Lică Voicu: Să ne mulţumim cu ce ne dă Bunul Dumnezeu şi să ne luptăm să primim fonduri pentru fiecare dorinţă a noastră!

Lică Voicu: Să ne mulţumim cu ce ne dă Bunul Dumnezeu şi să ne luptăm să primim fonduri pentru fiecare dorinţă a noastră!

Aflat la al doilea mandat, Lică Voicu a finalizat câteva obiective de mare interes în aceată perioadă. Provocarile sale majore, estimate la peste 200 de miliarde de lei vechi, înseamnă investiţii în canalizare în satul Independenţa şi reţele de apă în celelalte două sate, Potcoava şi Vişini. Lică Voicu speră că va primi „încrederea” concetăţenilor săi şi în vara anului viitor, propunându-şi să candideze pentru cel de-al 3-lea mandat.

Domnule primar, bine te-am găsit! Bugetul pe 2019 nu mai e o incertitudine. A fost aprobat. Aţi elaborat şi lista cu investiţii pentru anul în curs. Ce ar trebui să reţină concetăţenii dumneavoastră?

În bugetul pe acest an am inclus şi proiectele aferente satului Potcoava. Şi mă refer la infrastructură. În repetate rânduri am spus că şi satul Potcoava trebuie să beneficieze de investiţii în infrastructură.

Astăzi când vorbim, în acest sat am demarat investiţiile vizând 7 km asfaltare. La construcţia bugetară am ţinut cont că trebuie să prindem o parte din cofinanţare. Nu în totalitate, Consiliul Judeţean a intervenit şi ne-a sprijinit. Constructorul are 12 luni termen de execuţie. Lucrarea a început luna trecută, ar trebui ca anul viitor, pe timpul ăsta să vorbim de finalizarea lucrării. Dar se poate finaliza şi în acest an, sunt şanse. Dacă echipa se preocupă şi are la dispoziţie utilajele necesare, experienţa de la „transfrontalier” mă face să fiu optimist şi să sper că se va finaliza până la sfârşitul anului. Aici vom avea o mică problemă. Va trebui la întreaga sumă de cofinanţare pe care nu am prevăzut-o acum, s-o direcţionăm în urma unei rectificări ca să avem proiectul de asfaltare finalizat şi ca execuţie, dar şi ca plată.

Pentru acest lucru, noi am prins în micul buget pe care-l avem, în mai multe capitole pe zona de „dezvoltare”. În condiţiile în care constructorul dă semne că ar finaliza în acest an, vom cofinanţa celelalte investiţii pe care le avem în derulare din bugetul local. Şi mă refer la un încărcător frontal, pe AFIR. Contractul e semnat, noi am pus întreaga sumă pentru că aşa e procedura. Avem banii integral pentru achiziţionarea acestui încărcător frontal. A mai rămas procedura cu oferte, licitaţii, etc.

Dacă se finalizează şi acolo, ne mişcăm repede şi îndeplinim condiţiile, suma de bani pe care am pus-o astăzi din bugetul local, o vom direcţiona către finalizarea plăţii acestui proiect.

Acesta ar fi aspectul pe care l-am gândit cu drumurile în Potcoava, unde investiţia este destul de consistentă. E vorba de un proiect de 7,7 de milioane lei cu cofinanţarea noastră de circa 300 de mii lei. În urma licitaţiei s-a ajuns la 5,5 milioane. Proporţional, şi cofinanţarea noastră trebuie să corespundă acestor valori.

Potcoava era un „of” al dumneavoastră...

Era un of pentru că am avut o problemă acolo. Jumătate din străzile de interes local erau pietruite, nu puteam să aştept să demarez vreun proiect şi atunci am avut o problemă. Ce era să fac? Să m-apuc să fac proiecte dar nu ştiam dacă mi se vor aproba ca să le asfaltez, şi era un lucru bun, sau să demarez de îndată procedura cu bani din bugetul local? Anual mi-am propus să pietruiesc o stradă sau două în funcţie de bani. Vă spun sincer că anual 60-70% din buget s-ar fi dus pe pietruirea drumurilor din Potcoava. Am reuşit acest lucru în primul mandat, pietruind toate străzile inclusiv cele mărginaşe, unde existau gospodării. Mai avem şi acum 3 străzi de pământ pe care le-am prins în acest proiect de asfaltare pentru că trebuia să prind aceste străzi care să ne confere şanse de câştig. Le numim noi secundare dar şi acolo sunt locuinţe. Astăzi, mulţumim lui Dumnezeu, că s-au finalizat şi am trecut la procedura de execuţie a lucrării. Am făcut anul trecut o stradă cu fonduri din bugetul local şi am finalizat-o în acest an. Anul acesta am prins iarăşi o stradă din bugetul local, în afară de proiect, pentru asfaltare. Suntem în faza de proiectare, să obţinem toate avizele necesare.

Dacă ne mişcăm, în acest an, asfaltăm şi această stradă.

Cea pe care am asfaltat-o, începută anul trecut şi finalizată anul acesta şi cea pe care ne-o dorim să o facem din bugetul local anul acesta, banii i-am pus deoparte şi cu cei 7 km pe care-i avem în proiectul mare, fac 9 km din cei 13,8 km, în satul Potcoava. Mai rămân circa 4 km pentru care am făcut deja evaluările necesare în teren: studii, măsurători, şi le-am trimis spre solicitare pentru obţinere de fonduri la Ministerul Dezvoltării pe Fondul de Investiţii.

Noi sperăm să primim şi pe acest nou proiect finanţare şi aşa vom acoperi întreaga localitate.

Aţi spus bine că satul Potcoava e un „of”. În satul Independenţa şi Vişini aveam piatră. Dacă m-apucam să iniţiez proiecte la Potcoava, nu puteam să fac nimic aici. Cred că nu reuşeam şi acolo şi acolo sau reuşeam la Potcoava, nu şi la Independenţa sau Vişinii. Şi atunci a trebuit să facem proiecte aici, iar la Potcoava să pietruim cu resurse din bugetul local.

Odată ce am început lucrările în satul Independenţa, am demarat proiecte şi în Potcoava. Şi mulţumim lui Dumnezeu că ne aflăm în faza pe care am prezentat-o.

gradinitapotcoava

Recent aţi inaugurat o grădiniţă în satul Potcoava...

Aşa este. Am reabilitat grădiniţa la Potcoava. Lucrarea s-a terminat într-un timp bun, cam 4-5 luni. S-a făcut şi recepţia. Copiii s-au şi mutat într-o grădiniţă nouă. Vorbim de reabilitare, puţ forat, centrală, toate la interior.

Am început şi reabilitarea Căminului Cultural de la Potcoava cu oamenii de la Primărie. Lucrăm etapizat, mai am un grup sanitar şi o placă de turnat şi finalizăm şi Căminul Cultural. E clar că nu i-am uitat dar nu putem să le facem aşa de repede. Nu suntem singuri în ţara asta. Zic că trebuie să găsim înţelegere, atât la finanţatori cât şi la cetăţeni.

Oamenii sunt nerăbdători dar ei îşi asumă şi obligaţiile faţă de Primărie?

Dacă ne raportăm la procente, aş spune că da. Dacă ne luăm după nevoie şi dorinţele lor, probabil că nu. Ne dorim apă, canal, asfalt dar toate astea înseamnă şi partea noastră de cofinanţare. Asta presupune ca noi, de la autorităţi până la ultimul cetăţean, trebuie să îndeplinim criteriul: plăteşte-ţi impozitul pe care-l ai la bugetul local. Acel impozit pe care-l colectăm trebuie să-l împărţim în funcţie ne nevoile pe care le avem.

Din păcate nu toate se finalizează aşa cum ne dorim. Cetăţenii spun: „Ai început acolo!” Aşa e, nu trebuia, oare, să începem de undeva? Până azi pot să spun că am găsit înţelegere în rândul majorităţii cetăţenilor. Mai avem un pic de lucru pe partea de mentalitate. Să fim şi responsabili, nu doar să cerem.

Cam un an ne mai desparte de alegerile locale. Aş vrea să vă întreb dacă, în mare, din ce v-aţi asumat, v-aţi propus în 2016, câte s-au finalizat şi dacă timpul e suficient să le duceţi la bun sfârşit pe toate.

Până acum am tot stat îngândurat. Dar astăzi pot să vă spun că am devenit primar cu o foaie în alb semnată de locuitori atunci când m-au sprijinit să ocup această funcţie. N-am mers în campania electorală cu promisiuni. Nici nu ştiam prea bine ce aş putea să fac. Nu aveam nici cunoştinţe solide de administraţie publică. Dar am mers din poartă-n poartă şi le-am explicat oamenilor că-mi doresc dacă-mi dau votul, să fac tot ce depinde de mine pentru a îmbunătăţi lucrurile. N-am spus lucruri fantasmagorice în 2012. Astăzi pot spune că discutăm de 21 km asfaltaţi executaţi, pe care se circulă. Avem în derulare 7 km în satul Potcoava unde sper să finalizăm lucrările. Asta înseamnă că ne ducem spre 30 de km asfaltaţi. Mai avem acel kilometru cu bani din bugetul local. Practic în 4 ani de când s-a început „turnarea” în comuna noastră, s-au realizat lucruri importante.

Că am vrea mai mult, să finalizăm mai repede..., eu zic că s-a finalizat decent şi să ne mulţumim cu ce avem până astăzi.

Am reabilitat o grădiniţă, urmează o altă grădiniţă la Vişini unde avem contractul de finanţare semnat. Avem o problemă cu şcoala din Potcoava, unde avem contractul semnat dar din lipsă de elevi, avem o problemă şi n-am început lucrările. Nu ştiu ce vom face. Avem finalizat proiectul cu apă în satul Independenţa în sumă de 1 mil euro, dar în urma licitaţiei, s-a mai diminuat puţin suma.

Dacă am puncta câteva proiecte mari, vorbim de 7-8 milioane de euro. Ceea ce nu e puţin.

Bugetul este de 37 miliarde lei vechi, însă partea de „dezvoltare” e de doar 6-7 miliarde lei vechi.

Anul viitor veţi mai candida?

Da. Vă spun sincer că au fost etape în viaţă când te întrebi dacă am făcut bine, am ţinut lucrurile pe loc, s-au legat lucrurile pe mandatul meu. V-am spus o parte din aceste realizări. Ele nu sunt toate. În această perioadă, am mai făcut un parc la Vişini, acum suntem cu construcţia unui grup sanitar în Parcul Central din Independenţa. Sunt şi lucruri făcute care se văd mai puţin. Grădiniţa de la Independenţa, de la montare centrală până la schimbarea instalaţiei electrice, magazie de lemne plus garaj la Şcoala generală. Sunt lucruri care sunt realizate în această perioadă. Mai sunt şi alte obiective începute. Ar fi păcat să nu continui. Dacă se mai leagă şi investiţiile în apă de la Vişini, chiar mai devreme am discutat cu reprezentanţii de la Ecoaqua, apă la Potcoava  că nu avem, canalizare în Independenţa.

În noul proiect pe care-l dorim cu toţii, avem pe ADI Ecoaqua prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, o solicitare de finanţare de 220 miliarde lei vechi. De aceşti bani ar avea nevoie acum comuna Independenţa ca să se finalizeze cele 3 mari investiţii propuse.

Ce a depins de mine, am făcut. De asemenea, ce a depins de mine pentru cei 3,8 km de asfalt, am făcut. Rămâne de văzut dacă primim finanţare. Cred că sunt îndreptăţit să candidez. Ce vor face cetăţenii, vom trăi şi vom vedea.

Aveam o curiozitate. Să presupunem că nu sunteţi primar. Ce i-ar solicita cetăţeanul Lică Voicu primarului localităţii Independenţa?

Aş începe cu o glumă. Să-şi ia un concediu şi să revină mai calm la Primărie.

De multe ori când mă supăr spun: „Gata, de mâine îmi iau concediu!” Ei bine, au trecut 7 ani şi nu am luat concediul de odihnă. Nu am reuşit până acum, însă mi-aş dori să se întâmple cât mai repede.

Ca să revin, cetăţeanul Lică Voicu l-ar întreba pe primar ce v-am spus mai devreme. „Când crezi că ai putea finaliza proiectul cu apă în Potcoava şi Vişinii, canalizarea în satul Independenţa?”

Am mai avut o problemă cu gunoiul pe care am rezolvat-o dar foarte greu. În continuare suntem în situaţia în care cetăţeanul trebuie să înţeleagă că e nevoit să colecteze gunoiul selectiv. E bine, e rău, asta-i viaţa! Eu l-aş întreba: Primare, ai venit cu gunoiul, foarte bine faci dar pe partea cealaltă e şi responsabilitatea cetăţeanului. Primarul are obligaţia să-i spună cetăţeanului că toate lucrurile se fac respectând legislaţia. Avem cetăţeni care nu înţeleg că ne învârtim în legi, ordonanţe, hotărâri de guvern. Ne-am luat nişte angajamente, pentru asta am luat nişte bani. Ce facem? Dăm banii înapoi? Dacă pe partea de gunoi, Doamne fereşte!, dăm banii înapoi... Nici nu vreau să mă gândesc! Atunci trebuie să respectăm colectarea selectivă a gunoiului, precum şi plata gunoiului. Taxele speciale se plătesc de cetăţeni. Sunt şi responsabilităţi ale primarului dar şi ale cetăţeanului. Dacă împreună le înţeleg, o ducem binişor. Altfel, nu.

Aveţi o colaborare bună, corectă, rodnică cu Consiliul Local?

Cu excepţia discuţiilor din primul mandat când nu mai ştiam ce să fac fiind în minoritate, da. Nu avem probleme. Niciodată nu am pus pe ordinea de zi proiecte pe care nu le-am dezbătut! Nu sunt probleme, astăzi. Aş putea să fac o menţiune, vorbim de sute de hotărâri din care prefectul nu ne-a atacat niciuna.

În proporţie de 80-90%, Proiectele de Hotărâri au fost votate chiar în unanimitate. Consiliul Local şi-a făcut treaba.

Vreo veste bună pentru cetăţeni în perioada următoare? Încerc să fac trimitere şi la Ziua Comunei...

Pe 11 august, e stabilită Ziua Comunei. Îi aşteptăm pe cetăţeni. Televiziunea Etno va fi alături de noi şi ne va mediatiza evenimentul. Ar fi păcat să nu o ţinem. Avem  ansamblul de dansuri, de unde am plecat cu 20 de copii şi azi am ajuns la 50. Sunt şi acolo nişte costuri pe care le suportăm. De asemenea menţinerea în condiţii optime a stadionului e un alt obiectiv. Oamenii văd şi nu prea. Angajatul e al primăriei, costul energiei electrice e suportat de Primărie, investiţiile de bază efectuate sunt tot ale Primăriei. Am dat dreptul de folosinţă unei societăţi agricole şi le mulţumim că pot duce fotbalul, numele comunei mai departe.

Sunt lucruri aşadar pe care nu le voi abandona. Faci drum, asfalt, dar o zi pe an pentru comunitate, nu-i o gaură aşa de mare.

Aş vrea să mai adaug că pentru perioada următoare avem şi alte obiective importante: Căminul Independenţa la CNI, deşi am depus documentaţia nu am primit încă vreo veste. Probabil că vom investi şi din bugetul local.

Avem o Sală de Sport tot la CNI, în curtea mare a şcolii din Independenţa. Vorbim de o sală de sport a şcolii. Pentru asta e nevoie de o suprafaţă de  900-1000 mp iar pentru o sală mare de 3000 mp cu locuri de parcare aferente. Deci am fi eligibili, pentru o sală de sport a şcolii. Sunt lucruri bune care s-au făcut, lucruri începute pe care le vom finaliza. Independenţa nu-i singura comună din ţara asta. Să ne mulţumim cu ce ne dă Bunul Dumnezeu şi să ne luptăm să primim fonduri pentru fiecare dorinţă a noastră!

Mulţumesc şi mult succes!

drumdeasfaltatpotcoava

drumasfaltatpotcoava

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.