M. Dulce: Ne-am propus să facem cât mai multe anul acesta, mai ales pe zona de infrastructură rutieră și pietonală

M. Dulce: Ne-am propus să facem cât mai multe anul acesta, mai ales pe zona de infrastructură rutieră și pietonală

Primarul, Marius Dulce, a finalizat lista de obiective pe care Executivul le are în vedere în acest an, reafirmând că prioritatea mandatului său o reprezintă modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale. Bugetul pe 2021 va fi supus dezbaterii în Consiliul Local, foarte probabil la finele acestei luni. Dulce a explicat, în interviul de mai jos, și stadiul proiectelor demarate în anii precedenți și anume strada Grivița, b-dul N. Titulescu, Piața Centrală și în Cartierul Măgureni.

Domnule primar, odată cu încălzirea vremii, curățenia de primăvară a devenit o preocupare importantă pentru dvs...

Marius Dulce: E clar că această curățenie de primăvară a devenit prioritate zero, să zic aşa. În ultima perioadă a plouat destul de mult, iarba a crescut și prin urmare trebuie să intervenim. Le-am cerut celor de la Serviciul Pavaje Spaţii Verzi să-mi spună care este capacitatea lor, iar dacă nu reuşesc să facă faţă să contracteze în continuare alte servicii cu ajutorul cărora să menţinem situaţia sub control. Ne dorim cu toţii un oraş frumos, curat, de care să fim mândri.

Campania se va derula și în parcuri?

Marius Dulce: Această campanie va dura toată vara. Acum în funcție de timp, să vedem dacă vor mai fi ploi, o să intervenim în toate zonele verzi, deci şi în parcuri.

La ordinea zilei este bugetul pe anul în curs. Când estimaţi că va trece şi de votul consilierilor locali?

Marius Dulce: Mai întâi de toate, să vedem ce se întâmplă la Consiliul Judeţean. Sper ca dumnealor să voteze cât mai repede bugetul Judeţului. În ceea ce ne priveşte, de câteva zile bune se află postat pe site-ul Primăriei, spre dezbatere publică, bugetul municipiului care va suferi, probabil, nişte „ajustări” în funcţie și de solicitările exprimate de cetăţeni. În momentul în care bugetul Consiliului Judeţean va fi aprobat, vom ști exact ce sume ni se alocă și atunci vom definitiva proiectul de buget pe care-l vom supune dezbaterii şi adoptării de către consilierii locali.

În funcție de resurse, câte obiective din cele aflate în derulare estimați că vor putea fi finalizate?

Marius Dulce: Într-adevăr, avem contracte semnate, multianuale, în derulare de anul trecut. Intenţionăm să finalizăm străzile Plevna, Zefirului și Luceafărului. Şi nu numai. Cu resurse proprii împreună cu cei de la Pavaje Spații Verzi ne vom ocupa de Cartierul Ceremag, în sensul să-l asfaltăm, să montăm gaighere, să avem guri de preluare a apelor pluviale. Avem în plan să construim parcări. Nu am uitat pe nimeni. Ne-am propus să facem cât mai multe anul acesta, mai ales pe zona de infrastructură rutieră și pietonală. Aşa cum am mai afirmat, anul viitor demarăm proiectele europene care vizează reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere. Şi mă refer cu precădere la strada București. Ori pentru a asigura mobilitatea cetăţenilor, în condiţii normale, trebuie să intervenim pe străzile adiacente străzii Bucureşti.

Cred că „of-ul” numărul unu rămâne, totuși, canalizarea pluvială și menajeră din Măgureni.

Marius Dulce: E un obiectiv pe care trebuie să-l finalizăm în termenul propus. Acolo lucrăm destul de bine, am ajuns la peste 40% din lucrări. Antreprenorul va cumpăra căminele de racord însă din păcate va urma un nou deranj pentru că se va săpa. Trei, patru gospodării vor fi legate la câte un cămin. Sunt peste 125 de cămine, în plus e nevoie şi de o stație de pompare care va fi amplasată în zonă.

Mai avem două hopuri mari de trecut, stația de pompare unde lucrările se vor desfăşura în paralel cu montarea căminelor. Sper ca prin iulie să fie gata. După care să identificăm resursele financiare cu care să realizăm, de la anul, asfaltarea străzilor, aşa cum am promis.

Se vor finaliza anul acesta lucrările de pe strada Grivița și b-dul Nicolae Titulescu?

Marius Dulce: Pe Grivița, nici nu se pune problema, este la capăt! Cred că într-o lună, o lună și ceva, cu siguranță, lucrările se vor termina. S-a lucrat pe tronsoane. Pe ultimul deja s-a băgat piatră. Din păcate, timpul n-a ţinut cu noi în ultima vreme. Urmează aplicarea stratului de asfalt şi lucrarea va fi finalizată.

Pe b-dul N. Titulescu se lucrează. Probabil că aţi observat că s-a modificat proiectul. Am creat o parcare în dreptul blocurilor N iar în faţa blocului cu 10 nivele vom mai crea o zonă pietonală. Mai e, într-adevăr, de lucrat. Peisagistic, ați văzut că nu e terminat. Se pare că până la urmă constructorul o să renunțe la zona de peisagistică pe care o vom face noi cu oamenii noştri.

Ca să concluzionez, da, anul ăsta, cu siguranță le închidem.

Vineri ați fost pe teren şi aţi identificat şi o zonă de parcare pe care intenţionaţi să o modernizaţi.

Marius Dulce: Sunt foarte multe locuri de parcare pe care le-am identificat. Am fost în zona blocurilor H, lângă Parcul Victoria unde oamenii de ani de zile reclamă lipsa acestor locuri de parcare. I-am chemat pe cei de la Ecoaqua și le-am spus să găsească o soluție în sensul să se monteze niște guri de preluare a apelor pluviale ca să putem să intrăm cu asfalt acolo.

Mai este o zonă în care va trebui să ridicăm garajele amplasate pe domeniul public ca să mărim suprafața de parcare.

De asemenea, am mers şi în parcarea dintre străzile Macului și Mușețelului, pe care o vom reamenaja întrucât şi acolo este nevoie de o astfel de investiţie.

Sunt foarte multe parcări între blocuri, cum ar fi în zona I-urilor, dar mai întâi trebuie să terminăm canalizarea din parcarea de la Școala nr. 11 – Școala Tudor Vladimirescu. Deci, putem să facem foarte multe, dar trebuie să le etapizăm în funcţie de resursele de care dispunem. Nu am uitat pe nimeni.

Piața Centrală?

Marius Dulce: Piața Centrală este în grafic, încercăm să o terminăm până în octombrie. S-a turnat săptămâna trecută și a doua placă. O să înceapă lucrările și la acoperiș. Dacă ne va permite timpul, se va lucra la tencuielile interioare și sistematizarea exterioară care va dura ceva timp pentru că trebuie să facem niște ranforsări acolo unde sunt pomii înalți.

În toamnă, aţi estimat că se va finaliza şi Bazarul Big.

Marius Dulce: Dacă Piaţa Centrală e în grafic, pentru că termenul de execuţie se încheie, undeva, în luna mai 2022, Bazarul trebuie finalizat până la sfârşitul lunii octombrie, cel târziu. Vreau ca oamenii să nu mai stea în acel bazar provizoriu. Şi aşa am deranjat destul de mult.

Ca să tragem o linie, din a doua jumătate a anului se vor tura motoarele în vederea implementării proiectelor cu finanţare europeană.

Marius Dulce: Fără îndoială. Mai avem 3 proiecte de ridicat pe SICAP. Estimăm ca în iunie-iulie să terminăm cu tot ce s-a ridicat în SICAP, în sensul să terminăm cu contestaţiile, cu tot ce se mai poate întâmpla, să semnăm proiectele, în 2, 3 luni să se facă proiectarea şi să intrăm în forţă cu execuţia. Pentru că până în decembrie 2023 trebuie să terminăm! De aceea am decis să luăm un împrumut, necesar să implementăm cât mai repede aceste proiecte. Din calculele noastre, în decembrie 2023 sau ianuarie 2024, când se vor rambursa banii, vom rămâne în cont cu cel puţin 30 de mil. de lei.

Bugetul e mai bun decât cel precedent?

Marius Dulce: Nu. Este mai mic decât cel din 2020 dar asta nu ne sperie. Ne-am asumat acest lucru şi mergem înainte.