Independenţa / L. Voicu: Anul acesta vrem să terminăm ce-am început!

Independenţa / L. Voicu: Anul acesta vrem să terminăm ce-am început!

Aflat la cel de-al doilea mandat, primarul comunei Independenţa, Lică Voicu susţin că pentru acest an obiectivul său major este finalizarea cât mai multor obiective demarate. Lista de investiţii vizează reabilitarea şi modenizarea infrastructurii şcolare, a celei stradale, a căminelor culturale din Pocoava şi Vişinii. Bugetul nu e câtuşi de puţin” impresionant” însă Lică Voicu ştie să-şi drămuiască destul de bine resursele financiare de care dispune. În altă ordine de idei, primarul a mai precizat că intenţionează să candideze în vară la locale pentru obţinerea celui de-al 3-lea mandate de primar.

Domnule primar, am aflat că săptămâna trecută aţi votat Proiectul de Hotărâre privind bugetul comunei pentru anul 2020. Cum vi se pare? Vă rog să detaliaţi şi lista de investiţii pe care intenţionaţi să o puneţi în aplicare în acest an.

Sincer să fiu, dacă aş compara cu anul trecut, ar fi aproape identic. Motivul ar fi că noi am avut în derulare, în perioada asta, proiecte prin PNDL I şi II. Fiind lucrări în execuţie întotdeauna am mai primit bani, am lucrat şi am făcut şi plăţi. Veniturile noastre din localitate nu sunt aşa de mari. Suntem o comună fără teren extravilan al primăriei. Vorbim de o suprafaţă foarte mică de 100 ha pe care o tot scoatem la licitaţie şi o închiriem. Ne ajută şi acele venituri. Suprafaţa agricolă extravilană se duce undeva în 5.700 ha. Societăţi mari cu profil agricol sau alt gen de activitate sunt foarte puţine. Cea mai mare a rămas pe raza comunei Agrozootehnica. Celelalte au Punct de Lucru şi atât. Restul sunt la sediul mamă şi ne dezavantajează. Mai erau şi societăţile fraţilor Popa care le-au mutat pe Grădiştea, pe Bucureşti, din motive pe care dumnealor le ştiu. Ne ajutau şi acele venituri că aveau foarte multe maşini şi erau înmatriculate la noi. Şi dacă luăm şi analizăm, avem un venit propriu cu care nu ne reuşim să ne acoperim nici salariile. Dar, mulţumim lui Dumnezeu că numărul de locuitori pe care îl avem astăzi, mă refer la cei peste 18 ani, se apropie de 3.000. Ne ajută foarte mult ce ni se cuvine din cota noastră de 50% din impozitul pe venit, impozitul pe salariu, cote defalcate din TVA, şi la echilibrarea bugetelor prin sumele acordate de finanţe şi de Consiliu Judeţean, sume care ne-au ajutat, şi în acest an, să facem un buget, consider eu, bun.

Ce aveţi de gând să faceţi anul acesta? Ce v-aţi propus?

În primul rând, să terminăm ce am început. Mai avem în derulare, în momentul de faţă, prin PNDL I, „Grădiniţa din satul Vişinii”. Ea este în proporţie de peste 90% gata. Cred că în maxim 2-3 săptămâni mergem să-i facem şi recepţia. Şi închidem cu această grădiniţă cu finanţarea prin PNDL I.

Mai avem din PNDL II, „Modernizare drumuri în satul Potcoava”. Acolo mai avem lucrări de executat în proporţie de, cred eu, 15%. Ne-au mai rămas podeţele la intrările în curţi, indicatoarele şi marcajele. Aşteptăm să se facă timpul frumos iar constructorul să finalizeze lucrările. Ce-a fost mai complicat, financiar şi muncă, asfalt, structură au fost finalizate, recepţionate şi plătite.

Aşa că urmărim să finalizăm cele două obiective care sunt prinse în lista de investiţii în acest an. În cazul ambelor proiecte avem partea noastră de cofinanţare, mă refer şi la Grădiniţă şi la asfaltare drumuri. În momentul de faţă mai avem în vedereşi eu cred că voi şi realiza în satul Independenţa prin lista de investiţii în acest an, proiectul „Modernizare strada Unirii”. Vorbim de strada cimitirului din satul Independenţa. Anul trecut i-am făcut structura, am lăţit-o pentru a se aşeza. Anul ăsta eu cred c-o să-i turnăm un covor asfaltic. Atât pe strada Unirii, unde ne-a mai rămas o porţiune de 500 m, cât şi pe Prelungirea străzii C, unde s-a mutat Poşta acum. Ele mai sunt, două străzi centrale ale satului Independenţa, neasfaltate.

Bineînţeles că nu se termină cu asfaltul anul ăsta. Pe marginile localităţii mai avem 2 km pe care noi i-am pietruit şi sperăm în viitorul apropiat să-i asfaltăm şi pe aceia dar ne va încurca faptul că străzile sunt foarte înguste.

Am pus bănuţii deoparte şi aşa cum vă spuneam cred că până în vară le terminăm. Ne apucăm şi de celelalte, Prelungire strada C şi strada Unirii din satul Independenţa.

În acelaşi timp avem în lista de investiţii „Reabilitare Cămin în satul Vişinii”. Mai avem un pic de finalizat şi la Căminul Potcoava, de investit în achiziţionarea de veselă, mese..... Deci Căminul Potcoava este aproape gata. L-am făcut cu resurse proprii, cum facem şi Căminul Vişinii. Sunt cheltuieli pe care le facem cu echipa pe care o avem la primărie, 3 muncitori dar mai luăm şi din extern fie pentru instalaţia electrică, fie pentru acoperiş, sau depinde ce alte investiţii ne sunt necesare pentru a nu avea probleme în viitor cu structura şi toate celelalte.

Avem de făcut plata pe „situaţii de urgenţă”. În această listă de investiţii a fost prins şi ne-a şi venit acum două săptămâni un încărcător frontal pe care l-am achiziţionat prin AFIR. De vreo 2 ani ne chinuim cu procedura şi în final am reuşit. Utilajul ne-a venit însoţit de peria de curăţat şoseaua, de cupă, de lamă de zăpadă. Îl putem folosi pentru situaţii de urgenţă. Şi în acest proiect sunt prinse sumele ca să facem plata, el costând 470 mii lei. Zic eu că am făcut o investiţie bună cu a doua volă, dar ele sunt mai micuţe, nu dintr-alea mari. Am făcut achiziţie pe Banca Mondială anul trecut de încărcător frontal, tractor, vidanjă, două remorci care ne-au fost în iarna asta de mare ajutor. Şi nu numai iarna.  În mare, cam astea ar fi investiţiile.

Am lăsat o sumă foarte mică pentru studiile necesare, topo şi ce ne-a fost solicitat pentru Sala de sport de către Compania Naţională de Investiţii. Din discuţiile avute cu reprezentanţii CNI, ce documente ne-au fost solicitate, le-am pus la dispoziţie. Ne-au dat ok-ul, că sunt în regulă, finalitatea înseamnă procedura de investiţie prin CNI. Noi doar suntem în lista lor de investiţii şi dorim să înceapă foarte repede lucrarea propriu zisă. Ce a depins de noi, autoritatea locală, am făcut. De la studii, de la angajamentul că vom suporta şi noi cheltuielile cu utilităţile că ele sunt în seama noastră, tot.

Avem în acelaşi timp în derulare cadastrarea sistematică a extravilanului. Avem Finanţare 5 şi Finanţarea 6, cred că o să acoperim toate suprafeţele de extravilan. Un lucru despre care cred că ne ajută să facem cărţi funciare la toţi cetăţenii.

Mai avem în vedere un sistem de supraveghere video pe care dorim să-l îmbunătăţim plus celelalte pe care nu le-am făcut în toţi anii şi pe care le-am dat la o parte. În acest an, dacă vom fi sănătoşi cred că locuitorii au dreptul să beneficieze de Ziua Comunei, moment de bună dispoziţie, şi multe alte lucruri pe care ni le dorim atât ca tradiţie încât să nu avem probleme cu finanţarea lor. Vorbim de investiţii privind dotarea Căminului Cultural, a Primăriei şi toate celelalte.

Începând din acest an, la propunerea mea care a fost votată şi de consilierii locali, tinerii căsătoriţi vor primi câte o mie de lei, aceeaşi sumă urmând a fi acordată şi pentru nou – născuţi. Încercăm cu resurse puţine să sprijinim familia, oferindu-le nu doar vorbe goale ci şi ajutorul de care au nevoie.

În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ, am acordat bani acolo unde am avut o discuţie cu domnul director ca să nu avem probleme pe parcursul anului. Ni s-a adus la cunoştinţă că ar dori şi dânşii un sistem individual de spraveghere. Şi, din discuţii, a reieşit o sumă pe care am acordat-o vizând şi toate celelalte lucruri pe care domnul director ni le-a prezentat.

Mai avem şi Grădiniţa Independenţa, unde ne dorim să facem acoperişul. Anul trecut am izolat-o, încercăm să facem şi noi din bucăţi una - alta cum vă spuneam, anul ăsta avem prins să modernizăm acoperişul. Noi sperăm să şi reuşim cu suma pe care am prins-o. Mai avem extindere la proiectul de alimentare cu apă pentru că ne-au rămas, când am proiectat, câteva străduţe. Din proiectare nu s-a luat. Avem câte o străduţă perpendicular cu cea care... o prelungire mică ce nu a fost prinsă. Şi pe aceşti cetăţeni trebuie să-i racordăm la reţeaua publică de apă.

Multe nu putem să ne dorim decât în conformitate cu sumele pe care le avem. Că aşa, degeaba ne apucăm astăzi fără să avem banii.

Mai avem în derulare, acum nu ştim cum va ieşi, documentaţia am făcut-o, proiectele pe FDI (Fondul de Dezvoltare şi Investiţii). Independenţa avea acolo  restul străzilor din satul Potcoava, doar că e un pic mai riscant. Ne-am luat angajamentul că în condiţiile în care nu primim banii, UAT-ul prin împrumut să pună banii acolo.

Nu am fost la semnarea contractului, avem doar documentele trimise. Ne aşteptam ca în etapa a II-a, a III-a să se fi semnat proiectul. În condiţiile în care ce se aude pe FDI-ul ăsta că merg chiar toate lucrurile în regulă, ne vom îndrepta cu acest proiect către o altă formă de finanţare, apelând fie la fonduri europene, fie la un alt PNDL. Aceste lucruri se află în comuna Independenţa în derulare. Documentaţia care a depins de comuna Independenţa, de mine, a fost făcută.

Mai avem o şcoală, cea de la Potcoava, pot să spun din nefericire, de 3 ani am tot stat, am tatonat, motivul fiind lipsa elevilor. În 2015 am solicitat finanţare, în 2016 ne-au aprobat banii pentru reabilitarea şcolii Potcoava, în 2017 lipsa elevilor a dus la închiderea ei. Doi - trei ani am tot încercat, crezând că ne revenim, nu s-a putut. Poate facem demersurile să ieşim de la finanţare din PNDL I, pentru că orice investiţie ineficientă înseamnă probleme pentru primar. A trebuit să facem diligenţele cu toate adresele necesare pe la Inspectoratulm Şcolar şi s-o relocăm pentru o altă destinaţie. Acum avem în derulare în parteneriat cu Consiliul Judeţean un Centru de Zi pentru asistenţă socială. Independenţa pune la dispoziţie proiectul cu clădirea, Consiliul Judeţean asigură cofinanţate, fondurile fiind „norvegiene”.

Facem parte din Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară a Gazelor şi din promisiunea dlui ministru al dezvoltării, Ion Ştefan din luna decembrie că dacă suntem cu documentele ok, am putea să intrăm în acel proiect pilot. Lucru care cred eu că ne ajută foarte mult. Şi aici ar trebui să avem nişte cheltuieli. Ca să îndeplinim condiţiile, asta însemna cărţi funciare pe toată comuna. Lucru pe care l-am făcut anul trecut. Consultarea publică şi studiul de piaţă, la care iar Independenţa a răspuns prezent. Sunt ucruri care nu se văd dar a trebuit să avem bănuţii.

Eu sper că am acoperit în mare, lucruri care ne sunt rapid urgente. Mai sunt multe de făcut.

Şi acum cea mai grea întrebare, domnule primar. Mai candidaţi?

Păi cred că la câte v-am explicat, la ce proiecte avem începute şi neterminate, aş fi un laş să spun, domnule, am stat două mandate, lasă că...

Mă gândesc că ar fi păcat. Una, că mulţumesc lui Dumnezeu şi celor care au fost conştienţi că şi comuna Independenţa trebuie să beneficieze de investiţii. Şi în al doilea rând din ce am văzut şi eu, ar fi păcat să las lucrurile începute, să nu le duc la bun sfârşit şi să mă bucur până la urmă de ele.

Până astăzi, nu am reuşit în cele două mandate să-mi iau acel drept minim de concediu de odihnă. Nu l-am luat şi am şi spus la ultima şedinţă colegilor din administraţia locală că nu am cum. Orice zi pe care o laşi în urmă, a doua zi găsesc mai multe hârtii şi mi-e greu tot mie. Aşa că voi sta până în ziua de alegeri şi dacă cetăţenii mă vor sprijini cu votul lor voi şti fiecare lucru unde l-am lăsat şi ce mai îmi doresc să fac. Avem şi celelalte care nu se văd astăzi în comuna Independenţa, iar lucrurile ce trebuiau făcute de primar au fost făcute pentru canalizare în satul Independenţa, pentru apă în satul Vişinii, apă în satul Potcoava. Repet, lucruri care s-au făcut. Aceste obiective sper să intră la finanţare că suntem în acel Program Operaţional Infrastructură Mare. Ce a depins de mine, am făcut. Şi ar fi păcat să vină cineva acum şi doar să taie o panglică. Mie nu mi-a plăcut treaba asta. Niciodată nu am tăiat o panglică la nimic şi nici n-am de gând s-o fac. Să vină cineva doar să se bucure de utilajul de deszăpezire pe situaţii de urgenţă, de utilajele pe partea de salubritate, care sunt făcute de mine de la proiectare, finalizare şi plata. Doar le-am luat şi să nu mă bucur şi eu şi să fiu mulţumit de realizările pe care le-am făcut împreună cu aparatul primăriei.

Da, voi candida! Voi depune eforturi ca să fiu înţeles şi acolo unde nu am fost înţeles. Sper că mi-am îndeplinit cât am putut îndatoririle şi în funcţie de bănuţii de cam am dispus.

Mulţumesc!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.