Grădiştea / C. Corbu: Aş dori să pregătesc viitorul acestei comune cu oameni interesaţi de comună şi nu de ei

Grădiştea / C. Corbu: Aş dori să pregătesc viitorul acestei comune cu oameni interesaţi de comună şi nu de ei

Primarul Constantin Corbu are gânduri mari pentru comuna pe care o administrează din 2012 încoace fără întrerupere. Obiectivul său major este transformarea comunei într-un centru administrativ, în perspectiva realizării regionalizării în România.

Domnule primar, noi am mai discutat în acest an, despre activitatea dumneavoastră, despre proiecte, investiţii, chiar şi gândurile pentru 2020, dar cred că e momentul optim să realizaţi şi un scurt bilanţ. Vă invit să trecem încă o dată în revistă obiectivele demarate şi să ne spuneţi care ar fi şi perspectivele pentru anul viitor.

Perspectivele pentru anul viitor se referă la terminarea obiectivelor de investiţii începute în 2019 şi enumăr aici Şcoala cu cls. V-VIII din Rasa, aflată acum într-un stadiu de execuţie de 85%, Grădiniţa Cuneşti aflată într-un stadiu de execuţie de 78-80%, Căminul Cultural, 65%, modernizare străzi în comuna Grădiştea 42-43%, deci investiţii în derulare acum care se vor finaliza în 2020, bineînţeles dacă vom primi şi fondurile necesare.

La o parte din ele am executat lucrările care erau în atribuţiunea UAT Grădiştea, având banii necesari pentru a plăti aceste lucrări. Suntem în întârziere cu proiectul „Canalizare şi staţie de potabilizarea a apei în comuna Grădiştea” din cauza unor inadvertenţe care sunt create între Comisia formată la nivelul Primăriei şi specialişti ai CRFIR, unde se respinge pe diverse motive achiziţia publică făcută. Aşteptăm acum să se dea un verdict final după ce am insistat pentru a se face discuţii în comun la CRFIR pe aceste teme.

Al doilea proiect care se află în achiziţie publică este „Pistă de biciclişti şi teren multifuncţional în comuna Grădiştea”. Celălalt proiect este Grădiniţa Grădiştea cu 4 săli de clase prin Programul Operaţional Regional, contract încheiat cu ADR Sud Muntenia. Şi tot în achiziţie publică la CNI, sediu nou al Primăriei. A avut o perioadă de suspendare din cauza unor clarificări şi am înţeles că CNI i-a dat drumul, din nou.

Deci sunt o grămadă de obiective pentru viitor. Au fost proiecte depuse pe Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, obţinusem realizarea investiţiilor „Iluminat public în com. Grădiştea” şi „Potabilizarea apei în satele Cuneşti, Rasa şi Bogata” şi staţie de pompare în satul Rasa, în baza Studiului de Fezabilitate actualizat, proiect eligibil care urma să intre în contractare. După cum ştiţi, acest program, FDI, a fost anulat, deci nu se mai ia în consideraţie.

Ceea ce avem în perspectivă pentru anul viitor este să redepunem acel proiect pe fonduri europene cu asfaltare a unui drum care să lege toate satele comunei, din Grădiştea şi până la Bogata, drumul agricol care trebuie repus de la DN3 până în comuna Grădiştea, bineînţeles colaborarea care a început, s-au făcut deja ridicările Topo şi studiile Geo pentru DJ 309 care leagă Bogata de Alexandru Odobescu, până la Vlad Ţepeş.

În rest, mai sunt proiectele, SF-urile care urmează să fie făcute pe acel ADI pentru introducerea de gaze în cele 10 comune, de la Vâlcelele până la Ulmeni, proiect de care mă ocup personal împreună cu Consiliul Judeţean.

În următoarea perioadă, în şedinţa de Consiliu Judeţean se va aproba un deviz general referitor la acest ADI pentru alimentare cu gaze. Am avut discuţii la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice şi ni s-a cerut să avem ADI, componenţă, certificat de înregistrare dar şi nişte studii de fezabilitate pe care unele comune le au făcute pentru a se discuta în Guvern că în judeţul Călăraşi există dorinţa de a se introduce gaze. Există şi grupul de comune care au făcut ceva în această direcţie. Ceea ce rămâne de stabilit este pe ce programe s-ar putea introduce gaze în România, care ar fi costurile, pentru că indiferent ce facem trebuie să ţinem cont de costurile faţă de populaţie care în ultimul timp, din punctul meu de vedere, suportă din ce în ce mai greu utilităţile cu toate că ele au devenit obligatorii în România.

Cei care au apreciat cele două mandate ale dumneavoastră, susţinătorii dumneavoastră, cred că sunt interesaţi să afle intenţia în ceea ce priveşte localele din 2020. Veţi mai candida la vară?

Bineînţeles! Dacă sunt sănătos, vreau să mai candidez, să duc la bun sfârşit proiectele începute, propuse şi schimbarea poziţiei comunei Grădiştea în clasamentul comunelor de top, să reuşesc să introduc Comuna Grădiştea într-o zonă metropolitană a Călăraşiului pentru că e nevoie de aşa ceva şi nu mă feresc să spun că dorinţa mea este ca prin modernizarea, reabilitarea, construirea unor investiţii publice noi, bine puse la punct, această comună să fie viitorul centru administrativ, în situaţia în care din 2024, în România, se va face regionalizarea. Se va trece la comune de peste 10.000 de locuitori. Avantajele comunei Grădiştea constau în: suprafaţa de teren extravilan, 18 mii de ha, cea mai mare, suprafaţa de islaz cea mai mare, 602 ha, populaţia cea mai mare dintre comunele din jur, aproape 5000 de locuitori, secţie de Poliţie, Liceu tehnologic, lucruri pe care alţii nu le au. În afară de asta, poziţia faţă de Călăraşi, e comună la Drumul Naţional, deci ar avea nişte avantaje pentru a deveni centru administrativ pentru o comună mai mare, cu 10 mii de locuitori.

Deci, acesta e scopul direct, de a schimba Comuna Grădiştea şi a o duce cât mai aproape de condiţiile de la oraş: canalizare, gaze, prin potabilizarea apei, lucruri pe care reuşim să le facem greu. Cine sunt vinovaţii? N-are rost să-i căutăm.

aldis

În mod normal, porniţi cu prima şansă. Mă gândesc că şi rezultatele de la prezidenţiale unde candidatul susţinut de PNL a câştigat, dacă nu mă înşel chiar detaşat competiţia, par un semnal că aveţi o organizaţie puternică în stare să susţină un candidat cu şanse reale pentru primărie.

Din munca în teren, în aceste două campanii, am văzut că lumea ne apreciază, ne primeşte bine, discută cu noi, pune diverse probleme prin sistemele noi de comunicare care au început să ia amploare şi atunci discuţia cu cetăţeanul poate să devină directă. Nu neapărat face-to-face.

Eu aş dori să pregătesc viitorul acestei comune cu oameni interesaţi de comună şi nu interesaţi de ei, cu oameni care să vadă obiectiv problemele comunei. Şi nu să vadă precum contracandidatul ca o duşmănie veche, ca o ură. Şi eu, aşa cum am spus tuturor celor care vor să stea lângă mine, nu primesc oportunişti în administrarea unei comune, unde primarul, aparatul Primăriei şi Consiliul Local trebuie să lucreze în slujba cetăţeanului şi nu a unor grupuri de persoane.

Ceea ce consider eu, în mod excepţional, este că oamenii, cei plecaţi în afară, nu vor veni în România înapoi pentru că li s-au echilibrat salariile. Eu cred că vor veni acasă atunci când vor fi trataţi ca afară. Cu respect şi cu modul în care li se rezolvă problemele. De-abia atunci vor veni. Degeaba au bani dacă-n România există un astfel de sistem.

În Primăria Grădiştea, din discuţiile cu cei din exterior, care apreciază foarte mult comuna Grădiştea, dar şi cu cei din interior care sunt destul de mulţi, spun că lucrurile s-au schimbat şi se desfăşoară în interesul cetăţeanului. Că există oameni care văd altfel şi din păcate oamenii trecutului care n-au mai fost aleşi şi vor să candideze şi nu se generează tineri care să vină să vadă viitorul, viziunea nouă, să-păstreze dorinţele tinerelor generaţii pentru viitor, mă întristează.

Pentru cine a anunţat că va candida, la anul, pe mine mă bucură. Nu e o problemă. Importat e că eu nu răspund la mizeriile pe care le încearcă aceşti posibili contracandidaţi, la atacurile la familie şi la păstrarea acestui mecanism de dezinformare şi de minciună, atribuindu-li-se lucruri exact ca plagiatul care-i la modă în România. Deci plagiem lucrarea, şi faptul că lucrarea nu-i a lui Corbu ci a celui care a fost... Deci oamenii sunt convinşi că lucrările şi dezvoltarea comunei Grădiştea sunt făcute în timpul mandatelor lui Corbu. Dacă nu credeau asta, pe cei care candidează anul viitor sau cei care-l sprijină pe unul dintre ei, îi votau la momentele respective, considerând că au făcut ceva. Să se întrebe singuri de ce nu au mai fost votaţi şi de asemenea, în primul rând să-şi plătească obligaţiile din fraudele pe care le-au făcut în această comună. Şi-n special mă refer la cel care a fost primar, a luat ilegal banii de pe urma islazului, care a avut pedeapsă, care are interzise drepturile electorale şi nu a plătit un leu din acea fraudă constatată de DNA.

Colegul lui, consilier local, şi-a plătit banii. Deci există diferenţe de voinţă şi nu înţeleg de ce vrei să vii. Plăteşte-ţi întâi datoria şi apoi vino cu pretenţii la comuna care ţi-a dat un vot de blam când ai candidat de 2 ori.

Pentru finalul anului, intenţionaţi să organizaţi vreun eveniment?

Pentru sfârşitul anului, am făcut  mai multe lucruri. În primul rând, am constatat că pe lângă educaţia care trebuie făcută în şcoli şi este precară şi din păcate, dezvolt faptul că am fost invitat la Şcoala pentru copii cu dizabilităţi şi acolo am exprimat ca să dea Dumnezeu ca acest gen de educaţie a unor profesori care au devenit prieteni şi reuşesc în 8 ani să înveţe un copil să recite o poezie, acelaşi interes să apară şi în învăţământul de masă unde deocamdată există interesul profesorului de a lua salariu cât mai mare, de a lua bani pentru plata cu ora, de a nu ţine ore, de a nu respecta pauzele şi de a nu face nicio activitate în direcţia educării copiilor.

În acest sens, am creat o asociaţie între Primărie-Şcoală şi ONG pentru activităţi cultural-artistice în comuna Grădiştea care să cuprindă copiii de la clasa zero, până la a 10-a. Adică să facem şi altceva pentru aceşti copii. De ce să fim chitiţi doar pe materiile de bază. Diversitatea este amplă. În acest sens, cu copiii din această asociaţie dezvoltăm pe toată perioada săptămânii viitoare, 16-22 decembrie, activităţi în Parcul tematic în care formaţii de dansuri ale copiilor mici sau din grupa medie vor dansa, vor cânta, vor spune colinde. Vom avea Moşi adevăraţi care vor socializa cu copiii şi vor împărţi daruri. Avem o sumă suficientă pentru a atribui daruri tuturor copiilor din comuna Grădiştea.

Pe lângă copiii noştri, avem şi invitaţi de la Şcoala cu copii cu dizabilităţi, 14 la număr, ca să vadă Parcul tematic de la Grădiştea, care e o atracţie, să primească şi ei câte o punguţă de la Moşul, astfel încât să avem grijă şi de cei care în învăţământul de masă nu sunt băgaţi în seamă. Şi în Şcoala Grădiştea există copii cu dizabilităţi care erau marginalizaţi.

Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii comunei dumneavoastră?

Le mulţumesc pentru că au înţeles în mare parte acţiunile administraţiei liberale condusă de mine în comuna Grădiştea, le mulţumesc că au participat la alegerile din acest an într-un mare număr. Le mulţumesc că nu au fost create probleme şi îi rog să aibă încredere în administraţia liberală pentru că, poate, din 2020 şi până astăzi, am convins că interesul meu şi al colegilor mei este numai în sens obiectiv pentru binele comunei.

Le urez cu această ocazie un Crăciun fericit, să fie sănătoşi şi să le aducă Moşul câte ceva la fiecare. Să ne vedem cu bine în 2020, an pentru care le urez de acum La Mulţi Ani!          

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.