Olteniţa: Mai uşor cu mândria rănită!

Olteniţa: Mai uşor cu mândria rănită!

„În Olteniţa dacă nu bei, este foarte dificil să-ţi petreci timpul liber” este declaraţia primarului Petre Ţone, făcută recent, care a „inflamat” o parte a opiniei publice locale, după ce a fost preluată de presa naţională.

E o declaraţie, într-adevăr poate nefericită care a şi fost ulterior „explicată” de primar. Însă ea conţine o doză mare de adevăr. „Eu nu am spus că oamenii din Olteniţa merg la cârciună, am spus că singurul loc unde te poţi duce să-şi petreci timpul liber este la restaurant. De ce am afirmat lucrul ăsta? Pentru că în oraşul Olteniţa, în momentul în care vorbim, nu avem niciun cinematograf, nicio sală de spectacole” a spus primarul Ţone, citat de www.antena3.ro.

Distinşii cetăţeni ai Olteniţei n-ar trebui, totuşi, după umila mea părere să se simtă atât de lezaţi de această declaraţie „iresponsabilă” a primarului. Un om de-al locului care iubeşte enorm acele locuri şi care munceşte zilnic pentru ca Olteniţa să fie mai frumoasă, mai primitoare, mai puternică.

Ce nu ştiu olteniţenii revoltaţi e că şi la Călăraşi ar fi fost la fel, chit că e ditamai municipiu reşedinţă de judeţ dacă n-ar fi existat Consiliul Judeţean care „deţine”  cinematograful  (2D / 3D) şi Centrul cultural Barbu Ştirbei, locaţii unde călărăşenii pot petrece ceasuri de neuitat, vizionând filme noi sau spectacole cu nume importante ale teatrului ori show – biz-ului românesc.

În cei 8 ani de mandat, liberalul Dan Drăgulin n-a izbutit să construiască vreun cinematograf ori sală de spectacole, în ciuda faptului că gestionează un buget mult mai generos decât al Olteniţei.

Dar spre deosebire de Ţone al vostru, dragi olteniţeni supăraţi, Drăgulin al nostru nu bagă bani nici măcar într-un spital. Dacă nu ştiaţi până acum, primarul vostru finanţează cu sume consistente de la buget local Spitalul municipal la care apelează mulţi călărăşeni din localităţile limitrofe Olteniţei.

Al nostru, în schimb, se plânge non - stop de lipsa banilor deşi a fost ajutat anul trecut, de pildă, de Guvernul României, condus atât de Dăncilă cât şi de Orban cu suma totală de 210 miliarde lei vechi.

Şi cel mai important, tot al nostru a izbutit să ne îndatoreze la bănci cu suma de 670 de miliarde de lei vechi, credite pe care le vom plăti noi, contribuabilii din Călăraşi, preţ de vreo 10-13 ani de-acum încolo pentru finanţarea unor obiective care n-au nicio treabă cu priorităţile imediate ale cetăţeanului.

Dacă nu ştiaţi încă, aflaţi acum că cea mai mare parte oraşul nostru arată ca după un război. Fix în Centrul Vechi al oraşului „tronează” o groapă de toată jena (foto), apărută după ce a fost demolată o „piaţă” simbol a călărăşenilor. Când va fi gata noua construcţie? La Sf. Aşteaptă!

Nu vă mai plângeţi pentru că ştiţi prea bine că în primăvară (aprilie, mai, cel târziu) şi Olteniţa va beneficia de un „centru cultural” modern care va îngloba o sală de spectacole de toată frumuseţea, un muzeu şi un cinematograf. Şi care n-a fost construit pe împrumuturi!

Pentru pesimişti, să ştiţi că se poate şi mai rău. Pentru optimişti, întotdeauna e loc de mai bine.