P. Ţone: Dacă nu va fi linişte în spital, cei care vor avea de suferit sunt cetăţenii!

P. Ţone: Dacă nu va fi linişte în spital, cei care vor avea de suferit sunt cetăţenii!

Din 21 mai, Spitalul Municipal Olteniţa are o nouă conducere. Pus politic în timpul stării de urgenţă, doctorul Cocoşilă a fost înlocuit prin dispoziţia primarului, cu doctoriţa Smochină cea care a câştigat concursul de ocupare a funcţiei de manager în urmă cu câţiva ani. Primarul Petre Ţone susţine că spitalul are mare nevoie de „linişte”, dezideratul său fiind asigurarea celor mai bune condiţii pentru tratarea corespunzătoare a pacienţilor.

În altă ordine de idei, Ţone, în interviul de mai jos, a trecut în revistă şi activităţile iniţiate de instituţia pe care o conduce şi în această perioadă a stării de alertă.

Domnule primar, care sunt ultimele noutăţi de la Spitalul Municipal? Am înţeles că s-a revenit la vechea conducere...

Nu s-a revenit c-am vrut noi. Eu oricum susţineam vechea conducere însă s-a revenit prin efectul legii, obligatoriu pentru noi toţi în România. Dacă vrem măcar să salvăm aparenţele, trebuie să respectăm legea. În baza legii aprobate de Parlament, eu am dat o dispoziţie către Spitalul Municipal în care le-am adus la cunoştinţă că, începând cu data de 21 mai, pentru că am aşteptat până când a apărut în Monitorul Oficial, se va reveni la vechea formulă de conducere. În lege se spune foarte clar că spitalele judeţene şi municipale revin în administrarea autorităţilor locale. Era normal să întreprind acest demers întrucât prin Ordinul ministrului se suspendase şi contractul de management dintre noi şi fostul manager.

Nu e un secret pentru nimeni, am afirmat-o de atâtea ori în spaţiul public, că eu sunt extraordinar de mulţumit de activitatea doamnei manager Smochină. Tot în repetate rânduri am şi criticat-o pentru limbaj, pentru comportament. Dar aceste deficienţe reprezintă foarte puţin în raport cu realizările pe care le are această doamnă manager.

Am fost la Spital, am avut o discuţie chiar cu domnul Cocoşilă în prezenţa a 5-6 asistente în care l-am rugat, aşa cum am vorbit şi cu doamna Smochină, să lase interesele personale pentru că împreună cu mine nu avem decât un singur deziderat în ceea ce priveşte spitalul. Şi anume, oamenii să fie cât mai bine trataţi. O asistentă prezentă mi-a replicat: „Şi personalul medical să fie bine tratat”. Şi eu care credeam că şi ei fac parte dintre cetăţenii Olteniţei şi nu numai.

Eu sper ca dumnealui să fi înţeles. Din păcate, nu ştiu ce se urmăreşte pentru că a doua zi de după întrevedere, a venit o comisie formată din reprezentanţi ai Casei atât de la nivel naţional cât şi judeţean ca să înspecteze activitatea spitalului de la 1 ianuarie 2019 şi până în prezent. Eu ştiam că pe perioada pandemiei până şi DNA-ul şi-a diminuat activitatea. Oricum nu văd să aibă cineva ceva de ascuns. Până la urmă orice control e binevenit. Să scoată la suprafaţă tot ce cred dumnealor că s-a greşit dar s-o facă cu argumente. Din punctul meu de vedere nu cred totuşi că e normal. Vedeţi, ce spuneam eu despre liberalii ăştia, cumva se adevereşte. Dar rămâne de văzut.

Deci, în momentul de faţă domnul Cocoşilă nu mai e managerul Spitalului Municipal Olteniţa.

Domnul Cocoşilă nu mai manager din 21 mai. Momentan, doamna Smochină se află în concediu medical iar la conducerea spitalului se află directorul medical, doamna Albeanu.

Cum comentaţi schimbările astea? Azi eşti numit manager, poimâine schimbat...

Această întrebare ar trebui s-o adresaţi celor care conduc acum această ţară, care au dat ordonanţe militare, care, fără să ţină cont de cât au investit autorităţile publice locale, au considerat că e mai bine să treacă managementul spitalelor la Ministerul Sănătăţii. Dar să schimbi un manager, de pildă, cu unul care a fost şef la Pompe funebre sau cu un chelner, iertaţi-mă, dar e strigător la cer.

Spitalul e în continuare de tip suport Covid?

Sigur că da.

Câţi pacienţi tratează corpul medical din spital?

Nici unul!

Scuzaţi-mă, oamenii ăştia stau degeaba...

Marea lor majoritate, da. Decât, Doamne fereşte!, dacă sunt urgenţe, atunci se consultă toate urgenţele, după care sunt dirijaţi către diverse spitale.

Deci Spitalul nu poate primi persoane care suferă şi de alte boli.

Deocamdată, nu. Cred c-aţi văzut la televizor, e o întreagă discuţie acum pentru că au murit mai mulţi din cauza altor boli decât de coronavirus. N-au avut unde să se trateze. Dar asta-i o decizie luată la nivel înalt. Noi nu suntem abilitaţi să luăm o asemenea hotărâre.

Şi atunci de ce au mai apărut aici la Olteniţa acele discuţii în care doctorii vă reproşau că n-au unde să se odihnească?

N-a fost nimic altceva decât o diversiune. Totul ar fi fost credibil dacă am fi avut bolnavi COVID. Noi n-am avut decât câteva cazuri confirmate pozitiv, inclusiv din Chirnogi, Ulmen care au fost trimise la Matei Balş. Aşa s-a discutat de la bun început. În momentul în care se umplu toate spitalele din Bucureşti, de-abia de atunci Olteniţa putea prelua bolnavii cu COVID.

Şi nu a fost cazul.

Exact. Bucureştiul are încă multe locuri libere în spitale. Am văzut-o pe doamna Firea, zilele trecute, afirmând că unul dintre cele mai mari spitale din Capitală care e suport COVID, nu are nici un bolnav.

Şi nu e singurul.

Şi nu e singurul din ţară, într-addevăr. Chiar dacă-mi convine sau nu, n-am de gând să comentez astfel de decizii. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Aşa s-a hotărât prin lege, merge înainte.

Mai am o întrebare. Câţi bani aţi cheltuit pe perioada asta a pandemiei?

În afară de banii pe care i-am virat spitalului, cei 15 miliarde de lei vechi ca să achiziţioneze ei cele necesare, noi am avut destul de multe alte cheltuieli. E foarte uşor să ceri de la autoritatea publică locală.

Dacă v-aduceţi aminte, după o ordonanţă militară începând de a doua zi toate scările de bloc au trebuit să fie dezinfectate. Nimeni n-a întrebat cu ce bani sau dacă ai bani. Nu! În aceeaşi seară, noi ne-am aprovizionat cu atomizoare, aveam relaţia pentru că noi oricum dezinfectăm oraşul, parcurile în special primăvara, şi am dezinfectat. În 2 zile ne-au venit şi dispenserele pe care le-am montat în absolut toate scările de bloc. Bineînţeles, că le-am umplut până acum de 3, 4 ori. De pildă, astăzi facem toate şcolile pentru că în cele elementare va avea loc Examenul de Capacitate iar liceele vor organiza BAC-ul. Ne-a venit o adresă de la DSP, cu toate că în lege scrie că Ministerul Sănătăţii va face lucrul ăsta. Dar până să ne certăm pe lege, eu am considerat că trebuie să ajutăm şi în consecinţă am demarat şi această „operaţiune” de dezinfectare a tuturor claselor, a uşilor de acces din şcoli.

Am comandat şi cred că mâine (n.r. marţi 26 mai) vom intra în posesia termoscanner-elor pentru toate şcolile, pentru Primărie şi pentru toate subordonatele noastre. Sunt cheluieli destul de multe şi de importante. La final, le vom aduna şi dacă cineva va spune că vom primi şi banii înapoi, atunci sunt bineveniţi.

E în derulare un program pe fonduri europene şi în acest sens am adus o echipă de la Bucureşti care a pornit deja treaba ca să redacteze un proiect prin intermediul căruia să obţinem toţi banii cheltuiţi cu această pandemie. Dacă va fi să fie, e vorba inclusiv de cele 15 miliarde de lei vechi, ar fi extraordinar. Datorită acestei doamne manager atât de hulită de unii avem un ventilator nou – nouţ şi un analizor pentru testare infecţie coronavirus şi el nou – nouţ. Dar oamenii care ni l-au donat doresc să-l instaleze ei. Donând mai multe în ţară, probabil că într-o zi, două o să ne vină şi nouă rândul şi atunci vom putea să facem şi noi teste.

Cam asta e cu spitalul. Nu e încă linişte dar în timp lucrurile se vor reaşeza în matca lor. Dacă nu va fi linişte în spital, cei care vor avea de suferit sunt cetăţenii.

E un lucru care pe mine mă deranjează extraordinar de mult. În ultima zi de mandat, pe 14 mai, când se ridica starea de urgenţă, domnul Cocoşilă a semnat transferul unei doctoriţe de nou – născuţi pentru Spitalul Judeţean Călăraşi. Noi ne-am bătut atât de mult să aducem medici la Olteniţa însă le dăm drumul să plece că se ceartă nu ştiu cine cu nu ştiu cine?

Îi felicit pe cei de la Călăraşi care au pus ochii pe mai mulţi doctori de la noi. Ne-au făcut adrese de detaşare însă nu le vom semna sub nicio formă. Spitalul e al nostru, acum, nu vom semna detaşarea nici unui medic. Şi Olteniţa are nevoie de medici de mare calitate. Cel pe care-l vor acum e un chirurg cardiovascular, care nu e la îndemâna tuturor.

La rectificarea Guvernului din urmă cu puţin timp, ce sumă aţi primit?

Noi aflăm de rectificările asta pe care le face Guvernul după ce primesc alţii. Am primit, într-adevăr, 5.000 de măşti de la Consiliul Judeţean. N-am primit însă nici un leu.

Acum o lună şi ceva, ne-a fost virată suma de 1 miliard de lei vechi. Atât, în toată pandemia asta!

Altfel, momentan, nu vă pot spune cu exactitate cât s-a cheltuit. N-am făcut toate socotelile. Depildă, când am primit o adresă de la Curtea de Conturi se spunea acolo că dezinfectantul şi tot ce am achiziţionat pentru spălat, dacă n-am prins exact cele 3 zile când s-a dat Ordonanţa Militară, sumele cheltuite nu ţie se iau în calcul. Până şi lucrurile astea sunt parcă făcute cu schepsis.

Mulţumesc.