Olteniţa / Petre Ţone: Ce mi-am propus anul acesta, aproape în totalitate am realizat!

Olteniţa / Petre Ţone: Ce mi-am propus anul acesta, aproape în totalitate am realizat!

Primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone, a trecut în revistă obiectivele asumate la începutul acestui an, susţinând că aproape în totalitate au fost îndeplinite. Pentru anul viitor, Ţone speră ca proiectul privind introducerea canalizării în Cartierul Nou, să demareze, finanţarea fiind asigurată prin fonduri guvernamentale în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

 

Domnule primar, două luni ne mai despart de finalul anului. Dacă tragem o linie cum au fost aceste 10 luni? Ce aşteptări aveţi în continuare?

Înainte să vă răspund la întrebările dumneavoastră care ca de obicei sunt foarte incisive, vreau să vă relatez două acţiuni de suflet care s-au derulat în ultimele 2-3 săptămâni. E vorba de evenimentul privind împlinirea a 50 de ani de căsătorie şi vreau să vă spun că am văzut atâta bucurie şi satisfacţie în ochii unor oameni care şi-au făcut datoria cu prisosinţă faţă de societate. Să trăieşti 50 de ani împreună, să ai copii, să ai nepoţi, şi să ai puterea să te bucuri şi să participi la un asemenea eveniment, vă rog să mă credeţi că mă umple de energie. Am trăit o bucurie senzaţională. Anul acesta parcă am simţit mai pregnant această bucurie a oamenilor de a fi împreună, de a se bucura de viaţă, chiar dacă absolut toţi erau trecuţi de 70 de ani, unii având chiar 80 de ani, şi dacă nu povestim şi altora despre bucuria acestor oameni, cred că noi suntem cei care greşim.

Un al doilea eveniment care s-a derulat duminica trecută a fost „Ziua recoltei”, care pentru oamenii din Olteniţa veche a ieşit foarte bine, au avut noroc şi de un timp extraordinar de bun.

În legătură cu ce mi-am propus pentru anul acesta, aproape în totalitate mi-am îndeplinit. Mi-am îndeplinit o dorinţă de a realiza foarte multe, şi aş vrea să încep tot cu o realizare care mi-a bucurat mie foarte mult sufletul şi sper ca la fel să se întâmple pentru toţi privitorii care trec pe lângă bustul lui Neagoe Basarab. 

 

Cred că pe Antena 3 este o emisiune cu Centenarii unde sunt evocate personalităţile care au făcut ceva pentru Bucureşti, din toate domeniile de activitate. Pentru mine, Neagoe Basarab, acest domnitor care la 1515, într-o zi de 13 aprilie, pe un hrisov domnesc a scris numele Olteniţa, e o aducere aminte extraordinar de frumoasă. Înnobilează acest oraş! Să ai mai mult de 500 de ani de vechime atestată nu este la îndemâna multor oraşe din această.

Pe urmă, am reuşit să extindem şi să reabilităm acea cantină unde avem 106 oameni cu posibilităţi scăzute. E vorba de acea masă pe care o oferim oamenilor mai dezavantajaţi de soartă. Anul acesta am extins-o, am reabilitat-o şi acum arată chiar foarte bine.  

Nu e spectaculoasă ca realizare, în schimb pentru cine are latura asta umană pe care eu zic că ar trebui să o avem toţi, contează foarte mult să ne uităm şi la cei din jurul nostru.

Am realizat, acum vorbesc de lucruri care par de mică importanţă, că sunt de mică importanţă: am finalizat construirea unui adăpost pentru câini. Aveam un adăpost pentru câini dar era în interiorul oraşului. Acum am reuşit să-l ducem cam la 4 km de oraş, pe câmp, undeva în zona gropii de gunoi. În felul ăsta dispare disconfortul oamenilor din jurul adăpostului pentru câini care tot timpul veneau cu reclamaţii că se auzea zgomot şi chiar un miros insuportabil.

Pot să vă spun că am terminat în integralitate Parcul central. A ieşit o bijuterie! Mie îmi place să-i zic că este un Las Vegas local, noaptea poţi citi ziarul. Dar ce este impresionant, la ora 21.00, ora 22.00, acum o lună – două, parcul era plin de oameni. Şi dacă la un moment dat se spunea că am suplimentat prea mult numărul de bănci, de la 70 la 116, vreau să vă spun că în proporţie de 95-96% erau ocupate. Şi, ca o bucurie foarte mare, foarte mulţi copii cu biciclete, cu triciclete, pentru că acum calitatea aleilor care au fost integral asfaltate este foarte, foarte bună. Deci este un lucru absolut deosebit.

Joi, 25 octombrie, avem de făcut o borură la gardul de fier pe care l-am remontat după ce l-am sablat şi cu asta terminăm parcul.

 

Mai avem statuia pe care în două săptămâni se pare că o vom avea. Am fost în legătură cu turnătoria şi cu artistul plastic care a făcut această statuie şi mi-a garantat că în maxim două săptămâni va fi montată. Deci cu ocazia zilei de 1 decembrie vom dezveli şi acea statuie dedicată ostaşilor români căzuţi în al doilea Război Mondial şi nu numai. Pentru că eu încerc să le spun multora că este o lipsă a noastră, a olteniţenilor, că nu facem cunoscut faptul că noi avem căzuţi eroi din Olteniţa şi în bătălia din 24 octombrie în Războiul ruso-turc.

Aşa a intrat în istorie Bătălia de la Olteniţa. În Războiul de Independenţă de la 1877 s-au purtat lupte aprige în zona Olteniţa - Tutrakan iar noi pe aceşti eroi i-am uitat. Avem un monument închinat ostaşilor ruşi căzuţi la 1853 dar nimeni nu vorbeşte şi nu avem nimic despre ostaşii români.

Şi pentru că tot mă întrebaţi de realizări, din punctul meu de vedere este o mare realizare şi editarea cărţii de aur a eroilor şi veteranilor din Olteniţa.

Am făcut-o la Călăraşi, este o splendoare de carte pe care o vom oferi familiilor din Olteniţa care au pe cineva căzut la datorie în al doilea Război mondial, dispărut, sau chiar rănit. În plus vom da tuturor liceelor, şcolilor, Bibliotecii municipale pentru că trebuie să ne cunoaştem istoria, eroi.

Tot în luna noiembrie va fi predată de către constructor CNI-ului acea Casă de cultură, Muzeu şi Bibliotecă.

Vreau să vă spun că dacă mergeţi înăuntru nu o să vă vină să credeţi ce bijuterie a ieşit!

Nu o vom inaugura pentru că am fost în imposibilitatea de a lucra partea exterioară. Până când constructorul nu se va retrage, şi noi ne gândim că cel târziu la jumătatea lunii noiembrie se va retrage aici mă refer la acele rulote, cabine, unde au mai locuit oameni şi tot ce a fost nevoie s-a folosit ca depozit pentru şantier.

Deci probabil că în jurul datei de 15 noiembrie vom putea să începem reabilitarea şi reamenajarea spaţiului exterior Casei de cultură. Este o lucrare extraordinar de complexă, de frumoasă, destul de costisitoare dar care va pune în lumină întreaga Casă de Cultură.

 

Va fi inaugurată de 1 decembrie?

Nu este timp. Nici nu am scos-o încă pe SICAP din cauza faptului că nu putem începe. Dar am discutat cu mai mulţi constructori, inclusiv constructorul care a făcut Casa de Cultură, această amenajare exterioară durează cel puţin două luni jumate, trei pentru că e vorba de pavaje, de betoane, de excavări pentru că trebuie să aducem totul la nivelul Casei de Cultură. Avem locuri unde suntem cam cu 1 m mai sus şi avem locuri unde avem 20-30 de cm sub nivelul Casei de Cultură şi atunci trebuie o uniformizare şi pus totul în conexiune cu Parcul Central.

 

Probabil undeva la jumătatea anului viitor va fi gata...

Eu sper totuşi ca în aprilie 2019 să putem inaugura această Casă de Cultură.

 

Eventual de ziua municipiului!

Exact de ziua localităţii! Nu sunt de acord cu categorisirile astea, municipiu, oraş, comună când e vorba de atestarea documentară a localităţii. Şi atunci, o vom inaugura în aprilie, cu ocazia Zilelor localităţii. Până atunci trebuie mutat muzeul. Pare o treabă simplă dar nu este simplă deloc pentru că avem 800 mp de expunere muzeală, avem sălile bibliotecii. Trebuie să mutăm toată Biblioteca municipală.

Ar fi incorect să inaugurăm o Casă de Cultură şi să nu avem toate componentele. Nu mă interesează să inaugurăm decât sala de spectacole cu ... probabil va fi o piesă de teatru într-o colaborare zic eu de prestigiu cu Teatrul Naţional Bucureşti. Trebuie să avem totul funcţional!

 

Într-adevăr...

Mai avem o lucrare care este în derulare, reasfaltarea trotuarelor. E o lucrare extrem de complexă care necesită timp foarte mult. M-aş bucura dacă constructorul ar reuşi să termine anul ăsta, dar cred că nu va putea. Eu sunt foarte realist şi văd ce se lucrează. Am terminat până acum 4 străzi. Dar avem cele mai importante străzi care sunt foarte lungi, e vorba de Alexandru Iliescu de la spital până la parc, şi mai e intrarea dinspre Bucureşti, pe mâna stângă. Pe mâna dreaptă nu avem case. Dar în funcţie de timp vedem dacă se va termina sau nu. Nu se va termina, atunci banii se raportează şi le facem în primăvară.

În rest, sunt lucruri mărunte, cum ar fi totemurile dinspre oraş au fost fără probleme făcute.

 

Din punct de vedere financiar cum veţi încheia anul?

Vă spuneam acum vreo două luni că acea rectificare bugetară la nivel central ne va ajuta să ne reîntregim sumele. Din păcate nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Nu suntem descoperiţi în sensul de a periclita neapărat salariile, dar Doamne fereşte!, nu se ştie. Pentru că am avut de acoperit şi o Hotărâre judecătorească prin care a trebuit să plătim 11 miliarde de lei vechi către SEMCOM. Pe viitor banii ăştia noi o să-i luăm de la Ministerul Mediului că şi dumnealor au să ne dea nouă, vom vedea, dar nouă ne-a apărut ca o cheltuială neprevăzută de care a trebuit să ţinem cont de ea, pentru că a rezultat în urma unei Hotărâri judecătoreşti ori cu cu asta noi nu ne jucăm.

 

Pentru anul viitor o să aduceţi modificări în ceea ce priveşte cuantumul impozitelor şi taxelor?

Chiar zilele astea avem şedinţă de Consiliu Local, într-adevăr taxele şi impozitele locale se vor mări.

 

Cu rata inflaţiei, probabil...

Nu ţinem neapărat cont de rata inflaţiei, mai ales că noi în ultimii 3 ani nu le-am majorat. Noi avem aceleaşi taxe şi impozite locale ca acum 3 ani. Probabil vor fi mărite în jur de 10%, deci la un apartament din centru, apartament mare, pentru care impozitul pe proprietate a fost de 1,5 milioane lei vechi, acum se va mări cu 15 lei, adică 1,2 lei pe lună.

Deci creşterea este destul de suportabilă pentru oameni. Dar această creştere de care zic eu de aproximativ 10%, poate fi foarte uşor anihilată de către toţi locuitorii. Dacă vor plăti în primul trimestru vor avea o diminuare de 10%.

 

Adică tocmai această creştere.

Exact, se anulează creşterea. Asta este facilitate stabilită de Guvernul României prin Codul Fiscal, nu avem cum să spunem că nu. Ba din contră, ne-am bucura să vedem cât mai mulţi plătind în prima parte a anului că în felul ăsta ai avea bani la dispoziţie să prefigurezi cam ce vrei să faci la anul. Pentru că dacă Guvernul României nu va găsi modalităţi să dea din nou UAT-urilor acea cotă de bani pe care noi am pierdut-o prin Legea salarizării, mă refer la impozitul pe venit care de la 16, a devenit 10%, sursa noastră s-a diminuat foarte mult. De exemplu noi pe acest indicator am pierdut 31 de miliarde lei vechi la nivelul anului 2018. Păi iertaţi-mă, 31 de miliarde înseamnă 10% din tot bugetul localităţii! În momentul în care ţi se ia 10% din bugetul localităţii, devine groaznic. Pentru că dacă se va aplica, şi nu văd niciun motiv să nu se aplice Legea salarizării, automat la 1 ianuarie sau 1 noiembrie, sau decembrie că tot aud discuţii că s-ar putea mai devreme să mărească salariul minim, noi toată grila o avem în funcţie de salariul minim. Dacă salariul minim creşte cu 4 sau 5%, cum se zicea de la 19 la 20, toate salariile din primărie cresc cu 4% sau 5%. Cu cât va hotărî guvernul, cu atât vor creşte salariile. 5% la 7 miliarde fond de salariu este o sumă importantă.

 

Circulă informaţia ca de la anul UAT-urile să fie finanţate ca în 2015, în funcţie de numărul de locuitori. Vă avantajează?

Pe noi ne-ar avantaja. Atunci am primit cea mai mare sumă pentru echilibrarea bugetului local. Ar fi extraordinar de bine.! Ce avem acum nu este suficient. Adică nu ne permite să ne dezvoltăm, nu ne permite să facem investiţii. Suntem la mâna fondurilor europene care aşa cum vedeţi nu prea vin. Degeaba am depus atâtea proiecte că tot timpul ni se mai cere ceva până se intră în discuţie de fapt SF-ul care a costat o groază de bani, nu mai e de actualitate, trebuie din nou reactualizat, alţi bani...

La ora asta, PNDL e blocat. În 2018 nu s-a acordat nici măcar un singur leu pe PNDL. Mai tragem speranţe, avem proiecte şi pe POR, avem proiecte date şi pe la Ministerul Sănătăţii.

Am fost la doamna Rovana Plumb. Am fost în audienţă acolo, m-a primit o doamnă secretar de stat, condiţiile pentru aşa-zisele fonduri europene sunt draconice şi aproape de neatins. Eu nu mă feresc de cuvinte, adică vorbesc de proiecte care să coste 1-2-3 milioane, nu discutăm de proiectele de 100 de mii de euro, alea sunt mai mult pentru particulari, nu e vorba de UAT-uri să mă bucur că am luat proiect de 100 de mii de euro. Iertaţi-mă dar nu aşa cred eu că se conduce un municipiu.

Deci speranţa noastră este că trebuie să ne zbatem, să căutăm cât mai multe surse de finanţare pentru că din bugetul local este imposibil să mai ai investiţii.

 

Pentru anul viitor care ar fi gândul cel mai mare?

Gândul cel mai mare este să obţin totuşi finanţare pe PNDL. Am depus un proiect acum 3 săptămâni la minister.

Avem un proiect de canalizare pentru Cartierul nou care mi-ar permite să iau în calcul pe viitor şi asfaltarea. Duminică, 21 octombrie, că avem şi oameni din ăştia, am fost admonestat de un cetăţean care locuieşte pe o stradă care nu are canalizare şi bineînţeles nu e asfaltată. L-am rugat să înţeleagă că atâta timp cât nu reuşim să facem canalizarea, nu putem asfalta. Părerea dumnealui este cu totul alta, „nu mă interesează canalizare, pe mine mă interesează să am asfalt!”. Ori nu cred că aş putea vreodată să iau în calcul o asfaltare iar peste un an doi, poate şi mai devreme, să sparg tot ce am făcut ca să fac canalizare. E absurd! Cu toate astea, oamenii îşi manifestă nemulţumirea dar cetăţeanul a depăşit cu mult bunul simţ pentru că i se pare normal să trăiască în condiţii foarte civilizate. Dacă pe fond sunt de acord cu dumnealui, nu pot fi de acord cu comportamentul şi cu lipsa de înţelegere. Că până la urmă să se uite în urmă, ce s-a realizat în ultimii 6 ani. Ori noi nu putem să cheltuim decât atât cât putem să producem şi să atragem.

 

Pentru că de apropiem de ziua de 1 decembrie, aş vrea să ne spuneţi cam care ar fi programul manifestărilor

Deocamdată nu am făcut acel program. Am tot aşteptat să vină statuia. Pentru că dacă vom face cinstire eroilor la acea statuie în parc, distanţa de la Primărie până acolo e mult mai mare şi putem lua în calcul şi o retragere cu torţe şi... mai multe. Deci foarte multe lucruri depind şi de acea statuie.

Neavând-o acum este prematur să spun că vom face aia sau aia. Probabil că la jumătatea lunii noiembrie ar trebui să avem programul foarte clar. Până atunci am făcut câteva întâlniri, câteva simpozioane în care au vorbit istorici, oameni de cultură. Datorită lui Liviu Capşa, un fruntaş PNL-ist, dar din punctul meu de vedere nu are nicio relevanţă apartenenţa la un partid atunci când faci un lucru extraordinar. Iar pentru mine a contat faptul că domnul Capşa a reuşit să organizeze în Sala Primăriei o întâlnire cu oameni de cultură din Olteniţa, oameni simpli, elevi de clasa a 12-a. A reuşit să-i aducă pe domnii Nicolae Manolescu şi Alex Ştefănescu. Au mai venit alţi 3-4 oameni de cultură dar cei doi sunt cu adevărat „vârfuri” ale culturii româneşti.

După cum observaţi nu mă interesează să mă împăunez cu aşa ceva, clar e meritul lui Liviu Capşa. Eu nu am făcut altceva decât să-i dau tot concursul de care a avut nevoie.

 

Mulţumesc!         

 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.