M. Dulce: Nu stăm degeaba. Încercăm să fim în asentimentul cetăţenilor şi ce am promis să fie vizibil

M. Dulce: Nu stăm degeaba. Încercăm să fim în asentimentul cetăţenilor şi ce am promis să fie vizibil

Investiţiile privind reabilitarea infrastructurii stradale şi pietonale, pregătirea proiectelor cu finanţare europeană, modernizarea parcurilor existente şi crearea altora în diverse cartiere al municipiului sunt preocupări majore ale Executivului PMC. În interviul de mai jos, primarul Marius Dulce a făcut o succintă trecere în revistă a proiectelor demarate, unele aflate în prag de finalizare.

Domnule primar, în urmă cu circa o săptămână, a fost inaugurat, în sfârșit, monumentul istoric Poșta Veche, după ce restaurarea a fost finalizată. Un obiectiv îndeplinit, este adevărat, după aproape 4 ani de zile, pe fonduri europene care a necesitat şi eforturi considerabile din partea tuturor.

Marius Dulce: Da, aşa este. Ştiți foarte bine că s-a mai încercat o dată, o inaugurare, să-i zicem așa, dar cred că a fost numai pentru partea exterioară, pentru că la interior nu era nimic, era numai o poveste. Povestea s-a concretizat, astăzi, printr-un mobilier modern, prin aparatură modernă, așa cum a fost prezentată la momentul respectiv. Este bine că l-am terminat, că putem să-l redăm publicului. Drept urmare îi așteptăm pe copii să vină şi să învețe acolo ce înseamnă fotografia, ce înseamnă cartea, ce înseamnă să faci o pâine și multe altele. Așteptăm multe grupe de copii întrucât pentru ei a fost destinat.

Apropos de copii, rezistă termenul de 15 iunie pentru deschiderea bazinului de înot?

Marius Dulce: Sigur. După cum știți până pe 13 iunie suntem în stare de alertă, ceea ce înseamnă că nu putem deschide, deocamdată, bazinul. Noi deja intrăm în probe cu acest bazin și o să fim pregătiți. Dacă se ridică interdicția, atunci cu siguranță.

Deja am pregătit protocolul cu cei de la CSS pentru că au profesori de înot și atunci o să facem grupele de copii din fiecare școală ca să putem să-i programăm să aibă acces acolo. Ba mai mult, intenţionăm ca după ora 16:00, bazinul să fie destinat publicului larg pentru a beneficia cu toții de această activitate.

Deci totul depinde de decizia CNSU?

Marius Dulce: Absolut.

|Reabilitarea şi modernizarea străzii Bucureşti ar putea demara anul viitor

Bănuiesc că următorul obiectiv care va fi inaugurat este Clubul Pescarilor.

Marius Dulce: Cred că într-o lună de zile terminăm şi Clubul pescarilor. Deja lucrăm la gard, la zona peisagistică, iar la interior mai este puțin de lucru. O să ne încadrăm în termen. Așa cum am promis, îl terminăm și închidem și acest proiect, care ne-a forțat într-o oarecare măsură, pentru că a fost foarte mult întârziat. A trebuit să finalizăm în 5 luni de zile ce trebuia să se facă într-un an și jumătate.

De departe, cred că cel mai important proiect rămâne cel cu reabilitarea şi modernizarea Străzii București și a Prelungirii București. În ce stadiu se află proiectul?

Marius Dulce: Este în evaluare tehnică. Eu sper ca până în luna iulie să terminăm această evaluare după care să ne gândim la proiectare și, cel târziu, la începutul anului viitor să demarăm lucrările pe acest tronson, respectiv Strada București. Așa cum ați văzut pregătim această lucrare pentru că nu întâmplător am dat drumul la asfaltări între blocuri. Trebuie să creăm acea mobilitate pentru momentul când vom bloca strada astfel încât cetăţenii să aibă pe unde să circule în fiecare zonă a orașului, ca să nu deranjăm foarte mult.

Ați demarat şi procesul de demolare a unor construcții ridicate ilegal pe malul stâng al Borcei, tocmai pentru a pregăti terenul pentru Promenadă.

Marius Dulce: Era ceva predictibil. Acest proiect Promenada despre care lumea credea că nu o să se mai facă pentru că vechea administrație nu a îndrăznit să ajungă acolo, 2020 fiind un an electoral, a fost întârziat un an de zile. Dar ei știau foarte bine că au cheltuit bani pentru acest proiect, deja s-au inițiat anumite activități și atunci trebuia să se producă și acest fenomen. Din păcate, cei care și-au făcut acolo case fără acte, fără autorizații, este vina lor, nu a noastră. Nu am ce să le fac. Știau că nu este terenul lor, știau că nu trebuie să construiască și totuși au riscat. Încercăm să găsim soluții pentru ca deranjul să fie cât mai mic, dar acea zonă trebuie demolată și apoi terenul liber de sarcini să fie predat celui care va câştiga licitaţia.

| Parcurile, o prioritate

Pentru că suntem sub presiunea timpului estimaţi că până la finalul anului vom ști exact ce se va întâmpla cu proiectele europene aflate în portofoliul primăriei?

Marius Dulce: Eu vreau să terminăm toate licitațiile pe proiectele europene până în luna iulie, cel târziu august, pentru ca anul acesta să intrăm cu zona de proiectare și să le terminăm în două-trei luni de zile. Chiar în următoarele zile se vor semna două proiecte și anume Oborul Nou și Livadă. Suntem în grafic, eu cred că până în iulie-august le vom termina pe toate cu tot cu contestații și atunci vom intra în linie dreaptă cu finalizarea acestor proiecte.

Aţi spus în dese rânduri că parcurile reprezintă o prioritate. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată din fonduri proprii?

Marius Dulce: Aşa um aţi văzut, în buget am avut prinsă sumă de circa 820 mii lei, pentru două poziţii. Am considerat la rectificare că trebuie să ne ducem pe fiecare zonă în parte şi atunci am defalcat suma. O să începem cu parcul Queen, cu Parcul Năvodari, Parcul Florilor, Parcul Big- cele două ansambluri, o să continuăm şi cu Parcul Speranţei. De asemenea mergem pe zona asta de fitness. Încercăm să găsim surse de finanţare prin care să ne ducem mai mult şi în zona de blocuri şi o să vedeţi că o să putem să facem şi astfel de oaze de linişte şi de sport, chiar între blocuri, acasă la cetăţeni. Să nu mai alerge prin parc! O să încercăm să creăm microparcuri între blocuri, dar asta într-un mandat. Nu putem să le facem în 3-4 luni de zile.

| Teren de sport multifuncţional

Aveţi veşti noi pentru locuitorii din Măgureni?

Marius Dulce: În cartierul Măgureni se lucrează. Trebuie să terminăm canalizarea, sper până în luna iulie, aşa cum am vorbit cu antreprenorul. După ce o recepţionăm şi o punem în funcţiune ne gândim la pasul următor şi anume asfaltarea străzilor. Dar, acest lucru se va întâmpla, cu certitudine, anul viitor investiţia fiind susţinută din fonduri proprii.

Dinspre CNI, ce noutăţi aveţi?

Marius Dulce: De la C.N.I. singura veste bună vizează terenul multifuncţional pe care îl avem în zona Aleea Dumbrava Minunată. Se află în stadiul de evaluare tehnică şi sper să se termine până în august-septembrie după care să trecem la construirea lui. Nu ştim încă dacă vom beneficia de fonduri pentru asfaltări. M-aş bucura foarte tare să primim veşti bine în acest sens pentru că avem toate documentele depuse. Pentru Cartierul Mircea Vodă ar fi excepţional dacă vom prinde această finanţare întrucât am putea rezolva o problemă pe care o reclamă foarte mulţi cetăţeni. La fel şi în cartierul Măgureni.

Concret, pregătiţi terenul pentru 2022 în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura stradală şi pietonală.

Marius Dulce: Ştim ce avem de făcut anul acesta pentru că vom asfalta Cartierul Farfuria pentru că este mai mic, Cartierul Ceremag, cu fonduri proprii. Vom mai asfalta str. Dumbravei, str. Dunării, dacă nu vom avea timp, vom contracta totuşi prima parte a B-dului. Republici, de la Şcoala nr.5, la Poliţie, ca să putem beneficia de o circulaţie cât mai bună în zona Fafuria. Acolo vom lărgi un pic zona.

| Două obiective în parteneriat cu Consiliul Judeţean

În parteneriat cu Consiliul Judeţean urmează să demaraţi două obiective importante: Varianta Nord şi ieşirea din Călăraşi.

Marius Dulce: Tot ce avem în parteneriat cu Consiliul Judeţean se va face, în sensul că vom reabilita Varianta Nord, tronsonul cuprins între Saint Gobain şi Tenaris. De asemenea aşa cum bine ştiţi, cred că în maxim2-3 săptămâni vom termina licitaţia privind lucrările ce se vor efectua pe drumul de intrare în municipiu. Vom duce iluminat şi în acestă zonă.

Deci nici vorbă ca administraţia Dulce să blocheze finalizarea unor proiecte.

Marius Dulce: Nu a existat o astfel de intenţie! Este un proiect pe care l-am promovat în campanie, trebuie să-l facem. Lumea vorbeşte. E foarte bine că discută. Într-adevăr, cetăţenii poate că nu mai au răbdare dar noi am luat acest mandat pe 4 ani, nu pe 4 luni de zile.

În această perioadă scurtă vedeţi şi dvs. câte investiţii s-au finalizat, câte lucrări s-au făcut, câţi km de asfalt s-au turnat... Nu stăm degeaba. Încercăm să fim în asentimentul cetăţenilor şi ce am promis să fie vizibil.  

Mulţumesc, spor!          

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.