Lică Voicu: Îi rog pe toţi cetăţenii să se implice pentru că neimplicarea noastră dar şi a dumnealor duce la subdezvoltarea localităţii!

lica vCetăţenii comunei Independenţa au optat, pe 5 iunie, pentru continuitate. Lică Voicu şi-a înnoit mandatul câştigând fără probleme competiţia pentru funcţia de primar. La peste 50 de zile de la alegeri, primarul Voicu a făcut o radiografie a tuturor proiectelor care se află în derulare, pe raza comunei, subliniind că pentru o dezvoltare reală a localităţii este nevoie nu doar de implicarea autorităţilor locale ci şi a cetăţenilor.

Domnule primar, peste 50 de zile scurse de la alegerile locale. La Independenţa, oamenii au optat pentru continuitate, asta înseamnă că au apreciat munca dumneavoastră. În ce stadiu se mai află proiectele lansate din mandatul trecut?

Pot să vă spun, fiind primul interviu pe care îl dau după alegerile locale, că în campania electorală am cerut sprijinul comunei în a mă vota cu acest mesaj de a continua ce am început. Le mulţumesc pentru încrederea acordată. Şi s-a văzut că dacă în urmă cu 4 ani am ieşit cu 20 de voturi peste al doilea clasat, acum diferenţa a fost de 408 voturi. Adică oamenii au avut încredere, mi-au dat în continuare această încredere şi eu trebuie să le mulţumesc şi să nu-i dezamăgesc. Aş vrea să menţionez că proiectele începute care aveau termen de finalitate peste perioada alegerilor, continuă şi în momentul de faţă. Pot să spun că se lucrează foarte bine din punctul meu de vedere. Avem pe PNDL celelalte străzi în comuna Independenţa cu care să acoperim întreaga localitate cu asfalt, s-a turnat primul strat, acum se lucrează la podeţe, când acestea vor fi gata se toarnă şi stratul 2 şi aproape, spun eu, că ne apropiem de finalizare. Se mişcă un pic mai greu lucrurile, constructorul trebuie să aibă dumnealui banii, ne dă factura cu situaţia de lucrări, o trimitem la minister, verifică, dă banii, noi facem plata, durează câteva zile şi acolo şi tot aşa. Adică o factură adusă astăzi durează 15-25 de zile până la încasare. Procedura este un pic mai greoaie, constructorul cred că a luat mai multe lucrări, se lucrează dar cred eu că dacă ar fi avut banii mai repede, se lucra şi mai repede. Ar fi în grafic din punctul meu de vedere acest PNDL - drumuri, la sfârşitul lunii septembrie ar trebui să se finalizeze.

La apă, spre surprinderea mea plăcută, se lucrează cu 4 utilaje, termenul de finalizare este aprilie 2017. Chiar dacă este o lucrare grea, alimentarea cu apă, 17 km cu o groază de lucrări însemnând bazinul de apă la care este multă muncă şi tehnologie, vorbim de 52 de cămine, eu cred că se încadrează şi ar fi un lucru bun pentru comună ca acest termen să fie respectat. De ce nu?, poate se termină şi un pic mai devreme ţinând cont că în luna aprilie anul viitor nu ştim cât e de făcut treabă pe proiectul Alimentare cu apă pentru că s-ar putea să fie primăvară ploioasă, dacă nu cumva va fi şi o iarnă mai grea. Dar merg în paralel şi cu subtraversări şi cu introducerea conductei ce a mai rămas pe mici colţuri, pe străzi mai laterale unde acum se lucrează la ele. Ar mai fi 1 km din cei 17 km, se lucrează bine!

Avem un proiect depus pentru Potcoava dar încă nu a intrat la finanţare de 7 km asfalt. Noi am pregătit documentaţia, mai lucrăm dacă ni se mai cer documente să le punem la dispoziţie şi sperăm să prindă şi el contur.

Mai avem în documentaţie şi 12 km de drum de interes agricol, iar acolo sperăm atunci când se deschide linia. Noi l-am pregătit pentru AFIR dar a fost prin PNDL, au fost sume mici şi au intrat puţine localităţi. E bine să avem documentaţia şi atunci când să deschid liniile să depunem proiectul.

Mai avem două grădiniţe şi o şcoală la care lucrăm, să luăm toate avizele necesare pentru a intra la finanţare, aşteptăm să fim chemaţi să semnăm contractul de finanţare. Cam acestea sunt lucrurile mai mari din administraţie pe care le dorim şi la care s-a lucrat pentru documentaţie şi pe mandatul trecut al primarului şi se continuă acum.

Celelalte care trebuie făcute în fiecare an, de la curăţenie până la schimbat un acoperiş la Căminul Potcoava şi altele de modernizare a parcurilor încercăm să ţinem pasul şi noi cu banii pe care îi avem pentru că vrem şi proiecte, sunt cofinanţări la toate pe care nu le plătim decât noi sau CJ, avizele le plătim noi. Ţinând cont că suntem o comună mică avem şi bani puţini.

Intrăm în luna august, puţine zile până la începerea anului şcolar. Din acest punct de vedere, al unităţilor de învăţământ, sunt probleme? Le puteţi remedia până la 1 septembrie?

De curăţenie nu sunt probleme, e vorba de autorizaţiile de funcţionare DSP, DE acolo ni se cer multe hârtii, noi avem personal puţin şi nu-i deloc simplu. Nu suntem numai noi, până găseşti o persoană calificată care să-ţi facă un studiu hidrologic, ştiu că am avut o speţă şi ne-am chinuit până l-am identificat, nu ştii unde să găseşti, oamenii sunt ocupaţi, sunt termene, nu se fac peste noapte aceste lucruri.

Noi acolo avem ceva dacă ne mişcăm repede atât noi cât ministerul să ne cheme la semnarea contractului, licitaţie, cel puţin grădiniţele. Sunt un pic sceptic chiar dacă timp e. Nu poţi să eliberezi autorizaţia de construcţie până nu au toate avizele, până nu sunt verificate şi ştim foarte bine că mai trebuie şi ISC-ul... Noi sperăm să ne încadrăm şi cele două grădiniţe care nu au autorizaţie pentru că nu au puţ forat, pentru că noi nu avem alimentare cu apă şi de aici derivă celelalte problem. La curăţenie nu avem probleme. Avem probleme că nu avem grupuri sanitare în interior la Şcoala Potcoava şi Şcoala şi Grădiniţa Vişinii. La grădiniţa Potcoava am încercat noi din bugetul local, ne-a mai ajutat şi Consiliul Judeţean şi am făcut acolo cât de cât ceva astfel încât să îndeplinim condiţiile dar acolo apa nu e din puţ de adâncime şi trebuie cu filtre, dar pentru grup sanitar şi ce mai trebuie astăzi ne descurcăm.

E greu să spun acum, eu mi-aş dori un constructor serios, lucrările nu sunt mari, însumând ambele investiţii ajungem în jur la 500 de mii cu TVA cu tot, grădiniţele.

Şcoala Potcoava am împărţit-o în două pentru că este o instituţie mai mare şi acolo nu avem decât o clasă şi este cu semnul întrebării dar nu sunt dispus să închidem. Orice obiectiv odată închis se alege praful. Avem o experienţă la Vişinii unde s-a închis din lipsa copiilor şi cât am încercat noi să păzim... şi la Potcoava aceeaşi treabă cred că s-au putea întâmpla dacă punem lacătul pe uşă. Şi atunci e suficient o clasă, de ce nu să avem în perspectivă să rămână mai mulţi copii acolo.

Îmi doresc să mă implic pentru obţinerea tuturor documentelor şi asta facem în fiecare zi cât mai repede şi să ne apucăm cât mai repede de aceste instituţii ca începând cu noul an şcolar ele să îndeplinească condiţiile şi să primească autorizaţia sanitar veterinară.

Cum a decurs întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean? Cum vi s-a părut?

Pot să spun că ce a spus înainte să ajungem la desemnarea candidatului pentru funcţia de preşedinte al CJ, a şi pus în operă.

Domnul Iliuţă a spus de atunci că va fi alături de administraţie, va merge împreună cu aparatul din comună în comună să adune informaţiile şi nevoile comunităţilor. La fel a procedat şi domnul Barbu, la vremea aceea contracandidatul domnului Iliuţă.

Nu a durat o săptămână şi ceva şi am primit o adresă de la CJ prin care s-a stabilit această întrevedere cu tot aparatul CJ şi aici mă refer la arhitectul şef, la directoarea de la Protecţia Copilului, administratorul public, secretar, ambii vicepreşedinţi, toată lumea. Şi-au notat, ne-am notat şi noi, s-a luat şi cuvântul, eu la sfârşit am şi zis că mi-aş dori măcar ca CJ să ne ajute atât cât ne-a ajutat şi până acum şi ar fi bine. Mai mult ne-am dori toţi dar....

Nu am ajuns deloc la CJ până acum cu nicio hârtie, cu nimic, am zis să se aşeze toate lucrurile. Acum urmează şi noi să ne facem analiza aici. Săptămâna trecută tot de la CJ, de la Dezvoltare, a mai venit o echipă formată din 3 persoane care ne-au întrebat ce vrem să facem, ne-au explicat ce măsuri mai sunt în perioada asta şi ce urmează. Le-am spus ce îmi doresc să fac şi dumnealor m-au îndrumat numai că sunt câteva lucruri, am documentaţia pentru Alimentare cu Apă în satul Vişinii şi eu cred că este necesar. Am băgat asfalt şi cred că se vede cu ochiul liber că s-a întinerit un pic localitatea şi este bine să continuăm să facem o localitate bună şi atunci pentru satul Vişinii am un proiect Alimentare cu apă, l-am prezentat au spus OK numai că nu se mai pot depune proiecte alimentare cu apă, nelegate şi de canal. Şi ştim bine că UE nu primeşte proiecte canal de la o localitate sub 2000 de locuitori. La Vişini e vorba de 450 de locuitori.

Şi atunci a rămas să încercăm noi din bugetul local, cu solicitări de la CJ, Ministerul Dezvoltării, să putem să facem multianuală această lucrare pentru că e mai mică, e până într-un milion de lei. Este doar o reabilitare şi sunt 6,5 km.

Ca celelalte proiecte de care vorbeam, de asfalt şi canal-Independenţa, apă şi de ce nu şi canal-Potcoava să vină la pachet fie prin ADI, că suntem aderaţi acolo, fie noi. Astăzi (n.r. iulie) aflăm mai multe de la ADI că avem o şedinţă. Cam acestea ar fi lucrurile astăzi, măcar să reuşim să atingem 80% din ele pentru că suntem 5 în toată primăria, mai este şi perioada concediilor, e greu.

Ce mesaj le transmiteţi oamenilor?

Atunci când dumnealor consideră că primăria poate să-i sprijine într-o acţiune, să o facă. Aşa cum am fost şi până acum, sunt deschis, mă găsesc la primărie în fiecare zi, telefonul meu e public. Lucrurile bune, împreună să ne implicăm, să le rezolvăm. Mai sunt şi mici certuri între ei, acolo e mai greu pentru că un litigiu de graniţă, ei nu înţeleg că nu e treaba primarului. Mergem dar în afară de a le spune să stea liniştiţi până vin specialişti cu expertiză nu putem face. Nu suntem înţeleşi, au rămas ca pe vremuri, vine primarul şi rezolvă tot. Nu mă pot băga nici cu unul nici cu altul pentru că nu sunt specialist, nu avem nici la primărie specialist, primăria nu mai are voie să facă măsurători cadastrale cu compartimentul de specialitate, oamenii nu înţeleg şi de aici ies câteva mici conflicte.

Dorinţă avem, mai ne trebuie bani şi zic eu că se rezolvă multe. Mai sunt şi lucruri la judeţ în sensul de salubritate unde îmi doresc să-i dea drumul cât mai repede, ADI Ecoaqua să înceapă cât mai repede să primească documentaţii ca să ajute comunităţile pentru că suntem cotizanţi şi la SALUBRIS şi la ADI Ecoaqua. Chiar dacă cotizaţia e mică, mare, e de discutat dar cotizăm şi trebuie să şi beneficiem. Cei care îşi doresc proiecte, GAL-ul Bărăganul de Sud Est la care suntem aderaţi astăzi (n.r. iulie) vom primi mai multe informaţii pe accesare fondurilor europene prin GAL şi FLAG.

Îi rog pe toţi cetăţenii să se implice pentru că neimplicarea noastră dar şi a dumnealor duce la subdezvoltarea unei localităţi şi nu cred că a văzut cineva la mine până astăzi că m-am dat într-o parte dar trebuie să se mai implice şi comunitatea locală, să nu lase totul în seama primarului.   

Mulţumesc!        

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.