Olteniţa / P. Ţone: Va trebui să facem tot ceea ce depinde de noi ca să le oferim olteniţenilor o viaţă mai bună

Olteniţa / P. Ţone: Va trebui să facem tot ceea ce depinde de noi ca să le oferim olteniţenilor o viaţă mai bună

Primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone, a vorbit în interviul de mai jos de bugetul pe 2019 care ar putea fi aprobat în cursul săptămânii viitoare. În opinia sa, resursele financiare sunt limitate însă asta nu-l împiedică să identifice şi alte posibilităţi de a aduce bani în bugetul local, fie din fonduri europene, ori guvernamentale în baza unor proiecte.

În acest wweekend, Olteniţa este în sărbătoare. Se împlinesc anul acesta 504 ani de la prima atestare documentară a localităţii.

 

Domnule primar, după părere mea, chestiunea cea mai arzătoare ar fi  aprobarea bugetului pe 2019. Înţeleg că săptămâna viitoare va intra Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. Cum e bugetul? E mare, e mic? Acoperă toată gama de probleme?

Deocamdată, nu avem toate sumele care compun acest buget. De exemplu, cota de 7,5% pe care o împarte Consiliul Judeţean Călăraşi, nici acum nu ştim cât îi va reveni fiecăruia. Dar, în mare, bugetul nu e grozav. E adevărat că avem o creştere dar nu ţine pasul cu fondul de salarii, cu voucher-ele de vacanţă, cu norma de hrană care devine obligatorie începând cu acest an şi se acordă tuturor salariaţilor. Faptul că afirm că nu e îndestulător, nu-i neapărat o critică. Vreau să vă spun că ne va stimula sau mai bine zis pe mine mă va stimula să fac ceea ce am făcut în fiecare an de când sunt primar. Să caut să aduc bani la bugetul local din diverse alte locuri: că sunt bani din fonduri europene pentru că am un proiect pe POR care a trecut în faza a 2-a, mă refer la Ambulatoriu şi e vorba de vreo 100 de miliarde lei vechi şi sper că-l accesez; că am semnat un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale pe canalizare. Am avut o discuţie, zic eu foarte bună, în prezenţa tuturor primarilor cu dl. preşedinte Dragnea care pe mine m-a surprins extraordinar reacţia dumnealui. Pe loc s-a ocupat de această problemă. Este vorba de acea celebră OUG 114. Eu am cerut ca normele de aplicare ale acestei OUG să îmbrace posibilitatea de accesare a fondurilor pe modelul PNDL 2. Pe acest model era suficientă o simplă anexa 3 pe care o depuneam. În momentul în care-ţi erau aprobaţi banii, urma să faci toate demersurile.

În felul ăsta, aveai siguranţa că ai bani pentru finanţare. Cheltuiai banii pentru SF, pentru toate avizele, PT, pentru că ştiai că aveai banii. Acum e posibil să faci toate demersurile, să cheltuieşti o poală de bani şi să zici „Bă, n-am avut noroc! Că nu mai sunt bani pentru finanţare!”

Dacă tot m-aţi întrebat, simt nevoia să afirm public. Acel contract, în proporţie foarte mare, l-am semnat cu ajutorul fostului secretar de stat în SGG, Ciprian Pandea! Care nu doar pe mine m-a ajutat foarte mult cu acel PNDL 2 ci pe toţi primarii PSD- ului! Dar aici am o observaţie de făcut. A ajutat şi prea mulţi primari penelişti! Pentru că la nivelul judeţului sunt sume extrem de mari pentru primarii PNL iar noi suntem cei mai corecţi oameni din lumea asta. Noi am dat întotdeauna ce li se cuvine. Dar PNL-ul prin Vasile Iliuţă nu dă ce trebuie să ne revină nouă din bugetul Consiliului Judeţean. E ca dracu’!

Noi suntem extrem de corecţi dar pe partea ailaltă nu mai e aceeaşi corectitudine.

Am înţeles că a venit o directivă de la Ludovic Orban, dacă e adevărat, informaţia pe care o am e pe surse, că nouă, primarii PSD-ului, să ni se dea doar 20% din acel „7,5%”. Iertaţi-mă, dar nu e corect!

Adică nu se păstrează algoritmul politic din Consiliul Judeţean.

Sub nicio formă! Iar eu ştiam că din acel „7,5%”sunt obligaţi să ne dea cofinanţările, arieratele şi urgenţele pe care le avem. După părerea mea, eu am o mare problemă cu suma pe care ar trebui să o pun la Ecoaqua. E vorba de 6 miliarde, capital social. Mai nou, Ecoaqua s-a transformat în procuratură, că mă ameninţă cu diminuarea procentelor.

Bineînţeles că le-am făcut adresă în care le-am comunicat că mă voi adresa instanţelor de judecată iar ei ar face bine să-şi vadă de treaba lor şi dacă e posibil să facă investiţii şi în judeţ, pentru că judeţul Călăraşi nu înseamnă doar municipiul Călăraşi.

Vreau să facă lucrări în tot judeţul. Le-am cerut scris, să ne spună dacă în ultimii 7 ani de când sunt eu primar, au făcut măcar o lucrare în municipiul Olteniţa. Scuzaţi-mă, ne cer atâţia bani, cotizaţia la Ecoaqua e de 2 miliarde lei vechi anual. Dar pentru ce le dăm banii ăştia? Nu se poate! Tot pretinzi bani dar când e vorba să investeşti…mai pardon!

Încă din 2014, trebuia să fie gata staţia de tratare. M-au amânat! Au zis că în 2018, pe noul exerciţiu financiar 2014-2020, luăm bani, facem pe POIM, pe ne POIM.... A trecut şi 2018. Acum trebuie reluat SF-ul, cel făcut în 2017 întrucât nu mai corespunde nimic.

Nouă decât ne fac promisiuni dar pe altă parte vor câţi mai mulţi bani de la noi. După părerea mea, am solicitat domnului Iliuţă din fondul de rezervă pe care-l are, să-mi dea aceste sume. Nu-mi dă bani pentru cofinanţarea proiectelor, şi în situaţia asta nu trebuie să iau din bugetul local? Nu-mi dai arieratele la spital.

Tot fac vorbire de acest spital... Încă o dată, vă spun că e o bijuterie şi cât de rapid vom avea şi compartimentul de Primiri Urgenţe. Chiar dacă vor face atâtea diversiuni oamenii lui Milescu, tot nu vor putea împiedica acest proces. Marele primar Milescu care a vrut să ne închidă spitalul, întâmplarea a făcut să fie el prezent alături de Laura Suzeanu în curtea spitalului exact când a avut loc un miting, vezi Doamne spontan!, la care au participat în jur de 15 oameni. Şi s-a adresat el, spunând cum va candida el, că-l iubeşte lumea... Eu îl invit să candideze, poate o să le spună şi oamenilor dacă a făcut ceva în 8 ani. Ceva palpabil! Nu parcări între blocuri! Ceva palpabil. Băi, uite am făcut şi eu o clădire... C-a asfaltat de un deget, vedem acum câte probleme am ca să repar străzile pe care le-a asfaltat el în 2007-2018. Dacă aşa crede că promovând astfel de atacuri mârşave, zi de zi, pe facebook coordonate de el dar scrise de Laura Suzeanu... Astea sunt informaţiile mele. Dacă greşesc, îmi cer scuze dinainte!

Revin. Sunt lucruri care se pot face şi cu bugetul actual dar asta înseamnă să ne batem să aducem mai mulţi bani.

Pentru acest an, care ar fi obiectivul cel mai important pentru dumneavoastră?

Sunt mai multe. Nici nu ştiu cu ce să încep. Pentru suflet ar fi inaugurarea Casei de Cultură. Din cauza timpului, trenează amenajarea exterioară care va trebui să fie în ton cu construcţia.

Un al doilea obiectiv ar fi pornirea celei fabrici Walter Tosto. Mi-au promis că cel târziu în luna iulie vor avea producţie la Olteniţa. Asta înseamnă salariaţi, impozit pe profit şi astfel vor creşte şi veniturile primăriei.

Ieri (n.r. luni, 8 aprilie) am semnat toată documentaţia pentru al doilea bloc ANL. Anul acesta, în august-septembrie va fi dat în folosinţă primul bloc ANL cu 56 de unităţi locative. E vorba de primul bloc ANL din mandatul meu actual.

Mai e canalizarea care împiedică foarte multe lucruri. În felul ăsta aş termina cu canalizarea în tot municipiul. Pentru că tot e vorba de partea de Nord din Olteniţa veche, acolo e o suprafaţă mai mică şi partea de Sud, unde e cartierul Nou, care fără canalizare, nu pot nici măcar să fac proiect de asfaltare. Dar, pentru că am deja semnat contractul de finanţare, am început proiectarea ca să asfaltăm acolo.

Voi depune pe acel Fond de Dezvoltare şi Investiţii, proiectul ca să obţinem bani pentru asfaltare. Din banii strict ai localităţii, nu putem face decât investiţii minime.

Am iniţiat deja o primă lucrare de plombare şi acum suntem la a doua acţiune. Identificăm toate străzile. Pe mine nu mă interesează că sunt făcute pe timpul lui Pazvante, al lui Milescu... Va trebui să facem tot ceea ce depinde de noi să le facem viaţa mai bună olteniţenilor.

Am câştigat Cinematograful Flacăra. Trebuie să demarăm proiecte de restaurare. Este Clubul SNO. Când va fi gata vreau să-l punem la dispoziţia Corpului Didactic pentru a găzdui toate spectacolele pentru tineri, pentru elevi.

Să ştiţi că am foarte multe idei, dar insuficienţa banilor mă face să mă opresc.

Am depus, de pildă, un proiect la CNI. Aici ştiu că nu le va face plăcere multora, ştiu că voi fi criticat dar nu pot să nu spun că Ciprian Pandea avea o „intrare” extraordinară. A fost de mai multe ori cu mine la CNI care ştiţi că a făcut Casa de Cultură. Era bine dacă-l aveam şi acum pe Ciprian la guvern. Am depus un proiect cuprinzând un Complex Sportiv, în incinta Stadionului în partea din dreapta. L-am avut în minte mai demult, dar acum l-am transpus în hârtii. Vreau unităţi de cazare, în jur de 20-25 pentru sportivi, la parter va fi cantina pentru sportivi pe care s-o adaptez inclusiv pentru sportivii din şcoli. Şi ei să beneficieze de acea cantină. Şi bineînţeles, terenuri sportive. Am fost anunţat de preşedintele AJF Călăraşi, Dorinel Dincă, că e posibil ca FRF să facă un teren sintetic, de dimensiuni normale. Vreau să dezvolt acea zonă. E păcat. Baza sportivă e frumoasă dar există o suprafaţă de 5 ha în care nu există nimic...

La cât estimaţi investiţia?

În jur de 150-200 de miliarde lei dacă-mi aprobă cam tot ce vrem să facem acolo. Deci, vreo 4-5 milioane de euro.

Văd că vă pregătiţi de sărbătoare. În weekend veţi marca Zilele Municipiului.

De regulă evenimentul ăsta durează 4 zile. Începem de joi până duminică. Pe 13 aprilie 1515 a avut loc prima atestare documentară. Ne lăudăm cu această vârstă, de 504 ani.

Aţi pregătit şi un program pentru olteniţeni?

Nu. Eu nu pregătesc nici un program spre amărăciunea denigratorilor. Îi mai anunţ încă o dată! Olteniţa nu cheltuie nici măcar un leu. Cu toate că avem 10-12 artişti care sunt destul de renumiţi în România. Eu cedez organizatorului dreptul să închirieze benzile de pe B-dul Tineretului, suprafaţa din faţa Primăriei, comercianţilor. Circulaţia evident va fi blocată!

Din sumele pe care le încasează de la comercianţi, organizatorul îşi plăteşte toţi artiştii, scena, inclusiv artificiile. Noi, Olteniţa, ca Primărie, participăm cu o sumă modică, în cuantum de 20.000 lei, aprobată prin Consiliul Local ca şi coorganizator al Festivalul Alizée, care este prins în Programul Naţional de către Ministerul Educaţiei. Anul acesta, se pare că se va doborî orice record. Vor fi în jur de 2.000 de copii din toată ţara.

Unde-i veţi caza?

Nu pe toţi îi vom caza pentru că sunt foarte mulţi din împrejurimi care vin, fac spectacolul şi pleacă. Avem şi 150 de elevi pe care-i vom caza la pensiunea amplasată la intrarea în oraş, la căminul Liceului Nicolae Bălcescu, şi până într-o sută beneficiază de masă la Restaurantul Modern. Sunt cei de departe care nu pot pleca imediat. Este un spectacol incredibil în ziua când va avea loc parada! Această directoare, Mirela Constantin, despre care vreau să vă spun încă din primii ani m-a cucerit cu puterea ei de muncă şi cu dragostea faţă de copii este “sufletul” acestui spectacol.

M-a anunţat că datorită numărului mare de participanţi va împărţi parada în două. E posibil să avem parada costumelor populare timp de două zile. Aceşti copii sunt un deliciu pur şi simplu!

Va fi prezent şi dl. Nicolicea care m-a avertizat din timp să-l anunţ. A fost şi dumnealui cucerit de această paradă a copiilor.

Poate să fie o invitaţie şi pentru celelalte personalităţi.

Eu le-am spus tuturor că sunt bineveniţi. Eu nu fac invitaţii în mod expres. De ce? Dl. prefect e binevenit oricând, dl. Iliuţă la fel. Dar trebuie să-i tragă inima să vină. Eu nu-i invit la mese întinse. Eu îi invit să-i vadă şi să-i admire pe copii. Această sărbătoare e a olteniţenilor. Să fie foarte clar! Nu ce văd eu în alte comune. Dacă nu ştiţi, vă spun eu acum. Mă delimitez de ce a fost înaintea mea. Dar am văzut în comunele din jurul Olteniţei cum urcau pe scenă şi făceau propagandă electorală, Din 3 în 3 minute spuneau cât e de frumos primarul respectiv. Eu vreau să subliniez că de 7 ani nu m-am urcat niciodată pe scenă şi am interzis tuturor prezentatorilor să-mi menţioneze până şi numele. Cu atât mai mult data de naştere. Întâmplător această dată coincide cu ziua Olteniţei.

Ca să glumesc puţin, aveţi o problemă din acest punct de vedere....

Am o problemă! Ei mă atacă, spunând că am mutat acest eveniment în intervalul care cuprinde şi ziua mea. Dar sunt dobitoci. Eu am o problemă puţin mai complicată în sensul că de 7 ani nu mi-am mai serbat ziua pentru că trebuie să supraveghez acest festival înfiecare clipă. Trebuie să fiu prezent permanent. N-am mai putut din acest motiv să fiu alături de prieteni. Dar nu e nicio problemă. Sunt momente destule în calendar când pot fi alături de ei.

Altfel îi invit pe toţi olteniţenii să participle la acest eveniment. Este sărbătoarea noastră şi merită s-o facem împreună de neuitat.

Mulţumesc!