Laurenţiu State: Sunt îndreptăţit să consider că la Luica se ascunde ceva!

Laurenţiu State: Sunt îndreptăţit să consider că la Luica se ascunde ceva!

Beneficiind de o majoritate confortabilă, primarul comunei Luica, Ion Dobrin, în funcţie de „o mie de ani”, nu mai dă demult doi bani pe aleşii locali din Opoziţie. Recent, a refuzat să-i pună la dispoziţie unui consilier ALDE nişte documente ca să aibă omul habar de votul pe care urma să-l acorde pentru un Proiect de hotărâre privind alocarea unor sume pentru asfaltarea unor tronsoane de drum în comună, motivând că documentele respectiv „documente interne”, de parcă ar fi avut caracter secret.

Liderul filialei judeţene ALDE, Laurenţiu State spune că recent s-a izbit de refuzul majorităţii PNL de a i se permite înregistrarea video a ultimei şedinţe de Consiliu, fără să primească vreo explicaţie...legală. Primarul Dobrin va trebui să ofere însă explicaţii, poate chiar organelor abilitate, în legătură cu utilizarea gratuită a unei suprafeţe de 103 ha de baltă de către un privat dar şi cu privire la „pulverizarea” unei investiţii de peste 14 miliarde de lei vechi din care au rămas doar zidurile şi acelea într-o stare avabsată de degradare.

 

Joia trecută, aţi participat la o şedinţă ordinară de plen a Consiliului Local Luica. Se întâmplă, acolo, unele lucruri, la limita transparenţei. Despre ce este vorba?

Într-adevăr, am participat, la solicitarea colegilor mei din ALDE, la această şedinţă, având în vedere că fiind de acolo, am o atracţie sufletească pentru acea localitate şi oamenii din zonă, dar şi o dorinţă de a schimba, în bine, lucrurile, desigur, în favoarea cetăţeanului. Am primit semnale că atât dl. primar Ion Dobrin , secretarul UAT-ului, dna. Constantin cât şi o parte din aparatul de specialitate, cum ar fi contabilul, dna. Mariana Huc dar şi aproape toţi consilierii PNL au o atitudine destul de neortodoxă, ca să zic aşa, faţă de noi, ALDE dar şi faţă de lege.

Le-am făcut nişte solicitări în limita şi spiritul legii şi ne-am lovit, din partea lor, de nişte ziduri inimaginabile.

De-a lungul acestui mandat am făcut mai multe solicitări domnului primar, doamnei secretar precum şi altor reprezentanţi din aparatul de specialitate al primarului, să ne pună la dispoziţie în temeiul legal, anumite documente legate de lucruri care sunt din punctul meu de vedere de interes public. Am fost, nu o dată, puşi în situaţia să ne lovim cu vehemenţă de refuzul categoric al domnului primar şi al celor din subordinea sa, de a ne pune la dispoziţie anumite solicitări ale noastre, cum ar fi aspecte legate de balta Luica. Din 2007, există un Titlu de proprietate care însumează o suprafaţă de 103 ha de bălţi. Aceste bazine sunt şi la momentul acesta în posesia unei persoane care, dinainte de a emite Prefectura acest Titlu de proprietate, nu a avut nicio formă de colaborare cu Primăria. Nici după emiterea acestui Titlu nu s-a stabilit vreo relaţie contractuală formă, neaducându-se la bugetul local nici măcar un leu venit, ca urmare a utilizării de către această persoană a bălţii.

L-am întrebat pe dl. primar care ne-a tot plimbat, fără să ne arate vreo hârtie. Au avut loc câteva procese iar acum ne-a explicat, sumar, că judecata trebuie să se ia de la început. Daţi-mi voie să vă spun că având în vedere activitatea mea profesională din trecut, m-a şocat acest răspuns al domnului primar. Sunt îndreptăţit să consider că acolo se ascunde ceva. Există un substrat privind aceste dosare.

De asemenea, vreau să vă mai aduc la cunoştinţă că la nivelul comunei Luica a existat o investiţie privind alimentarea cu apă, cu o desfăşurare pe 3 tronsoane metalice, o uzină de apă care a costat foarte mulţi bani. Acum 2-3 ani i-am solicitat domnului primar să-mi comunice, ca urmare a stării avansate de degradare în care se află acest imobil, dacă există cu valoare de inventar în documentele publice.Din acea clădire n-au mai rămas decât nişte ziduri şi un bazin de stocare a apei, Nici măcar cablurile electrice aflate în pământ, care făceau legătura între amplasamentul propriu-zis al staţiei şi puţurile care extrăgeau apa din pânza freatică.

Această staţie are o valoare de peste 14 milioane lei. Acum nu mai e nimic, decât nişte ziduri! Răspunsul n-a fost deloc concludent!

Recent, un coleg consilier ALDE din Consiliul Local Luica a solicitat primarului să-i pună la dispoziţie documente ca să ştie cum votează Proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume pentru asfaltarea unor tronsoane de drum în comună. A vrut să vadă stadiul lucrărilor efectuate până acum, solicitând în acest sens un grafic al lucrărilor executate. Domnul primar  a spus că-i arată nişte devize. Altceva nu, subliniind că sunt documente cu caracter intern. Consider că-i o mare anomalie, un mare abuz din partea domnului primar care nu înţelege care e rolul Consiliului Local. Sunt îndreptăţit să cred că dl. primar ne ascunde ceva. Un consilier, când îşi dă votul, răspunde de acest aspect. Aşa ceva, nu există la nivelul instituţiilor administraţiei publice locale. Are o atitudine pe care nu o înţeleg.

După părerea mea, v-a dat nişte explicaţii palide...

Am luat hotărârea să iau parte la ultima şedinţă de Consiliu Local, solicitând domnului primar dreptul de a înregistra audio şi video şedinţa. Ne-am izbit de un alt refuz. S-a ales un preşedinte de şedinţă, consilierul PNL, Ion Iosif, care după cum s-a comportat cred că era un pic ameţit, fie de eforia momentului că a fost ales preşedinte, fie din alte motive. Era ca o marionetă, condus în mod direct de dl. primar căruia i-am solicitat să-şi respecte poziţia în Consiliul Local. Domnia sa nu are calitatea de moderator, este primarul care pune în aplicare hotărârile adoptate în Consiliul Local şi răspunde în faţa aleşilor locali. Nu mi s-a permis să înregistrez acea şedinţă. Doamnei secretar i-am solicitat atât eu cât şi colegii mei să ne motiveze ce text de lege incriminează refuzul de a înregistra acea şedinţă. Bineînţeles că n-a putut să ne ofere un răspuns. Preşedintele de şedinţă a supus la vot solicitarea noastră care a picat din cauza majorităţii consilierilor PNL.

Am declarat public că mă voi adresa organelor abilitate, cu privire la acest refuz şi aici îi avem în vedere pe preşedintele de şedinţă, secretarul Primăriei şi consilierii care au votat în acest sens. Consider că mi s-a îngrădit un drept.

În calitate de consilier judeţean nu mi-am permis niciodată să spun cuiva că nu are voie să înregistreze o şedinţă.

Din ce-mi spuneţi, se pare că a devenit o obişnuinţă la Luica...

Din surse am înţeles că nu vor sub nicio formă să procedeze cum e legal. Susţin mereu contrariul fără nicio motivaţie. Sunt aşa de rătăciţi...

Veţi depune o plângere la Prefectură?

Cu siguranţă! Vom merge şi la instanţa de contencios administrativ. Nu e posibil aşa ceva. Am solicitat să mi se comunice în scris motivele acestui refuz.