N. Rîjnoveanu: După ce s-a întâmplat anul trecut, zic că actualul preşedinte al Consiliului Județean a echilibrat foarte bine problema

N. Rîjnoveanu: După ce s-a întâmplat anul trecut, zic că actualul preşedinte al Consiliului Județean a echilibrat foarte bine problema

Nicolae Rîjnoveanu, unul dintre cei mai longevivi primari din județul Călărași, consideră că toate localitățile indiferent de culoarea politică a primarului ar trebui să primească de la autoritățile centrale și locale sume relativ egale pentru susținerea proiectelor promovate pentru dezvoltarea acestora. Rîjnoveanu a comentat și “conflictul” declanșat de conducerea PNL Călărași cu privire la repartizarea către UAT-uri a sumelor din fondul constituit la dispoziţia Consiliului Judeţean în procent de 6% din impozitul estimat a fi încasat la nivelul Judeţului Călăraşi, mutat acum în instanță.

Care sunt obiectivele primarului Rîjnoveanu în acest an, aflați în interviul de mai jos, realizat la finele săptămânii trecute.

 

Domnule primar Rîjnoveanu, cel mai arzător subiect din ultima perioadă l-a reprezentat Hotărârea privind repartizarea sumelor din fondul constituit la dispoziţia Consiliului Judeţean în procent de 6% din impozitul estimat a fi încasat la nivelul Judeţului Călăraşi, pe unităţi administrativ – teritoriale pe anul 2021 şi estimări pe anii 2022-2024, atacată la instanța de contencios administrativ în două rânduri de prefect, în urma presiunii publice exercitată de PNL Călărași. Spre deosebire de anul trecut, acum conducerea Consiliului Judeţean a considerat că trebuie să echilibreze dezvoltarea de ansamblu a judeţului, alocând sume mai mari primăriilor PSD.

Cum comentaţi, în contextul în care aţi „păţit-o” anul trecut, nefiind pe placul guvernanţilor de la PNL care nu v-au acordat în decembrie nici un leu?

Nicolae Rîjnoveanu: Dvs. sunteţi un ziarist vechi. Ştiţi foarte bine, opinia mea rămâne fermă: Oricine ajunge la conducere trebuie să înţeleagă că Guvernul nu este al PNL, sau al altiu partid, este Guvernul României şi trebuie să împartă banii aşa cum se cuvine. Există o formulă de calcul, ceea ce e foarte bine. Această formulă trebuie acceptată de toată lumea şi, într-adevăr, folosită.

Eu m-am simţit nedreptăţit şi când era PSD la putere. Nu ştiu dacă vă amintiți, am avut „ieşirile” pe care le-am avut. Atunci mi-au luat bani din fondul de rulment. Prima oară 9 miliarde de lei vechi, după aceea şi restul. N-am zis nimic. Am avut o întrevedere cu dl. Teodorovici (n.r. ministru de finanţe) atunci şi într-adevăr am spus ce aveam de spus, fără vreo reţinere. Întotdeauna am spus că trebuie să terminăm cu arieratele. Nu e nici bine şi nici corect. Te întinzi cât ţi-e plapuma. Noi, în calitate de primari, suntem nişte gospodari. Dacă nu ştii să cheltuieşti atât cât trebuie, dai faliment.

După ce s-a întâmplat anul trecut şi ce s-a întâmplat anul acesta, zic că actualul preşedinte al Consiliului Județean, dl Iliuță, a echilibrat foarte bine problema.

Toate localităţile, indiferent că primarul provine de la PSD sau PNL, trebuie să aibă la dispoziţie fondurile necesare pentru a se dezvolta. Dar să se respecte acea formulă de calcul, în funcţie de numărul de locuitori. Toate comunele acestui judeţ trebuie să se dezvolte în mod egal. Degeaba dezvolţi 10 comune, şi celelalte sunt la pământ. Nu! Trebuie să înţelegem toţi acest lucru.

Totuși, eu n-am să înţeleg cum să dai 10, 11 miliarde de lei vechi, aşa cum s-a procedat astă-toamnă, unor comune cu primari de la PNL când acele localităţi numără 1.800, 2.000 de locuitori şi unei localităţi cum e Roseţiul cu 6.500 de suflete, nimic.

Acum dl. preşedinte a căutat să facă ordine. Şi totodată să reechilibreze situaţia. Şi aşa e normal.

În primul rând totul pleacă de la Guvern care trebuie să procedeze aşa cum a fost în timpul guvernării PSD. Pentru că-i Guvernul României. Bun, rău, ăsta este!

Apropos de buget, l-ați aprobat?

Nicolae Rîjnoveanu: Sigur că da! L-am aprobat joia trecută.

E mai bun, mai slab?

Nicolae Rîjnoveanu: Normal, este mai slab dar trebuie să vă spun un singur lucru. Aşa cum am mai spus, trebuie să dai dovadă de echilibru. Trebuie să ştii să gospodăreşti banii. Dacă nu, e de rău pentru comuna respectivă.

Problema nu se rezumă doar la bani. E altceva. Am impresia că dăm înapoi, din anumite puncte de vedere.

A fost acel Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), promovat de PSD. Grozav! S-a schimbat pur şi simplu faţa mediului rural. În toate localităţile!

Au fost puţini primari care nu au depus proiecte pentru a se dezvolta. Foarte puţini!

Deci banii respectivi erau necesari pentru asigurarea cofinanţărilor. Restul, bani veniţi pe acest program. A fost cel mai mare bine făcut localităţilor din mediul rural.

Toată lumea recunoaşte ce a însemnat PNDL-ul pentru localităţile noastre.

De asemenea, aş vrea să vă mai spun că atunci când se dezbate sau când se discută evoluţia unui Guvern ar trebui să se ţină cont de tot ce s-a dezvoltat în acea perioadă. Şi eu pot să vă spun că, nu pentru că sunt pesedist, în perioada în care PSD a fost la guvernare s-au realizat multe lucruri frumoase şi de valoare pentru localităţile rurale. Asta ar putea s-o recunoască oricine. Nu avem însă puterea să recunoaştem câteodată, dar ăsta e adevărul!

Nu vorbim doar de infrastructură mare, vorbim şi de infrastructura din mediul rural. Nici un om de pe faţa pământului nu trăieşte două vieţi. Toţi trăim o viaţă şi trebuie să beneficiem de aceleaşi condiţii de trai.

Ce ţinte v-aţi stabilit, domnule primar, pentru acest an?

Nicolae Râjnoveanu: În primul rând să termin cele două lucrări mari pe care le avem. Știţi foarte bine că n-a existat an să n-am pe Uniunea Europeană vreun proiect. Acum am două şi trebuie să le termin. E vorba de „Modernizare reţea distribuţie apă şi canalizare- etapa 2”. Urmează şi etapa 3 pentru că nu poțo să rezolvi problema canalizării doar pentru o suprafaţă de 70% din intravilan.

Toţi locuitorii au acelaşi drepturi, într-o localitate ca şi la nivel de România.

Şcoala. Lucrările la școală se termină în maxim 2 luni. Ne încadrăm în program, e totul în regulă. Dar, avem totuși o problemă. Când lucrezi la modernizări, mai scapi din vedere anumite probleme. Situaţia e destul de dificilă când vrei să faci dintr-un lucru vechi, ceva nou. Când e vorba şi de clădiri vechi de 140 de ani...., vă daţi seama că a necesitat şi nişte lucrări ascunse. Aici nu ştiu cât de mult va înţelege ministerul că „diversele” şi „neprevăzutele” trebuie să aibă un spectru mai larg, să cuprindă mai multe probleme care se ivesc. Una e când execuţi o lucrare nouă şi ştii ceea ce faci de la bun început până la final şi alta e când execuţi o lucrare veche. Reuşim totuşi să le finalizăm în două luni dar trebuie să rezolvăm treaba până la capăt întrucât rămânem cu împrejmuirea neexecutată. Vedeţi dvs., împrejmuirile la aceste construcţii vechi indiferent cât am vrea să le reparăm, nu putem. Trebuie să le înlocuim, să le executăm, practic, din nou. Prin urmare şi această lucrare de împrejmuire trebuie făcută la înălţimea lucrărilor care s-au efectuat. Aici trebuie să facem, cel puţin pe faţadă şi pe laterale chiar, nişte împrejmuiri, aşa cum trebuie!

Nu vă ascund, deja sunt într-o fază destul de avansată cu proiectul „Modernizare iluminat public”. S-a trecut de etapa evaluării financiare şi ne aflăm în etapa de evaluare tehnică.

Legat de problema lotizării terenurilor pe care intenționăm să le alocăm tinerilor în baza Legii 15 pentru construirea de locuințe, deja am început lucrările la a doua utilitate, e vorba de apă. Se va rezolva curând, suntem în discuții avansate FDE Constanţa. Am discutat problema cu proiectantul, am localizat punctele unde vor amplasate fi transformatoarele. În felul ăsta, mai descongestionăm puțin anumite cartiere cu consumul, pentru că ştiţi foarte bine în fiecare an am avut pe timpul sărbătorilor de Crăciun, de Paşte, probleme cu transformatoarele, cu distribuţia de energie electrică la nivel de localitate, fiind foarte încărcate cu consumatori.

Consider că până în toamnă s-ar putea să începem lucrarea. Ceea ce e un lucru bun.

Sala de sport. Nu ştiu de ce aici s-au încetinit motoarele. O să caut săptămâna viitoare să identific motivele, atât cât pot, fiind şi Săptămâna Mare. Aș vrea să accelerez puţin treaba. Acolo nu mai depinde de mine, ce-a depins de noi am rezolvat.

E o lucrare pe care o face CNI, sunt nişte etape de urmat, cine ştie, poate că sunt şi nişte influenţe nefaste. Am înţeles că sunt şi din astea şi nu e bine deloc.

Le-am spus tuturor “Ai fost ales senator, deputat, nu eşti numai parlamentarul acelor localităţi unde ai câştigat mandatul. Pentru că ai primit voturi şi din parte roseţenilor. Atunci nu mai umbla cu prostii. Nu. Acum eşti senatorul tuturor!

De acum, tu trebuie să faci tot ce îţi stă în putinţă pentru cetăţenii acestui judeţ.”

Aceşti parlamentari, am spus de nenumărate ori, trebuie să fie uniţi. Pentru binele acestui judeţ, să colaboreze! Să nu stea cu spatele unul la celălalt că nu-i deloc bine.

În Consiliul Local cum merge treaba?

Nicolae Rîjnoveanu: Merge bine. Întotdeauna m-am bucurat de înţelepciunea consilierilor locali. Colaborăm bine. Cu viceprimarul nostru ales, colaborez, de asemenea, bine. Aparatul de specialitate s-a dovedit că e capabil să meargă, câteodată, în ritmul meu. Eu sunt puțin mai iute că-s mai bătrân (zâmbeşte!) și-i depășesc. Asta e!

Sunt atâtea hârtii în fiecare zi de rezolvat, încât bănui că cineva nu e sănătos în ţara asta! Prea mute hârtii! Eu spun mereu să scăpăm de mulţi oameni de prin ministere. Să fie transferați acolo unde e necesară prezenţa lor. Uite la CRFIR 8 e un colectiv extraordinar. Cei de-acolo să fie mai numeroși pentru că de ei depinde soarta proiectelor noastre. Cei care evaluează, care ne verifică şi ne ajută să fie în număr cât mai mare. Degeaba avem noi idei dacă... Nu toată lumea ştie să promoveze nişte proiecte. Noi, ăştia mai bătrâni, am mai învăţat câte ceva, cei mai noi...

Haideţi să facem ceea ce trebuie! Ne plângem de cei 80 de miliarde de euro de la UE, haideţi să facem ce trebuie să-i accesăm! Criticăm întotdeauna ce a fost. Nu! Hai să vedem ce facem noi mai bine decât a fost înainte.

Se apropie Paştele, ce mesaj aveţi pentru locuitorii comunei Roseţi?

Nicolae Râjnoveanu: Le urez, în primul rând, o sărbătoare în linişte! Multă sănătate şi încredere în viitorul acestei localităţi! Sperăm să fie totul bine!

Aşa cum am fost înţeles şi cu problema pandemiei de COVID-19, iată, noi suntem 0 ca rată a incidenţei. Ar trebui să ne lase puţin mai liberi cu aceste presiuni şi restricții.

Cu ocazia sărbătorilor, să înţeleagă toată lumea că noi suntem ortodocşi, aven credinţa lângă noi. Întotdeauna, din acest punct de vedere am urât obstrucţiile. Sper să se înţeleagă acest lucru şi să sărbătorim în linişte, nu cum a fost anul trecut. Ci aşa cum e tradiţia la noi, la români. Pentru că asta ne-a ţinut “în viață” ca naţiune!    

Mulțumesc și mult succes!  

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.