Olteniţa / P. Ţone: Spitalul e proiectul meu de suflet şi mă voi bate pentru el cât voi fi primar

Olteniţa / P. Ţone: Spitalul e proiectul meu de suflet şi mă voi bate pentru el cât voi fi primar

Municipiul Olteniţa, în ciuda greutăţilor financiare inerente, continuă să se dezvolte sub mandatul primarului Petre Ţone. Şi anul acesta, investiţiile în infrastructură au ţinut capul de afiş. Spitalul municipal se află într-o permanentă transformare. Proiectul privind canalizare, investiţie este la 65 de miliarde de lei vechi, prinde contur.

Primarul Ţone nu exclude posibilitatea ca până la finele anului să recepţioneze şi al doilea bloc ANL cu 56 de unităţi locative.

Domnule primar, ne apropiem şi de finalul anului. Spuneţi-ne dacă aţi intrat în toamnă cu ceva resurse financiare economisite pentru cintinuarea sau iniţierea altor investiţii.

Resursa financiară e marea problemă a cam tuturor primarilor din ţară. Excepţia s-ar putea fi Bucureştiul. Au sume exorbitante şi astfel îşi permit să facă nişte cheltuieli pe care noi nu le-am putea face niciodată. Mă refer la ochelari, vouchere de vacanţă, biciclete, la cele 100 de apartamente cumpărate, vezi Doamne’, pentru medici, etc. Sunt foarte multe cheltuieli ceea ce înseamnă că au şi sumele necesare pentru acoperirea lor.

În rest, comunităţile mai mici, cele până într-o sută de mii de locuitori, au probleme foarte mari, anul acesta, cu banii. A apărut acea modificare legislativă prin care ne-au obligat să suportăm banii pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora iar asta, pur şi simplu, ne-a bulversat.

La ora actuală va trebui să am în vedere o chibzuire mult mai profundă decât până acum pentru că nu vom avea bani pentru proiecte. Anul acesta am avut un program de investiţii care se cifrează doar la 20 de miliarde de lei vechi. Mie mi se pare suma infimă. E adevărat că mai am un contract de finanţare prin PNDL şi vom demara un program de canalizare pentru Cartierul Nou care s-a înfiinţat în urmă cu 10-15 ani.

Dar avem probleme pentru că rectificarea care s-a propus la 31 iulie, văd că nu s-a dat nici astăzi.

La o întâlnire cu dl. ministru Teodorovici, domnia sa spunea că şi rectificarea din noiembrie, a două prevăzută pentru acest an, va fi tot pozitivă. Asta ne face să fim încrezători, că măcar aceste sume pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora vor fi, într-un fel, garantate de stat.

Eu empatizez cu toţi oamenii care au probleme de sănătate dar să vin la Primărie doar pentru salarii şi pentru indemnizaţiile celor cu handicap, sincer, vă spun, prefer să stau acasă. Legea 153 ne va obliga să mărim salariile datorită creşterii salariului minim pe economie, undeva cu 9%, de la 1 ianuarie. A apărut norma de hrană, au apărut voucherele de vacanţă. Oamenii le merită din plin. Aud pe mulţi spunând că salariile din administraţia publică locală ar fi mari. Aş vrea să-i contrazic. În medie, salariile din Primăria Olteniţa, nu depăşesc 3.200-3.500 lei brut. Nu sunt salarii foarte mari. E adevărat că sunt salarii mai bune decât pe timpul PDL-ului. Pur şi simplu, nu înţeleg nici acum, cum aceşti oameni au putut să muncească, unii dintre ei, absolvenţi de ASE la zi, pe 900 lei, net lunar. Era o perioadă groaznică.

În rest, văd că timpul ţine cu noi şi reuşim să asfaltăm. Avem în lucru o bucată de drum de câteva sute de metri în zona cimitirului. Să fim bine înţeleşi, noi am fost aleşi pentru oameni! Şi în acest sens, pentru că mai mulţi cetăţeni au venit să-mi reclame că măcar pe ultimul drum, maşina mortuară să meargă în condiţii civilizate, am considerat că trebuie s-o fac. Adică să reparăm şi modernizâm strada.

Mai lucrăm la trotuare iar în curând cred că vom emite Ordinul de începere a lucrărilor pentru canalizare. Am semnat contractul cu câştigătorul licitaţiei şi mergem mai departe.

Ca să mă laud, deşi nu-mi stă-n fire, nu avem nici o problemă cu plata salariilor, anul acesta.

Cum se face că de când ocupaţi această funcţie, n-aţi apelat niciodată la împrumuturi bancare şi totuşi v-aţi descurcat? De exemplu, Executivul Primăriei Călăraşi a contractat credite în sumă de vreo 670 miliarde lei vechi.

Nu ştiu dacă asta-i o laudă sau nu. Vedeţi dumneavoastră, eu vin din lumea oamenilor de afaceri. Am învăţat de foarte mulţi ani, vă spuneam odată că din 1975 conduc colective mari de oameni, că banii se câşzigă greu dar trebuie gestionaţi cum se cuvine. N-am fost făcut după Revoluţie ca să nu ştiu ce înseamnă un post-calcul, un buget de venituri şi cheltuieli.

Revenind la întrebare, vreau să vă spun că am fost votat de oameni în 2012 ca să fac ceva pentru municipiul Olteniţa. N-am fost votat să îndatorez acest oraş pe 10-20 de ani iar cei care vor veni în urma mea să plătească, eventualele mele realizări. Nu mi se pare drept. Să ştiţi că toţi cei care se îndatorează n-au experienţa necesară să ştie că, ferească Dumnezeu!, să nu-ţi plăteşti câteva luni, un an, ratele plus dobânzile, că falimentul scrie pe fruntea ta! Nu pot să mă împrumut eu şi să plătească altul!

Poate dacă m-aş fi împrumutat în primul an, în al doilea an, şi să achit împrumutul pe perioada mandatului ar fi fost OK. Nu m-aş fi dat în lături. Dar aşa, nu!

Avem un grad de îndatorare, acum, aproape de zero. Pentru că avem sumele acelea cu Ecoaqua când Primăria s-a împrumutat acum vreo 10 ani. Nu e relevant pentru că efectiv Consiliul Judeţean suportă suma dar noi o plătim şi apare grad de îndatorare 1 şi ceva sută.

Ca să te împrumuţi să asfaltezi, iar acel drum se va deteriora şi tu nu achiţi creditul, iertaţi-mă, dar nu e viabil!

 

Care mai e stadiul lucrărilor la Centrul Cultural din Parcul Central? Ce noutăţi ne puteţi oferi în acest sens?

Am recepţionat această clădire însă am avut un ghinion teribil că în urma acelor ploi torenţiale din martie, s-a produs o infiltrare la cabina actorilor şi la muzeu. Am terminat partea exterioară, care-i o frumuseţe. Amenajarea exterioară am început-o după ce am preluat clădirea. A trebuit constructorul să-şi ridice organizarea de şantier.

Suntem foarte aproape să terminăm finisajul la interior iar în 10-14 zile ar trebui să înceapă trebuie să înceapă mutarea muzeului care necesită cel puţin 2-3 luni. Fiecare obiect de acolo reprezintă istorie şi nu ne putem bate joc. Fiecare obiect va fi însoţi de un scurt istoric. În plus, noi avem şi tezaur, deci nu ne grăbim sub nicio formă.

Am început deja să aranjăm biblioteca. E vorba de mii de volume care trebuie mutate. Nu ne putem bate joc de fondul de carte. La final, vrem să iasă ceva deosebit. În opinia mea, nu putem să facem inaugurarea anul acesta. Asta nu înseamnă că nu-i dăm drumul. Muzeul şi biblioteca ar putea să devină funcţionale, probabil până la începutul lunii decembrie. Dar inaugurarea care va fi susţinută cu un spectacol, se va amâna pentru anul viitor.

Se spune că omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna, car. Mă gândesc că v-aţi creionat principalele obiective pentru anul viitor. Iese cu plus?

Trebuie! Aşa am făcut în fiecare an, iar când în 2013 le spuneam că am făcut un plan pe 10 ani, am fost ironizat, persiflat. Dar eu mi-am văzut de ale mele. Sunt în acel grafic.

Vreau să vă spun că dacă în aceste două luni reuşesc să fac canalizarea pe cele 6 străduţe în Olteniţa Veche, am dat în lucru elaborarea SF-ului pentru asfaltarea lor. Ceea ce ar echivala, cu excepţia Cartierului Nou, cu asfaltarea în totalitate a municipiului Olteniţa.

Se finalizează tot ce mi-am propus. Ca bonus, vine cartierul de la Spital. Dacă-n primăvară începem canalizarea pentru care avem finanţare pe PNDL, contract semnat, atuncu vom vedea şi de câţi bani avem nbevoie pentru asfaltare. Ca în 2021 să asfaltăm indiferent dacă voi câştiga sau nu, dar vă garantez că eu câştig, în 2021 trebuie asfaltate şi acele străzi.

De doi ani ne ocupăm şi de plombarea străzilor. Plătim tribut asfaltării din 2007, 2008 când s-a asfaltat la 1-2 cm. E normal să se erodeze, să apară găurile. Pe mine nu mă interesează cine le-a făcut, sau cum s-a făcut. Noi trebuie să dăm olteniţenilor certitudinea că le vom repara pe toate. Am depus documentele pe FDI iar investiţia depăşeşte suta de miliarde de lei vechi. Asta înseamnă mai multe străzi reasfaltate integral iar refacerea trotuarelor, de care mă voi ocupa personal, se va întinde pe o perioadă de 5 ani.

Avem garanţia că lucrările la trotuare se vor termina şi-n completarea acelui proiect pe FDI, venim să facem toate trotuarele din municipiul Olteniţa.

Am depus o cerere pe CNI pentru un stadion nou care va avea un teren cu gazon artificial, cabine, etc şi care se va ridica pe o locaţie aflată în prelungirea celui existent. Ni s-au cerut 13.000 mp, eu le pun la dispoziţie celor de la CNI 17.000 mp. Avem terenul de antrenament pe care-l vom ceda şi va ieşi o bază sportivă ultramodernă cu încă un teren multifuncţional pentru tenis, handbal, desigur, în sprijinul tinerilor din Olteniţa.

Mai sunt câteva locuri de joacă pe care le avem în vedere.

Cele 4 toatele publice din Olteniţa, în opinia mea contează foarte mult pentru oameni. Pe 3 dintre ele le-am făcut la un standard foarte înalt.

În luna decembrie e posibil să se dea în folosinţă blocul ANL cu 56 de unităţi locative. Am vizitat acest bloc, am urcat până la etajul 4, am văzut stadiul finisajelor şi vă spun sincer, mă cam îndoiesc că va fi gata-n decembrie dar constructorul a dat asigurări că va fi finalizat.

Mai suntem într-un stadiu foarte avansat cu al doilea bloc ANL care va avea 48 de unităţi locative. Şi aici, tot ce înseamnă exterior intră în sarcina Primăriei. Am contractat utilităţile care au fost şi plătite. Dar amenajarea exterioară este altceva. Înseamnă asfalt, parcare, spaţiu verde. Avem banii puşi de-o parte. Dar trebuie să termine constructorul, să plece cu organizarea de şantier.

Voi face un loc de joacă extraordinar în Cartierul Nou, de la Spital. Lucrăm la el acum şi mai avem şi alte obiective. Mi-aş dori o renovarea a Casei de Creaţie, îmi stă pe suflet Clubul Navol. Am câştigat Flacăra. Acolo e nevoie de restaurare, dl. ministru Breaz mi-a promis sprijin.

Visez la încă 3 busturi ale domnitorilor care au făcut Unirea. Şi mă gândesc la Mihai Viteazu, la Alexandru Ioan Cuza, la Regele Ferdinand I. Nu-s atât de costisitoare însă vor avea o semnificaţie aparte, întregind acea alee care duce la statuia ridicată în memoria eroilor neamului.   

Obiectivul dumneavoastră de suflet rămâne Spitalul…

Săptămâna trecută a venit la Olteniţa o delegaţie de la ADR Sud Muntenia şi de la minister pentru Ambulatoriu.

Dacă nu ştiaţi vă spun acum că în spital se operează cu laser, la oftalmologie, iar zilele trecute, doctorul pe care am reuşit să pun mâna, dr. Velicu, un om extraordinar, a făcut o operaţie pe cardiologie, salvând picioarele unui pacient. Sunt lucruri mărunte dar care sunt extraordinar de importante. Să nu vă mai spun de ce dotări am reuşit să facem la spital! Am ajuns pentru Radiologie să aducem un aparat portabil.

Spitalul e proiectul meu de suflet şi mă voi bate pentru el cât voi fi primar. Mi-a dat şi Dumnezeu norocul să ajungă acolo o directoare de care sunt extraordinar de mulţumit. S-a bătut şi pentru atragerea de fonduri norvegiene, guvernamentale, europene, ne batem împreună pentru fiecare leu.

Din păcate sunt oameni cărora nu le convine , se obişnuiseră cu acel stil “Ţine-mă Doamne, dacă vrei să mă ai”! şi avem de luptat inclusiv cu mentalităţile oamenilor. De un an şi jumătate de când e directoare, nu am angajat în Spitalul Olteniţa nici măcar o singură asistentă. În schimb, am adus medici. Deci chibzuim şi acolo banii. Altfel nu se poate.

Sunt foarte multe lucruri pe care aş vrea să vi le spun despre oraş.

Spuneaţi că şansele de a obţine încă un mandat sunt mari. Ce mai ştiţi despre contracandidaţi?

Ca de obicei, la Olteniţa vor fi mulţi contracandidaţi. Eu îi respect pe aproape toţi dar n-am cum să respect un om, e vorba despre Milescu, care s-a dus la postul de radio din Olteniţa unde a dat un interviu. Vă rog din suflet să mă credeţi că a inventat atât de multe lucruri… A inventat o discuţie pe care ar fi avut-o cu mine. Din păcate i-am reproşat realizatorului că nu l-a întrebat şi când a avut loc acea discuţie.

Sau să vă fi solicitat un punct de vedere…

Sigur, prin telefon. Realizatorul se tot roagă de mine să dau un punct de vedere şi să mă duc la emisiune. I-am spus că eu ca să mă duc la o asemenea emisiune doar să-i răspund ceva unui om de nimic, nu merită. Ce să discuţi cu unul pe care nu dai 2 bani. Pentru că el s-a descalificat prin ce-a făcut.

Dar eu mă voi duce la acest post, a doua zi după ce semnez Ordinul de începere a lucrărilor la canalizare. Mă voi duce să le spun olteniţenilor ce am făcut eu în acest an. Cât m-am bătut pentru această canalizare ca să aduc 65 de miliarde lei vechi pentru oraş şi nu să mă lupt cu un om. E ceva inventat. Ştiţi, el are nişte cursuri la Băneasa. El a fost înregistrat la Securitate, cu 2 nume de cod. Nu e problema mea, să fie sănătos! Şi cred că e real, dar să nu se potrivească exact ca la Petrov, că n-a făcut poliţie politică. Nu ştiu şi nici nu mă interesează. Dar el ştia că afirmând acele aberaţii, cineva putea să-l creadă.

Eu nu vreau să mă disculp pentru că nici n-aş avea cum dar vă garantez dumneavoastră că el n-a citit titluri câte cărţi am citit eu. Când era primar, şi se poate vedea, cine e curios, i-am zis în faţă în timpul unei campanii şedinţe de consiliul că ne despart două biblioteci pline de cărţi pe care eu le-am citit în plus. Că sunt un autodidact, asta e!

Observ că au fost atacuri la persoană şi nu la mandate.

Da, decât la persoană. El m-a atacat tot timpul şi în presă. Pe măsură ce spuneam că s-au îndeplinit obiectivele propuse şi asumate, atacurile se dezumflau. Acum au ajuns să spună că ce ne trebuie Casă de Cultură, ce ne trebuie statuie, ce ne trebuie un parc, care e unul acum de senzaţie.

Când am să merg la acel post de radio, am să-mi prezint obiectivele realizate. Dacă voi fi întrebat, o să aibă o surpriză de proporţii dl. realizator cu probele pe care i le voi prezenta vizavi de minciunile acestuia.

Dar în ceea ce mă priveşte, n-am scris niciodată note de securitate.

A spus Milescu că eu folosesc un limbaj interlop în cadrul şedinţelor de consiliul. E atât de simplu! Vezi o şedinţă şi te vei lămuri. Sunt destule şedinţe, în care nu scot un sunet pentru că eu nu fac parte din Consiliul Local. Măcar atât lucru trebuia să ştie şi el că a fost 8 ani primar. De foarte multe ori, la final, informez cetăţenii prin intermediul consilierilor cu privire la activitatea desfăşurată. Efectiv, punctez lucruri derulate în oraş. Iau câteodată atitudine vizavi de unele lucruri pe care le aflu. E greu să tac când nişte indivizi pervertesc copiii din şcoală susţinând că primarul vrea să facă din parc, parcare. Şi se duc acasă plângând, printre ei fiind şi copii ai salariatelor noastre din Primărie.

În momentul în care s-a pus la loc gardul după ce l-am sablat, nimeni n-a mai scos o vorbă!
În rest, aud că PNL îl va susţine pe dl. Pană despre care pot să spun că-i un om serios, un om care a mai şi lucrat prin Primărie.

De la USR, se pare că va fi candidat dl. avocat, fost membru PNL. E vorba de dl. Mihalache. Să fiţi convinşi că mai apar 7-8, aşa a fost întotdeauna.   

Mulţumesc.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.