Grădiştea / C. Corbu: În 2017, am demarat cel mai amplu plan de investiţii!

Corbu 3 septPrimarul comunei Grădiştea, Constantin Corbu, a trecut în revistă proiectele câştigate dar şi investiţiile realizate şi preconizate a se desfăşura în acest an, subliniind că pentru cofinanţarea lor se va aloca o sumă record de 1,4 milioane lei. În interviul realizat mai jos, primarul Corbu explică şi de ce nu a organizat Ziua comunei cu fast, aşa cum au procedat o parte din colegii săi din judeţ, argumentând că banii economisiţi vor fi utilizaţi pentru funcţionarea Primăriei.

În altă ordine de idei, în calitatea sa de primvicepreşedinte PNL Călăraşi, Corbu vorbeşte şi de starea de spirit din interirorul partidului lansând şi câteva „recomandări” colegilor săi.

 

Domnule primar, pentru început aş vrea să vă întreb cum merge planul de investiţii pe 2017?

Este cel mai amplu plan de investiţii, cu o sumă destul de mare alocată la cofinanţare, de 1,4 milioane lei. Au fost obţinute până acum, din 2016, finanţare pentru Şcoala cu clasele V-VIII Rasa şi Grădiniţa Cuneşti, contractele de finanţare fiind semnate. Căminul Cultural a fost dat prin Ordin de ministru la CNI. Prin repartizarea făcută în luna iulie am obţinut prin PNDL, un proiect de asfaltare a 7,8 km de drumuri, într-o valoare aproximativă de 8 milioane de lei. În rest, celelalte proiecte sunt în aşteptare. La PNDR sunt depuse 3. Au fost vizitele în teren, sunt declarate eligibile şi aşteptăm dacă ne cheamă pentru semnarea contractului de finanţare. Am auzit că se dau şi avansuri, cei care au semnat contractele de finanţare au fost invitaţi să ia şi avans. E un lucru bun. Dacă aş prinde şi pe acest program, PNDR, ar fi mulţumitor pentru comuna Grădiştea.

Mai sunt câteva investiţii făcute prin fonduri proprii şi vom depune proiecte pe GAL, pe care s-a instituit de curând măsura M.1.6.B. Avem de ales între un Centru de zi, iluminatul public sau sistemul de supraveghere video. Din păcate la sistemul de supraveghere video, ENEL-ul, comparativ cu iluminatul unde ne dă voie să punem reţeaua pe stâlpii lor, la sistemul de supraveghere video nu ne dă voie şi atunci trebuie să ne facem reţea proprie de fibră optică ceea ce ce duce la costuri suplimentare.

 

Care ar fi noutăţile pentru proiectul pe PNDL? Când estimaţi să semnaţi contractul cu reprezentanţii ministerului?

Aşa cum rezultă dintr-o circulară a Ministerului Dezvoltării, până pe 23 octombrie trebuie să depunem documentele justificative, adică studiile, ridicările, studiul de fezabilitate înainte de a semna contractul de finanţare şi după aceea urmează derularea proiectului tehnic, eliberarea autorizaţiei de construire şi trecerea la fapte fizice.

 

Astăzi, (n. r. miercuri, 30 august), chiar în ziua în care purtăm dialogul, se va desfășura o ședință de Consiliu Local. Pe ordinea de zi există și un proiect de hotărâre privind retragerea titlului de cetățean de onoare lui Dumitru Chiru. Puteți să ne spuneți de ce procedați la o astfel de decizie?

Proiectul a fost inițiat de mine după evenimentele care s-au întâmplat pe 14 august în comuna Grădiştea când un grup de cetăţeni au intrat cu bâta într-un bar. Au produs teroare, vandalism, lucruri inacceptabile. Retragerea titlului este determinată de Regulamentul de ordine interioară referitor la atribuirea calităţii de cetăţean de onoare, unde la art. 6, dacă nu mă înşel, se stipulează îndatoririle cetăţeanului de onoare care trebuie să apere demnitatea comunei şi a locuitorilor săi şi bineînţeles la un alt articol care precizează în ce situaţii se retrage calitatea de Cetăţean de onoare. Acolo scrie clar, că atâta timp cât aduci prejudicii de imagine şi materiale comunei sau locuitorilor săi sau locuitorilor ţării, atâta timp cât apari la tv. îndemnându-ţi propriul fiu cu o bâtă în mână să distrugă, să producă teroare, să fugă oamenii din locaţie... În cazul de faţă era vorba de un bar unde oamenii stăteau liniştiţi, unde erau patroana de 20 şi ceva de ani cu copilul în braţe de 2 ani, unde în casă era un alt copil de 13 ani care a necesitat să fie consiliat psihologic. Barmanul s-a refugiat în casă şi a spus „Hai să fugim că ne omoară!”. După aceea ameninţările la adresa barmaniţei care a ieşit afară şi vroia să-şi ducă copilul la Rasa pentru protecţie. Acolo au fost tentative de lovire, din declaraţia ei şi a martorilor. Ameninţarea altor persoane existente la faţa locului, ameninţările de-a lungul timpului împotriva lor şi a altora, şi a mea personal de către cetăţeanul Dumitru Chiru, au dus la cumularea unor aspecte negative ale comportamentului său şi bineînţeles la retragerea calităţii de cetăţean de onoare aşa cum rezultă din prevederile Regulamentului.

Recent a avut loc un eveniment, „Ziua comunei” însă dumneavoastră spre deosebire de alţi primari din judeţ, aţi preferat să faceţi o manifestare decentă cu sume foarte mici, în loc să alocaţi un buget consistent pentru aducerea de artişti, trupe şi care să se desfăşoare pe parcursul a 2 zile. De ce aţi procedat aşa?

Eu am organizat de două ori ziua comunei într-un mod mai amplu, în 2014 şi în 2015 când costul unei manifestări era cuprins între 20-25 de mii de lei. În acest an am avut negocieri dar preţurile au explodat: 5-7 mii de euro, ca să cânte 20 de minute, să danseze 10 minute, sau să spună 3 bancuri, ceea ce ducea la un cost numai pe linia artiştilor de 60 de mii de lei. Lucru pe care nu l-am acceptat deoarece trebuie să ne facem calculul cheltuielilor de-a lungulul unui an de zile, să asigurăm funcţionarea comunei, să asigurăm fonduri pentru dezvoltare. Trebuia să suportăm aceste balast greu al majorării salariilor prin Legea 153 pe care nici eu nu ştiu dacă îl acopăr integral. S-ar putea ca în luna noiembrie să ne împiedicăm pentru că au scăzut dramatic încasările la impozite şi taxe prin condiţionarea plăţii amenzilor înaintea acestor impozite şi taxe. Cetăţenii nu vor să plătească amenda, nu vor să plătească nici impozitele şi atunci se diminuează veniturile. Dacă noi am avea încasările de acum până la sfârşitul anului, bineînţeles că şi Ministerul de Finanţe ne-ar accepta suplimentarea sumelor necesare pentru plata salariilor. 60 de mii de lei, pentru o comună este foarte mult. Mai bine să stea banii aici pentru comună decât să-i dau pentru 2-3 ore de spectacol şi a doua zi să nu am ce să „pun pe masă” cum se spune. Acesta a fost criteriul, nu că nu aş dori să distrăm şi cetăţenii, dar dacă nu se poate.... Exact cum e şi acasă: nu am azi bani, nu mă duc să-mi cumpăr nimic, când am bani mă duc să-mi cumpăr.

 

Sunteţi lider marcant al PNL Călăraşi. Care e starea de spirit în partid? Recent a fost şi dl. Orban la Călăraşi iar pe ordinea de zi s-a aflat şi conflictul dintre senatorul Filipescu şi preşedintele Consiliului Judeţean. Ce învăţăminte aţi tras în urma acestei întâlniri?

Învăţămintele pe le-am tras ar fi ca fiecare să-şi vadă de obligaţiile pe care i le conferă funcţia, postul.

Eu cred că nu trebuie să ne întoarcem înapoi la ce am fost ci să încercăm să ne exercităm unele drepturi sau obligaţii pe care le-am avut odată şi vrem să le avem şi astăzi.

Preşedintele Consiliului Judeţean a fost ales cu majoritatea voturilor consilierilor judeţeni, senatorul Filipescu, prin votul populaţiei cu sprijinul nostru al primarilor. Fiecare ar trebui să se ducă în zona lui să-şi facă treaba astfel încât totul să fie în folosul judeţului Călăraşi. Noi stăm să facem diverse jocuri implicând presa în bătălia politică, adică nu auzi din partid ce se doreşte să se facă, ce auzi de la presă. Nu este un lucru firesc. Bineînţeles că şi presa are pârghiile ei de a obţine informaţii. Cred că lucrurile acestea trebuiau dezbătute înainte să vină Ludovic Orban, între liderii marcanţi ai PNL-ului, la o masă, să se stabilească reguli şi după aceea să înceapă să se ia măsuri dacă regulile nu erau respectate, aduceau prejudicii de imagine partidului, prejudicii activităţii CJ, Primăriei Călăraşi sau judeţului în sine.

Nu ştiu dacă am ajuns destul de maturi astfel încât să ne împăcăm singuri şi trebuie să vină mediatori de la Bucureşti. Ce ar însemna să umblăm prin ţară şi să-i împăcăm pe X cu Y. Este o schimbare de generaţii, este efectul unei lipse de oameni în jurul senatorului Filipescu, pe care nu şi i-a crescut. A venit cineva dintr-un partid care până mai acum câţiva ani erau ostili unul altuia şi normal că nu ne convine pentru că suntem oameni. Până la urmă totul se face pe relaţii interumane. Şi dacă a venit cineva cu o altă viziune, cu un alt mod de a pune problemele, normal că unei anumite părţi din partid nu-i convine. Dar trebuie să facem reguli, să avem reguli.

 

Cât de unit este PNL în momentul acesta?

PNL ar trebui să fie unit, acesta este răspunsul pe care vi-l dau. Ar trebui să fie unit!

 

Dacă mâine ar fi alegeri, PNL ar putea câştiga alegerile locale?

Nu o estimare dar viziunea mea este că partidul la nivelul judeţului Călăraşi trebuie să fie mult mai activ în teritoriu, conducerea partidului să se îndrepte către teritoriu, să încerce să-şi evalueze corect organizaţiile, să le întărească. Aşa cum a dat domnul Drăgulin acea dispoziţie pentru organizaţiile de tineret este bine Dar nu este suficient să spui: “Faceţi organizaţii de tineret!” Trebuie să ai oameni să mergi acolo să vezi ce organizaţii s-au înfiinţat, cine le-a făcut, câţi au fost la şedinţă. Adică trebuie un plan mai amplu şi bine urmărit. Eu am fost şeful campaniei la Lehliu şi acolo am găsit o organizaţie care de fapt nu făcea nimic, decât ce învăţase de ani de zile, adică stătea.

O organizaţie trebuie să fie activă, trebuie să coopteze membrii, să-şi aleagă oameni care să-i reprezinte mai departe pentru că după oamenii pe care îi atragi, obţii şi voturi. Dacă tu în lista partidului nu ai oameni corespunzători, oameni bine cotaţi în comunitate, nu obţii nici voturi pentru că atunci când pui oameni care nu au valoare ceilalţi râd de tine: „Ia uite pe cine a pus pe listă, pe X e Y, cine sunt ăia că nu auzit nimeni de ei şi ce au făcut ăia”.

 

Concret, ce le recomandaţi colegilor dumneavoastră din conducere?

Recomandarea de care şi eu voi tine cont este să fim uniţi la fapte. Cred că a trecut destul de mult timp de când sau făcut alegeri şi trebuie să vedem şi problema politică şi nu numai administrativă. Toţi suntem prinşi în administraţie, cei care facem parte din conducerea partidului dar mai avem şi această obligaţie politică şi atunci trebuie pusă şi politica în planul principal al partidului nu numai administraţia.

 

Mulţumesc!      

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.