M. Dulce: Se va crea o zonă frumoasă, modernă în care comercianții vor avea posibilitatea să desfăşoare un comerţ civilizat

 M. Dulce: Se va crea o zonă frumoasă, modernă în care comercianții vor avea posibilitatea să desfăşoare un comerţ civilizat

Până la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, Modernizarea Bazarului Big va fi finalizată, a anunţat primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, într-un interviu acordat recent postului local de televiziune Antena 3 Călăraşi. Investiţia este estimată la peste 53 de miliarde de lei vechi. Construcţia se va dezvolta pe parter şi va avea dimensiunile în plan de 40,80x40,86 m. Suprafaţa construită va fi de 1667,09 mp iar cea utilă, de 1603,75 mp. Imobilul va avea destinaţia de spaţiu commercial cu suprafaţa de 1549,42 mp, format din 87 de spaţii comerciale.

Domnule primar, aţi început demolarea BAZAR-ului din zona BIG. Dați-ne mai multe amănunte despre modul cum vor fi demarate lucrările.

În primul rând, trebuie să vă spun că acest proiect a fost semnat în decembrie 2019. Un an de zile nu s-a făcut, efectiv, nimic. După ce am devenit primar, m-am întâlnit cu comercianţii de acolo şi le-am promis că nu voi interveni până pe 31 decembrie, astfel încât să aibă un timp la dispoziţie ca să-şi diminueze stocurile, să-şi facă fiecare un plan de acţiune.

Nu mai puteam prelungi acest termen întrucât cel care a câștigat licitaţia ne cerea daune și atunci riscam să intrăm într-un conflict cu constructorul că nu puneam în executare un proiect care deja a fost semnat. După 1 ianuarie, i-am somat pe comercianţi pentru că nu mai avem autorizație pentru funcționarea acestui BAZAR.

Am emis autorizația de demolare, drept urmare le-am dat un termen în care să-și ia bunurile de acolo ca să putem să intervenim și să demolăm bazarul.

Acolo se va crea o zonă frumoasă, modernă în care comercianții vor avea posibilitatea să desfăşoare un comerţ civilizat.

Conform contractului, care ar fi data finalizării acestui obiectiv?

De la data în care emitem ordinul de începere, constructorul va avea șase luni la dispoziție ca să poată să termine această construcție.

De ce am vrut să începem din ianuarie? Pentru binele comercianților pentru că vreau ca până la sfârșitul lunii septembrie, cel târziu octombrie, acești oameni să se mute în acest centru nou pentru a nu mai sta încă o iarnă în condiţii vitrege. Și atunci am ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este asta de a nu mai prelungi la nesfârșit această stare care nu făcea bine nimănui.

În momentul de față, s-a găsit o altă locație în care comercianții să-și desfășoare activitatea?

Am găsit o soluție provizorie și pe această cale îmi cer scuze cetățenilor din zona respectivă pentru că în mod sigur deranjează. Acum trebuie să fim și noi îngăduitori pentru câteva luni până se va face Bazarul, nu cred că e un capăt de țară. Pe comercianţi i-am mutat, în imediata vecinătate a vechiului bazar, pe strada Trandafirilor. Cu siguranţă se va crea un disconfort pentru cetăţenii care locuiesc în zona respectivă. Dar altă soluție nu mai aveam pentru ca oamenii ăștia să-şi desfășoare activitate în condiţii cât de cât civilizate.

Ar fi fost simplu să le spunem: Gata, plecați opt luni! Dar, gândiți-vă că sunt 80 societăți comerciale acolo, 80 familii care trebuie să trăiască și ele din ceva.

Care este valoarea proiectului? La ce sumă se ridică?

Valoarea proiectului este, undeva, la 52 miliarde de lei vechi. Nu știu dacă e mult, dacă e puțin, dar ... asta e valoarea. Se vor amenaja în noua clădire 87 de spații, în medie fiecare spaţiu are 11,5 m2 dar vor fi 14 – 16 spații care vor avea cca 13 m2.

Va fi un centru frumos, cu 75 de locuri de parcare în zonă, din care 4 vor fi alocate pentru persoanele cu dizabilități. Vor fi trotuare moderne, spaţii verzi, deci eu zic că este un proiect frumos în zona respectivă.

Proiectul va fi realizat cu bani de la bugetul local?

Proiectul nu este realizat cu bani de la bugetul local, ci cu bani provenind dintr-un împrumut bancar, accesat în urmă cu câţiva ani în urmă.

MODERNIZARE BAZAR BIG

Valoarea obiectivului de investitii este de: 5.389.649,74 lei (TVA inclus)

Construcţia se va dezvolta pe parter şi va avea dimensiunile în plan de 40,80 x 40,86 m.

Înălţimea totală va fi de 6,45 m iar cea liberă de 4,00 m. Suprafaţa construită = 1667,09 mp. Suprafaţă utilă = 1603,75 mp.

Construcţia va avea destinaţia de spaţiu comercial cu următoarea compartimentare funcţională:

- spaţiu comercial cu suprafaţa de 1549,42 mp format din 87 spaţii comerciale;

- centrală termică cu suprafaţa de 12,67 mp; - T.E.G. + spaţii servicii cu suprafaţa de 6,33 mp;

- grup sanitar pentru persoane cu handicap locomotor cu suprafaţa de 4,80 mp;

- grup sanitar bărbaţi cu suprafaţa de 8,74 mp;

- grup sanitar femei cu suprafaţa de 9,79 mp;

- spaţiu administrativ cu suprafaţa de 12,00 mp.

Finisaje interioare:

- pardoseli - gresie ceramică coeficient minim de frecare 0,4 în grupuri sanitare şi în rest beton elicopterizat;

- pereţi - faianţă ceramică şi zugrăveli cu var lavabil în grupurile sanitare;

- tavane - zugrăveli cu var lavabil în grupurile sanitare;

- plasa de oţel sudată (plasă STNB) vopsită verde la unităţile de spaţiu comercial;

- pe latura de acces a spaţiilor comerciale încherile se vor face cu rulori metalice cu prindere la nivelul pardoselii, în rest vom avea tâmplărie din aluminiu.

Finisaje exterioare:

- pereţi - panouri tip sandwich cu spumă poliuretanică cu tablă grosime 0,5 mm culoare gri deschis RAL 90606 şi gri închis RAL 9007;

- soclu - tencuieli rigide de culoare gri închis;

- tâmplărie din aluminiu cu geam termoizolant multistrat;

- învelitoare din panouri tip sandwich cu spumă poliuretanică cu tablă groasă de 0,5 mm gri închis RAL 9006.