Lică Voicu: Proiectul privind alimentarea cu apă în satul Independenţa e cel mai important de când sunt primar!

După 4 ani, un proiect important pentru locuitorii satului Independenţa din comuna cu acelaşi nume a prins contur. Marţi, 24 iulie a avut loc recepţia lucrărilor de construcţii aferente investiţiei „Alimentare cu apă în satul Independenţa”, proiect pe care primarul Lică Voicu îl cataloghează ca fiind foarte important.

Voicu Lica

Domnule primar, marţi a avut loc un eveniment important. A avut loc recepţia lucrărilor de construcţii aferente investiţiei „Alimentare cu apă în sat Independenţa, comuna Independenţa”. Ce ne puteţi spune?

Ce pot să vă spun decât că sunt mulţumit pentru că am reuşit să finalizez acest proiect. A fost chiar foarte greu! Un proiect, foarte dorit atât de mine cât şi de cetăţenii comunei Independenţa. Practic e primul proiect pe care l-am depus când am devenit primar. Spun proiect dar prima dată se depune SF-ul, şi această dorinţă cum îi spun eu SF-ului trebuie să-şi găsească finanţare. După vreo doi ani de trimis documente către instituţiile care puteau să ne finanţeze şi aici vorbim de Ministerul Fondurilor Europene, de Ministerul Dezvoltării, chiar şi Consiliul Judeţean, am găsit înţelegere prin 2014 şi am semnat contractul de finanţare prin Ordin al ministrului, să-i de Dumnezeu sănătate!, pe atunci ministru al Dezvoltării era doamna Sevil Shhaideh. Odată semnat contractul de finanţare, au demarat procedurile şi, după 4 ani am ajuns să-l finalizăm cu succes. De luna viitoare, chiar dacă astăzi curge la cişmelele comunei apă, ea nu poate fi lăsată deocamdată pentru că nu am finalizat procedurile de delegare a gestiunii către operator iar acesta să vină să încheie contractele cu cetăţenii.

 

Operatorul va fi Ecoaqua?

Operatorul va fi Ecoaqua şi aici aş vrea să fac o menţiune, prin intermediul dumneavoastră, să informăm împreună locuitorii că aşa au stat lucrurile. Eu mi-am dorit să opresc distribuirea apei către populaţie pe primărie dar nu era suficient să avem apă doar în satul Independenţa iar în satele aparţinătoare, Vişinii şi Potcoava, nu. Nu mai spun şi canalizarea Independenţa mai ales că avem obligaţia să ne conformăm  potrivit angajamentelor Statului român.

În situaţia asta am fost „obligaţi” în ghilimele spus că nu ne-a băgat nimeni cu forţa, să aderăm la A.D.I. Ecoaqua, având obligaţia să trecem la operatorul SC Ecoaqua SA.

Acestea au fost etapele pentru că în 2014 am început implementarea proiectului Alimentare cu apă în satul Independenţa. Fac o paranteză, din 2016 am depus proiectul şi pentru satul Vişinii. În momentul când am văzut că s-a început construcţia la proiectul „Alimentare cu apă în satul Independenţa”, am demarat şi pentru apă Vişinii.

Dacă găseam finanţare şi lucrurile erau în regulă, mă gândeam eu în 2016 că în 2017 când începe execuţia, în 2018 să depun şi pentru satul Potcoava şi atunci acopeream întreaga comună cu alimentare cu apă şi ne făceam noi societatea noastră pentru că nu avem voie să operăm noi, decât printr-o societate, ea la rândul ei să fie licenţiată. Însemna o întreagă nebunie pe care oamenii nu o ştiu, ei vor apă şi dacă se poate să fie şi ieftină. Sunt de acord cu ei dar nu putem să facem chiar cum vrem noi mai ales că atunci când primeşti nişte bani trebuie să te încadrezi în nişte standarde europene pentru care Statul Român şi-a luat angajamentul. 

Astăzi (n.r. 25 iulie 2018), eu zic că e un caz bun pentru comună. În primul rând apa va fi de calitate. Ne chinuim de aproape 7-8 luni de zile numai pe tratarea apei. Adică s-a schimbat soluţia de tratat apa, cu specialiştii am făcut tot ce a depins de noi inclusiv cu cei de la Ecoaqua că altfel nu veneau dumnealor în comisia de recepţie. Deci în comisia de recepţie am avut, pe lângă I.S.C. Călăraşi, şi doi specialişti din SC Ecoaqua care să verifice cu atenţie calitatea apei ca să nu facem recepţia iar după aceea să ne trezim cu probleme şi acest proiect să nu aibă funcţionalitate.

 

La cât estimaţi să fie mc de apă?

Metrul cub de apă e un preţ standard deci nu-l stabilim noi, conform acelor angajamente pe care ni le-am asumat cu condiţia să beneficiem de investiţii: 3,5 lei +TVA, deci un preţ standard.

 

Şi în momentul de faţă cât este?

În momentul de faţă nu este nimic.

 

E gratis?

Nu ar trebui să fie nici gratis din punctul meu de vedere. Am discutat cu o parte din cetăţeni, nu ştiu câţi dintre ei sunt racordaţi pentru că nu am o evidenţă.

 

Utilizează apa din fântâni?

Deocamdată utilizează apa proprie pentru că aşa cu ştiţi Independenţa nu a avut până astăzi alimentare cu apă şi atunci nu are ce să plătească. Nu puteai să-i iei omului ca la un serviciu de salubritate sau la altceva o taxă dacă nu beneficiază de acel serviciu. Nu am avut taxă, nu avem societate, nu încasăm. Ce s-a întâmplat în perioada asta cât noi am făcut probe şi s-a mai consumat apă pentru a schimba, a vedea ce se trage din puţuri, ce calitate are apa, cred că sunt cetăţeni care s-au racordat să vadă dacă au presiune, dacă apa e bună, dar asta e o altă discuţie.

 

Când veţi finaliza toată această procedură de predare?

Din discuţia pe care am avut-o cu dl. director Cezar Neagu şi domnul Deculescu, preşedintele A.D.I. suntem puşi pe tabel că în luna august începe preluarea. Rămâne acum să aşezăm toate documentele că nu sunt puţine şi oamenii vor întreg proiectul, întreaga reţea să o verifice. Nu semnează cu ochii închişi nimeni şi numai la sfârşit începe şi semnarea contractelor individuale. Deocamdată trebuie să predăm noi întreaga documentaţie care a stat la baza acestui proiect iar după aceea dumnealor împreună cu noi vom forţa să încheie contractele cât mai repede.

 

Şi cu sprijinul ADI Ecoaqua când estimaţi să aveţi apă şi la Vişinii şi Potcoava?

Astăzi suntem prinşi într-un grafic, astea au fost şi motivele pentru care am aderat. Când făceam acele adrese de care vă spuneam pentru investiţii în alimentare cu apă, ni s-a răspuns printr-o adresă să ne îndreptăm spre fonduri europene pentru că pe raza judeţului Călăraşi există un POIM şi o obligaţie de a te înscrie la ADI ca să beneficiezi de aceste fonduri europene.

Ce a depins de mine am făcut şi pentru aceste viitoare investiţi, adică s-a pus la dispoziţia consultantului amplasamentele, documentele care au mai fost necesare, s-au început cărţile funciare pe unele obiective, am şi cumpărat un loc pe care dumnealor spuneau că o să facă o staţie de transfer să lege Potcoava dar între timp s-a găsit o soluţie să aducă apa de la Călăraşi întorcându-se pe aceeaşi reţea. Am înţeles şi cu canalizarea, adică cu o eficienţă mai bună dar aici discută dumnealor.

Astăzi avem în acest viitor proiect: Alimentare cu apă Vişini, Alimentare cu apă Potcoava şi canalizare Independenţa, toate 3 obiective ...

 

Canalizare pentru toate 3?

Nu, doar în Independenţa. Fonduri europene se alocă numai la localităţi cu peste 2000 de locuitori.

Pentru Vişinii şi Potcoava nu se alocă, deci aici fonduri proprii. La apă e altceva.  Şi această valoare una peste alta se ridică la vreo 5 milioane de euro.

Am documente în primărie în care am şi un grafic ce anume trebuie investit.

Fac o paranteză şi încerc să explic oamenilor şi prin intermediul dumneavoastră,  de ce am ajuns, cum am ajuns aici, că nu puteam noi o localitate cu venituri mici să facem investiţii. Şi atunci era una din soluţii sau fonduri guvernamentale. Ştim foarte bine că nu suntem numai noi şi mai ales dacă există oportunitatea fondurilor europene de ce să nu ne ducem în direcţia asta?

Deci cam astea sunt lucrurile pe care din punctul meu de vedere le-am analizat cu atenţie, am discutat şi cu Consiliul Local ce oportunităţi avem. Poate au fost situaţii în care ambele variante erau poate mai greoaie sau poate mai puţin plăcute pentru locuitori. Dar dacă în satul Independenţa lucrurile s–au aşezat cu apă şi poate foloseam o apă mai ieftină dacă o administram noi, singuri, în Vişinii şi Potcoava nu aveam deloc şi nici nu ştiu când făceam noi rost de 5 milioane de euro. La o localitate cum e a noastră cu 4-5 miliarde lei vechi pe an de investit, ne/ar fi trebuit poate 100 de ani să terminăm.

Aşa că trebuie să explic tuturor cetăţenilor ce s-a întâmplat, de ce am ajuns aici şi că suntem într-o situaţie din punctul meu de vedere bună pentru viitor. În plus, respectăm şi standardele.

E limpede că e o investiţie majoră şi binevenită mai cu seamă că prin prisma acestui proiect prin POIM vor fi alimentate cu apă şi cele două sate.

Nu e valoric cel mai mare proiect pe care eu l-am făcut dar e cel mai dorit de mine şi chiar dacă erau guri rele care spuneau că nu o să bagi tu apă, nu o să vedem noi apă în satul Indepedenţa!” Uite că astăzi acei oameni s-au înşelat iar dorinţa mea a prins contur.

De când sunt primar am semnat contractele de finanţare, am şi finalizat două proiecte mult mai mari decât cel de Alimentare cu apă”. Aici vorbesc de proiectul transfrontalier, accesat tot în 2014, an cu noroc atât pentru mine ca primar, cât şi pentru locuitorii comunei Independenţa.

În octombrie 2014, am semnat şi contractul de finanţare cu transfrontalierul de 5,5 milioane euro fiind lideri de proiect, în parteneriat cu bulgarii şi tot în 2014, pe 14 iunie, prin Ordinul Ministrului s-a aprobat şi alimentarea cu apă. Din 2012 şi până în 2014 am solicitat aprobarea pentru apă dar am depus şi SF-ul cu dorinţa de a primi finanţare şi pentru asfalt. În acea zi doamna ministru ne-a semnat Ordinul şi pentru  apă şi asfalt pe PNDL 1. Vorbim de cei 7 km care iniţial a fost de 9 milioane de lei dar în urma licitaţiei a mai scăzut valoarea. La fel şi de cei 5,5 milioane euro. Ambele proiecte cu asfaltare s-au finalizat cu succes.

Dacă vorbim de valori, cele două proiecte de asfaltări, în total 20,5 km, au fost poate de 10 ori mai mari decât cel de alimentare cu apă. Dar ca importanţă, dorinţă şi necesitate, clar, e cel cu apă. Un proiect de alimentare cu apă cu 815 cămine, 17 km de reţea, cu tot ce înseamnă staţie de tratare, cămine de desecare...Acesta a fost şi va rămâne cel mai important proiect realizat de mine până astăzi.

Mulţumesc şi succes!

 

Prin investiţia „Alimentare cu apă în satul Independenţa, comuna Independenţa” s-a realizat un sistem de alimentare cu apă format din: captare, 2 foraje;  conductă de aducţiune executată din tuburi PEHD Dn 125 mm; staţie de tratare;  rezervor de înmagazinare cu un volum de 200 mc. Grupul de pompare e amplasat în camera de vană a rezervorului; reţea de distribuţie inclusiv branşamente.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.