătății, coeziunea socială și protecția mediului, într-o lume sigură, ce respectă diversitatea culturală”.

Percepția cetățenilor asupra Comunei

În cercetarea sociologică cantitativă realizată prin tehnica sondajului de opinie, interpretarea datelor este un domeniu vast.

În ceea ce priveşte evaluarea Comunei Ștefan Vodă, precum şi a locuitorilor acestei comune, ca loc unde să poţi trăi, 87% dintre respondenţi au mers în direcţia bun/satisfăcător. 7% au descris ca fiind un loc excelent unde să poţi trăi şi 6% au răspuns nemulţumitor la această întrebare.

De asemenea, este importantă evaluarea capacităţii administrative de gestionare propriu-zisă a fondurilor disponibile, identificarea capacităţii resurselor umane din cadrul unităţilor administrativ teritoriale (UAT) de a gestiona obţinerea fondurilor. Balanţa înclină înspre o evaluare pozitivă, 92.09% au evaluat ca fiind ridicată/foarte ridicată capacitatea instituţiei Primărului de a gestiona dezvoltarea comunei şi realizarea proiectelor strategice.

Locuitorii Comunei Ștefan Vodă au apreciat ca fiind necesară/foarte necesară iniţiativa autorităţilor publice locale de a identifica opiniile propriilor cetăţeni cu privire la dezvoltarea comunei, 97% dintre intervievaţi au afirmat în acest sens.

În ceea ce priveşte capacitatea Consiliului Local de a gestiona dezvoltarea Comunei şi realizarea proiectelor strategice, evaluarea a fost înclinată mult spre pozitiv. 81% dintre intervievaţi au răspuns că există o capacitate ridicată/foarte ridicată.

Printre realizările mari ale Comunei Ștefan Vodă din ultimii 3 ani, opinia publică a identificat următoarele: Iluminat; Camere de supraveghere; Asfaltare; Reabilitare biserică; Reabilitare şcoală; Grădiniţa; Grup sanitar la şcoală; Canalizare; Internet; Salon de evenimente; Apa.

Se va observa că ceea ce au identificat unii ca fiind un aspect pozitiv, pentru alţi locuitori nu este suficient de satisfăcător şi ajunge să fie un eşec al comunei. Astfel că, în ceea ce priveşte eşecurile mari ale Comunei Ștefan Vodă, iată care sunt variantele de răspuns ale intervievaţilor: Apa nepotabilă; Şcoala neîncălzită; Dispensar nereabilitat; Lipsă cabinete medicale; Canalizare; Asfaltare; Lipsă izlaz comunal; Gaze; Trotuar; Cămin cultural; Educaţie; Atragere de investitori; Atragere de fonduri; Păduri devastate; Devastare locuri de joacă; Gunoi; Capelă; Groapa de gunoi; Lipsă activităţi sportive; Locuri de muncă; Lipsa intervenţiei poliţiei; Îngrijirea bătrânilor

Pentru indentificarea aspectelor pozitive/oportunităţi ale Comunei Ștefan Vodă se observă că respondenţii au viziuni diferite în ceea ce privește felul în care sunt receptate plusurile și minusurile de la nivelul comunei. Iată care sunt aspectele pozitive/oportunităţile comunei în opinia cetăţenilor: Gaze; Atragerea de investitori; Irigaţii; Capela; Fonduri europene; Cooperative agricole; Creare locuri de muncă; Apa (parţial); Canalizare; Amplasarea lângă A2; Cale ferată; Terenuri ieftine la vânzare; Drum judeţean; Cabinet stomatologic; Cetăţeni primitori; Izlaz; Internet; Bază sportivă; Încălzire şcoală; Parc industrial în DN1; Asfaltare; Iluminat; Centru de colectare al deşeurilor; Îmbunătăţirea traiului.

Cele mai frecvente aspecte pozitive/oportunităţi menţionate de către cei intervievaţi au fost: gazele si atragerea de investitori. Se observă un optimism, din partea populaţiei Comunei Ștefan Vodă, cu privire la speranța că vor trăi mai bine următorul an, peste 10 ani şi/sau peste 20 de ani.

În vederea menţinerii / creşterii unui nivel de trai mai ridicat, respondenţii au considerat că următoarele domenii au un nivel mai ridicat (au înregistrat o pondere de peste 50%) la prioritatea în dezvoltarea Comunei Ștefan Vodă: educaţie, sănătate, cultură şi agricultură.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.