Independența | G. Rădulescu: După răspunsul primit de la Ministerul Dezvoltării, a trebuit să reactualizăm devizele proiectelor depuse

Independența | G. Rădulescu: După răspunsul primit de la Ministerul Dezvoltării, a trebuit să reactualizăm devizele proiectelor depuse

Primăria comunei Independența a obținut finanțare prin PNI Anghel Saligny pentru două proiecte, în valoare totală de 25 de milioane de lei deși sumele solicitate inițial au fost mai mari. Primarul Gabriel Rădulescu explică, în interviul de mai jos, motivele care au stat la baza acestei “diminuări”, susținând că argumentele oferite de reprezentanții MDLAP sunt pertinente.

Domnule primar Rădulescu, care ar fi ultimele noutăți din activitatea dumneavoastră?

Gabriel Rădulescu: După răspunsul primit de la Ministerul Dezvoltării, legat de PNI Anghel Saligny, a trebuit să reactualizăm devizele proiectelor depuse. Suntem în lucru cu aceste reactualizări pentru că sumele pe care UAT Independența le-a solicitat au fost mai mari decât resursele ministerului.

Am intenționat să realizez un proiect complet, ca un tot unitar. În momentul în care am depus proiectul “Înființare rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Independența”, valoarea devizului a fost de 33 de milioane de lei. În discuțiile purtate la minister, ni s-au adus argumente în sensul că suma solicitată este foarte mare. Și atunci s-au aprobat doar 22,5 milioane de lei. În acest caz, ministerul ne-a pus pe masă 3 variante de lucru. Au spus că diferența de 11 milioane de lei, dacă dorim să accesăm integral proiectul, să fie susținută din bugetul local. Ceea ce este imposibil, primăria având resurse limitate. Ar însemna bugetul pe 10 ani! A doua variantă, să reactualizăm devizul și să-l aducem în preajma valorii date de minister și a 3-a variantă, care nu se poate negocia, renunțarea la proiect.

Același lucru se întâmplă și cu asfaltarea. Am identificat toate nevoile de asfaltare din cele 3 sate și a rezultat un total de 5,3 km, cu o valoare de 8,8 milioane lei. Ni s-au aprobat, în acest caz, doar 2,5 milioane lei.

Nu pot însă să mă declar nemulțumit. Am văzut la minister o deschidere din partea domnului director Soare care ne-a pus pe masă toate explicațiile în urma analizării celor două proiecte. A zis “Dom’le, în satul Vișinii aveți înființare rețea de apă potabilă. Există o stradă de asfaltat care are o lungime de 1250 metri și o lățime de 3 metri. Cum să-ți dau asfalt? Pe unde mai bagi apa? Dacă asfaltezi pe cei 3 metri lățime, pe unde mai bagi apa? În condițiile în care minimul de proiectat este 2,70 metri. Deci, acolo există practic o imposibilitate!”. În urma unor astfel de argumente, ce poți să mai spui?

Mai sunt mici bucăți de stradă în satul Independența unde trebuie să introducem canalizare. Ce să mai spui când ai o situație identică? Stradă lată de 3 metri, dacă o asfaltezi nu mai poți să bagi nicio utilitate!

În total, au fost aprobate lucrări pentru două străzi în satul Potcoava, respectiv Doamnei și Melodiei. Acolo avem o deschidere a străzii foarte mare, undeva la 12, 13 metri. Se poate asfalta pe 4 – 5 metri. Avem distanța suficientă încât să se introducă și canalizarea și apa, în viitor.

Anul acesta din bugetul local am asfaltat în satul Potcoava străzile Morii, Smârdan și Prel. Străzii Morii, o bucată de vreo 120 de metri care face legătura între strada asfaltată și intrarea în cimitir. Am văzut acolo o stradă cu probleme pe care mi le-au semnalat și cetățenii.

Toate documentele au fost transmise la minister? Mă refer la proiectele pe PNI Anghel Saligny

Gabriel Rădulescu: Nu. Am discutat cu consultanții și atât la asfaltare cât și la canalizare, estimez că în două săptămâni avem toate avizele. Inițial, avizele au fost luate pe întreg proiectul. Dacă extinzi proiectul ai nevoie de alte avize, dacă-l restrângi sunt valabile cele inițiale. Cu alte cuvinte, dacă n-am tăiat din proiect avizele sunt valabile.

Mi-aș dori să demareze și mâine proiectul”

Știu că pe POIM veți demara o investiție...

Gabriel Rădulescu: Cu siguranță. Este vorba de proiectul “Înființare rețea de apă în satul Potcoava și reabilitare rețea apă în satul Vișinii” plus conducta de transport. Sunt într-un permanent dialog cu reprezentanții Ecoaqua, cu domnul director Grama. Au unele probleme legate de licitații. Sunt în niște clarificări cu constructorul dar cu certitudine proiectul se va face. Eu mi-aș dori să demareze și mâine!

La nivelul comunei Independența e vorba de un deviz de aproape 4 milioane de euro, cu o cofinanțare de 2%. Comuna ar trebui să contribuie cu suma de 80 de mii de euro, adică vreo 400 de mii de lei.

E o sumă importantă totuși, raportată la puterile” bugetului...

Gabriel Rădulescu: Să știți că avem un excedent de 2 milioane de lei, bani cu care putem să finanțăm anumite lucrări dar am preferat să măsor de 5 ori și să tai o singură dată. În acest excedent, sunt prinși și banii de cofinanțări proiecte apă, canalizare și respectiv asfalt.

“A fost proiectul meu de suflet”

Am înțeles că sala de sport va fi în curând recepționată.

Gabriel Rădulescu: Recepția se va face pe 6 octombrie cu o comisie mixtă formată din reprezentanți ai ISC Călărași, Primăriei Independența și CNI.

Recent, ați anunțat pe o rețea de socializare că ați făcut recepția investiției de camere audio – video. Concret e vorba de achiziționarea a 46 de camere video de ultimă generație cu conexiune prin fibră optică. Va rog să detaliați.

Gabriel Rădulescu: A fost proiectul meu de suflet. L-am construit împreună cu domnul viceprimar Gabi Tudor pentru că dânsul e mult mai bine pregătit în zona IT. Am vrut să descurajăm tot ce înseamnă infracționalitate. Comuna asta nu are probleme majore, din acest punct de vedere, însă mai sunt cazuri izolate. Și atunci, la nivelul întregii comune, am gândit un sistem video de ultimă generație. În total sunt 46 de camere, 6 din ele LPR (n.r. License Plate Recognition / recunoaștere numere înmatriculare). În fiecare sat, la intrare și ieșire am montat aceste camere care ne sunt de un real folos. În momentul în care intră o mașină, numărul acesteia este identificat, fotografiat. În proporție de 80% se vede și persoana care se află la volan. Informațiile sunt stocate timp de 21 de zile. Dacă există o problemă de infracționalitate, vă dați seama că omul reclamă. Sistemul a fost gândit nu ca să știm cine a umblat pe stradă, în curtea cui a intrat ci cu scopul de a vizualiza tot ce înseamnă acces în sate. Intrările pe șosea sunt monitorizate de aceste LPR-uri. Celelalte 40 de camere monitorizează tot ce înseamnă intrare și ieșire marginale: intrările și ieșirile din câmp, zonele în care se depozitează gunoaiele. Sunt 10 camere montate în satul Vișinii, 16 în satul Potcoava și 20, în satul Independența.

Sistemul a început să funcționeze?

Gabriel Rădulescu: Da. Și pe această cale vreau să mulțumesc postului de poliție Independența întrucât ne-a fost alături în implementarea acestui proiect. Împreună cu șeful de post am propus consilierilor locali ca lucrătorii postului de poliție să aibă acces la acest sistem: parole, vizionare, astfel încât să nu mai depindă de noi. Cu toții trebuie să luptăm contra infracționalității!

Mulțumesc și spor în continuare!

Comuna Independența | Proiecte aprobate în cadrul PNI Anghel Saligny

„Înființare rețea de canalizare menajeră și stație de epurare în satul Independența, comuna Independența, județul Călărași” - 22.500.000 lei

„Modernizare străzi în comuna Independența” - 2.500.000 lei.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.