Olteniţa / Ţone: “Lucrăm la lista de investiţii pentru 2017!

tone 3Primarul Olteniţei, Petre Ţone are motive de bucurie. Deşi s-au scurs doar 8 luni din acest an, investiţiile propuse pentru acest an s-au realizat până acum în proporţie de 98%. Se lucrează deja la lista de investiţii pentru anul viitor.
Ţone mai are o veste bună pentru olteniţeni. Recent municipalitatea a reuşit să obţină Clubul SNO în urma unui schimb de immobile cu Societatea Evergreen.
În altă ordine de idei, Ţone salută interesul manifestat pentru Olteniţa al noului preşedinte al Consiliului Judeţean. Primele discuţii au fost deja purtate, Iliuţă subliniind că „Problemele Olteniţei au devenit problemele judeţului Călăraşi!”

Domnule primar Ţone, a demarat al doilea mandat şi cred că aveţi o serie de obiective, de proiecte, bine conturate care vizează dezvoltarea Olteniţei. Care ar fi primele noutăţi în acest sens?
Important pentru mine este că s-au terminat de asfaltat străzile Tineretului şi Argeşului, două străzi foarte lungi care, de mult în opinia mea, trebuiau făcute. Acum le-a venit rândul. S-au terminat de asfaltat străzile Traian, Dunărea şi 23 aprilie. Efectiv, suntem în proporţie de 90% cu toate străzile din municipiul Olteniţa asfaltate.
În plus după cum bine ştiţi, am spus că, în 2017 cel târziu, vom achiziţiona Clubul SNO. Vă pot informa că în şedinţa de luna trecută (n.r. iulie 2016) am achiziţionat Clubul SNO, adică am iniţiat un proiect de schimb de imobile între Primăria Olteniţa şi EverGreen, societatea care deţine acest activ. Acum suntem în faza de elaborare şi de semnare a contractului de schimb. Preţul este incredibil! După părerea mea este o mare realizare. Dacă acum 4 ani, EverGreen dădea 15 miliarde de lei vechi pe acest Club Navol, aşa arată documentele de adjudecare, noi am dat la schimb 3 hectare de teren arabil. Dacă aş vrea să fac o glumă, ar însemna că am vândut teren arabil cu 5 miliarde hectarul! E o utopie, nici măcar în America nu există un preţ atât de mare sau ştiu eu în ce altă ţară civilizată.

Şi nu e vreun puţ petrolifer acolo...
Nu e. Deci ne-am realizat acest obiectiv cu mult, mult înainte de termenul pe care ni l-am propus.
Este adevărat că avem o mare problemă cu Lotul 3 de asfaltare pentru care nu avem finanţare. Vreau să vă spun că am avut o surpriză chiar foarte plăcută cu modul de abordare a problemelor din partea Consiliului Judeţean, din partea preşedintelui actual, Vasile Iliuţă. Nu m-am aşteptat la aşa ceva! Îi voi oferi tot sprijinul dar în acelaşi timp îi voi solicita să rezolve şi problemele Olteniţei. Expresia dânsului a fost: „Problemele Olteniţei au devenit problemele judeţului Călăraşi!” Eu cred că aşa trebuia să fie de când s-a înfiinţat judeţul ăsta. Olteniţa este parte integrantă a judeţului Călăraşi. Că până acum „s-a aburit”, să folosesc un limbaj colocvial, toată lumea că avem întreprinderea judeţeană nu ştiu de care dar e pe teritoriul municipiului Călăraşi deci nu dăm la municipiul Călăraşi dar dăm la întreprinderea judeţeană. Faptul că am ajuns să-l „invidiez”, asta ca o constatare, pe Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi pentru că nu are nici cea mai mică problemă cu finanţarea, gestionarea problemelor generate de la cele 3 spitale care sunt în administrarea Consiliului Judeţean.

Pentru că Primăria nu are nici un spital în subordine...
Nu are nici un spital dar asta nu înseamnă că acel spital nu e pe teritoriul municipiului Călăraşi. E de fapt o şmecherie, acolo se pot da 5-600 de miliarde pe an dar la Olteniţa nu dăm niciun leu şi, mai mult, pentru redeschiderea celui de la Budeşti nu facem niciun pas. Iar Olteniţa, ca să fie foarte clar, deserveşte toată această zonă din judeţul Călăraşi de la Mănăstirea până la Căscioare şi de la Olteniţa până la Frumuşani. Marea majoritate a oamenilor vin la Olteniţa, de finanţat nu finanţează decât Primăria Municipiului Olteniţa. Noi ne vom ţine de promisiune şi vom aloca sumele necesare spitalului în baza bugetului aprobat de Consiliul Local dar eu cred că sunt sume insuficiente. Pe lângă faptul că aceste sume sunt insuficiente, avem acea mare problemă a ambulatoriului. Ambulatoriul Olteniţa a rămas singurul nemodernizat din tot judeţul Călăraşi. Dacă la Lehliu s-a putut, la Călăraşi s-a putut, la Olteniţa se pare că nu se poate. Eu am depus documentaţie şi pentru fonduri europene dar şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi la Ministerul Sănătăţii şi bineînţeles am depus la Consiliul Judeţean. Eu cred că trebuie să ne ajutăm noi, în plan judeţean.
Cred că judeţul sub mâna lui Iliuţă se va apleca asupra acestei probleme pentru că nu trebuie neapărat să-l facem într-un an. Dacă facem un plan pe 2-3 ani şi cu ce putem ajuta noi în plan local şi cu o finanţare consistentă de la Consiliul Judeţean se poate remedia şi această problemă.
Îmi face plăcere să vă spun că duminică (21 august 2016) am avut prima serbare de copii după amiază la ora 16.00 pe scena în aer liber, în Parcul Rek. Primul spectacol făcut de către Clubul Elevilor un festival în care au fost prezenţi copii de la Mioveni, de la Piteşti, Bucureşti, Călăraşi, mulţi copii.
Avem multe de făcut. Acum se defăşoară Bâlciul anual pe care eu pun accent pentru că este o manifestare populară. Sunt mulţi care din cauza faptului că am ajuns într-o eră a tehnologiei li se pare că bâlciul este depăşit şi n-ar mai trebui să-l facem. Eu merg pe tradiţia populară. E adevărat că timp de o săptămână va fi un zgomot puţin mai ridicat dar totul durează doar o săptămână. Vom avea două zile de muncă să refacem şi să redăm curăţenia tuturor străzilor şi incintei bâlciului dar de aia suntem puşi aici, de aia am câştigat alegerile, ca să venim în întâmpinarea oamenilor.
Am declanşat acţiunea pentru pavoazarea oraşului de sărbătorile de iarnă pentru că aşa cum aţi văzut anul trecut la fel vom face şi anul acesta. Absolut toate ornamentele, toate figurinele le vom face cu oamenii primăriei. Vom cumpăra materie primă: platbandă, plasă, şiruri de beculeţe, dar totul va fi asamblat, făcut de către oamenii primăriei.
Bineînţeles că am început să ne gândim şi la posibilităţile pe care le vom avea în 2017 pentru că ne-am făcut un plan de bătaie pe 4 ani iar la anul sper să închei cel puţin vechiul perimetru al oraşului asfaltând şi ultima stradă importantă, Doctor Lucian Popescu. În aceste zile au loc ultimele montări, instalări de gaz ca să nu mai fie nevoie să spargem pe urmă şoseaua şi teoretic în primăvară putem să asfaltăm. Până atunci avem foarte multe documente de făcut.
În limita la ce vom putea să atragem bani prin PNDL, de la Consiliul Judeţean pentru echilibrare, probabil până la mijlocul verii va trebui să o avem făcută.
În rest, sunt parcări de făcut. Ne-a oferit cineva un contract pe 3 ani să schimbăm absolut toate lămpile din municipiul Olteniţa cu leduri. Mult mai economice şi faptul că vom plăti în 36 de rate lunare stabilite fără posibilitate de schimbare, după câteva luni se va ajunge să se plătească din economia de curent electric. Avem multe de făcut!
Avem proiecte europene. Pentru Parcul Central avem un proiect european în valoare de 5 milioane de euro. Aşteptăm şi noi să se deblocheze fondurile europene. Ştiţi foarte bine că practic toată finanţarea este blocată pentru că s-au deschis decât 2-3 Axe pe POSDRU, pe microintreprinderi. Nu sunt fonduri pentru ce ne trebuie nouă pentru că am lucrări mari, centura oraşului care este foarte costisitoare, avem foarte multe proiecte. Vă spuneam 5 milioane de euro pentru Parcul central care este îmbătrânit. Au început să se usuce pomii şi trebuie înlocuiţi.

Apropos de Parcul central, în ce stadiu mai sunt lucrările la bibliotecă?
Biblioteca merge incredibil de bine. Mă rog la Dumnezeu ca CNI-ul să nu aibă probleme cu finanţarea dar la ritmul în care se merge acum şi cu o toamnă blândă cum s-a anunţat e posibil ca termenul de dat în folosinţă al acestei clădiri să fie scurtat între 4 şi 6 luni.

Asta ar fi gata undeva în 2017.
2017, luna mai-iunie. Termenul iniţial este noiembrie 2017, la cheie.

Domnule primar, se apropie debutul anului şcolar. Cât de pregătite sunt grădiniţele şi şcolile?
Din ce cunosc eu nu avem probleme la niciuna din şcoli. Timp de 4 ani am alocat bani. Anul acesta din nou am alocat bani la şcoli, vorbesc de fonduri extrabugetare. Nu avem probleme la şcoli. Luna trecută am alocat 500 de milioane pentru Liceul Neagoe Basarab pe care eu sper ca în 2019, deci va face parte din mandatul meu, să-l transformăm în Colegiu Naţional. Pentru asta ne batem, pentru asta vom aloca sume să îndeplinim toate cerinţele. Din punct de vedere academic avem cu mult depăşite cerinţele în sensul de câţi absolvenţi de facultate, câţi profesori doctori şi multe alte criterii.

La iarnă, costul gigacaloriei va fi suportabil?
Aici avem o mare, mare problemă. Din 5500 de apartamente avem cam 1000, în sistemul centralizat. Am cerut o informare pentru şedinţa din 25 august în care voi face apel la cetăţeni, la cei care au debranşate apartamentele şi nu au o altă sursă de căldură, să se rebranşeze. Îi vom ajuta numai să se rebranşeze, le vom arăta că branşat la sistemul centralizat costă mai ieftin decât a avea centrală proprie. Preţul rămâne acelaşi, îl vom subvenţiona în continuare cu toate că au fost ceva presiuni din partea celor de la Termo Urban să mărim preţul. Nu am fost de acord, se vor încadra în acelaşi preţ iar noi vom achita 30% din preţ. Avem unul dintre cele mai mici preţuri la gigacalorie din ţară şi sper să găsim această înţelegere, pentru că dacă se vor mai debranşa 2-300 până în primăvară sistemul nu va mai putea funcţiona. Nu că nu vrem noi, el este calibrat pentru 5500 de apartamente, şi aşa funcţionăm cu pierderi foarte mari care presupun costuri uriaşe dar să plimbi apa caldă pe o scară care are 16 apartamente şi mai ai decât două branşate este practic imposibil.

După primele 6-7 luni ale anului, procentual unde vă aflaţi cu investiţiile? Cât aţi cheltuit, cât aţi reuşit să faceţi în aceste luni?
Suntem undeva la 98% realizat din ce mi-am propus. Eu lucrez acum la lista de investiţii pentru anul viitor. Lucrez, de maniera am dat drumul la proiect, la SF, iar în ianuarie să am posibilitatea să ridic pe SEAP. Când aprobăm bugetul, să avem posibilitatea să ridicăm pe SEAP, pentru că anul acesta am avut 11 înşi înscrişi, a durat aproape două luni analizarea tuturor ofertelor şi declararea câştigătorului, pentru că nu e de joacă şi din cauza asta câştigăm enorm de mult timp plecând de acum.
Vă spuneam de Lotul 3 de asfaltări care înseamnă B-dul Republicii de la capăt până la gară şi cele două benzi între Mărăşeşti şi Republicii sunt făcute ca studiu, ridicate pe SEAP încă din ianuarie 2016. Pentru că nu am avut banii suficienţi după aprobarea bugetului, am constitut 3loturi, primul care a avut finanţarea certă am şi încheiat contractul, al doilea am făcut rost de bani, am făcut din nou contract vă spuneam de străzile Traian, Dunărea şi 23 aprilie, iar pentru al 3-lea am deja adjudecarea pe SEAP, nu urmează decât să fac contractul. În condiţiile în care cei care au câştigat lotul de la FEGNE, cele 8 hectare vor face plata, sper să am înţelegere de la Consiliul Judeţean pentru 10 miliarde, să fac contractul şi să asfaltăm. 100% vom face şi această lucrare, cu sau fără ajutor.

Aţi avut posibilitatea să vă întâlniţi cu noua conducere a Consiliului Judeţean. Păreţi optimist în ceea ce priveşte atenţia, încrederea pe care CJ o va acorda Olteniţei.
N-ai cum să nu fii optimist! După 4 ani petrecuţi sub o altă conducere a judeţului care nu a venit niciodată la Olteniţa, în primele săptămâni după instalarea domnului Iliuţă am primit vizita lor. 14 oameni , domnul preşedinte, cei doi vicepreşedinţi, directorii din CJ şi sefi de servicii. Altă atitudine, au venit să stea de vorbă cu mine şi cu stafful meu ce probleme avem şi să încercăm să găsim căi de rezolvare. Pentru că nu ne-am putut pune de acord cu toate problemele, a doua zi am ajuns eu în biroul preşedintelui unde a participat un număr restrâns de persoane responsabile. Am pus la punct şi dânsul (n.r. preşedintele CJ, Vasile Iliuţă) a rezolvat întâlnirea de la Ministerul Mediului. Unora poate li se pare puţin dar noi nu avem aceste uşi deschise, dacă cineva nu reuşeşte să ne ajute. Eu, dacă în calitate de primar la Olteniţei, merg la un minister stau pe hol ore întregi, să nu zic că e posibil să nu mă lase să intru pentru că nimeni nu confirmă portarului că pot intra în acel minister. Deci nu e puţin lucru. Atitudinea noii conduceri este cu totul şi cu totul de altă factură. Inclusiv în problemele spinoase pe care Olteniţa le-a avut cu CJ şi mă refer aici la Management Salubris şi la EcoAqua. Şi aici am discutat, am găsit căi de înţelegere şi vom merge umăr la umăr mai departe, nu cum hotărâsem eu să mă retrag din Management Salubris.

Pentru că nu aveaţi argumente suficiente la vremea respectivă.
Eu aveam argumente foarte multe să mă retrag iar ei nu-mi ofereau nici o variantă ca să pot să rămân. Cum Dumnezeu, acum s-a găsit imediat posibilitatea de a rămâne? Întrebarea e retorică acum.

Mulţumesc şi vă urez succes.

  

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.