Drăgulin: Bugetul pe 2017 va fi format în aşa fel încât să putem concretiza obiectivele pe care ni le-am propus

dragulin ian 2Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin a stabilit lista de investiţii pentru 2017 prognozând un buget de circa 600 de miliarde de lei vechi. 2017 înseamnă o nouă provocare şi din punct de vedere politic pentru Drăgulin care-şi va depune candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Călăraşi.

Despre toate acestea şi multe alte puncte de interes, în interviul de mai jos acordat publicaţiilor Arena şi www.arenamedia.ro.

Domnule primar Drăgulin, pentru început cum aţi încheiat anul 2016? Vă întreb nu doar din din punct de vedere financiar ci şi din perspectiva atingerii obiectivelor propuse la începutul anului. Concret, câte dintre ele s-au finalizat?

În primul rând daţi – mi voie pentru că este prima întâlnire din acest an să profit de ocazie şi să transmit tuturor călărăşenilor La mulţi ani!, sănătate, noroc şi mult succes în continuare.

Dacă o luăm din punct de vedere financiar, putem să spunem că noi am încheiat anul 2016, mai bine ca 2015. Nu am ajuns la 100% buget realizat dar suntem peste procentul anului trecut ţinând cont că şi bugetul s-a mărit.

Pot să vă spun că am plecat în 2013 de la un buget de 1.008 miliarde lei vechi vechi şi am ajuns la peste 1. 400 de miliarde lei vechi, ceea ce înseamnă o creştere de peste 400 de miliarde. Acest lucru s-a datorat în primul rând implicării aparatului de specialitate al primăriei, al fondurilor pe care noi le-am adus prin diferite proiecte, bani europeni, bani guvernamentali.

Pot să vă spun că suma pe care noi o colectăm din taxe şi impozite se ridică la aproximativ 75 de miliarde, adică 19-20% din valoarea totală a bugetului. Aceşti bani se folosesc cu prisosinţă pentru dezvoltarea şi modernizarea municipiului Călăraşi.

Este foarte clar, noi ne aflăm într-o amplă activitate de modernizare prin lucrările pe care le facem.

Sperăm ca anul acesta, cu banii pe care îi avem, cu cei din împrumut dar şi cu cei pe care îi vom primi să reuşim să ne atingem obiectivele pe care ni le propunem.

Bugetul va fi format în aşa fel încât să concretizăm obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul acesta, de exemplu cofinanţările pentru Poşta Veche, dacă vom câştiga proiectul, Cinematograful Victoria, Parcul Central, Piaţa Mare, Piaţa Orizont, Extindere reţele de apă şi canalizare, Modernizare drumuri. Pe lângă acestea sperăm să câştigăm şi bani europeni prin diferite proiecte. Vom vedea ce se va întâmpla pe parcursul anului. Era loc şi de mai bine, întotdeauna va fi.

Investiţii de 5-600 de miliarde lei vechi

Anul trecut aţi avut pentru investiţii undeva la peste 400 de miliarde, în 2017 cât estimaţi?

Cred că ne ducem spre 5-600 de miliarde. Numai pentru drumuri avem 200, mai avem 3 milioane şi ceva de euro pentru Poşta Veche. Gândiţi-vă că se cumulează o sumă mult mai mare, cred că ne ducem la în jur de 600 de miliarde de lei vechi pe investiţii.

V-a încurcat cumva 2016 ca fiind an electoral? Alegerile din iunie au mai încetinit un pic motoarele privind investiţiile?

Nu neapărat! Primarul este cel care urmăreşte întreaga activitate. Este un aparat de specialitate, directori, şefi de servicii...

Da, însă primarul răspunde politic, ceilalţi rămân...

Bineînţeles, dar eu nu am făcut diferenţă că este lună electorală, an electoral. Mi-am văzut de treabă pentru că primarul este primar până în ultima zi a mandatului lui şi orice s-ar fi întâmplat eu aş fi mers cu capul sus pentru că noi am dus la îndeplinire ceea ce ne-am propus şi am promis şi s-a aprobat şi prin bugetul local şi prin întâlnirile pe care noi le-am avut cu cetăţenii.

Dacă ne gândim la partea politică am început anul cu dreptul, să spun aşa, am câştigat al doilea mandat de primar în 2016, având contracandidaţi foarte puternici. Şi, un impediment destul de mare pe care îl ştiţi, era vorba de acel Proiect CL 8 în desfăşurare care după părerea mea este cel mai valoros proiect pe care l-a avut Călăraşiul până la ora actuală.

După aceea a urmat o sincopă, mă refer la alegerile parlamentare.

Rezultatele nu ne onorează

Vă referiţi la rezultatele pe Călăraşi...

Da. Rezultate care nu ne onorează dar trebuie să facem o diferenţă, fiecare tip de alegeri are specificul lui. Nu a fost Drăgulin pe liste. Drăgulin a fost în vară şi a luat cât a luat, ce a fost acum pe liste s-a văzut rezultatul.

Aveţi ceva să vă reproşaţi vizavi de aceste rezultate?

Nu vreau să mă justific dar poate că am avut prea multă încredere în cetăţeni. Vreau să vă spun că nu am fost în permanenţă pe străzi dar am fost de multe ori, simţeam o oareşce distanţă din partea unora dar simţeam în acelaşi timp şi apropierea altora. Făcând o evaluare credeam că suntem într-o balanţă procentuală mai mare dar s-a dovedit că nu a fost aşa. Se mai întâmplă să te şi păcăleşti dar asta pentru mine este o lecţie că trebuie să perseverez tot timpul sau trebuie să ai o activitate în permanenţă de informare a tuturor cetăţenilor mai ales cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional.

Veţi proceda şi la o curăţenie în cadrul organizaţiei municipale?

Noi vom avea alegeri unde mai mult ca sigur o să-mi depun candidatura la preşedinţia municipiului, iar împreună cu echipa pe care o s-o formez vom decide.

Nu că m-aş ascunde în spatele acestor decizii dar este bine să ai o echipă cu care să colaborezi şi pe care să te sprijini şi în spatele acestei echipe trebuie să fie echipa cea mare, oastea care bineînţeles trebuie să fie trup şi suflet cu tine.

Nu m-am gândit dacă voi candida

Veţi candida pentru organizaţia judeţeană?

La ora actuală nu m-am gândit dacă voi candida sau nu.

Consideraţi că există un conflict în momentul de faţă în cadrul organizaţiei judeţene? Un conflict care mocneşte între domnul Iliuţă, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean şi actualul preşedinte al organizaţiei judeţene, domnul Răducu Filipescu. După părerea dumneavoastră, este vreun conflict între cei doi?

Sincer, sunt anumite disensiuni care de multe ori sunt acoperite. Problema este la ei şi ei trebuie să şi-o rezolve. Dar să se gândească la două aspecte. Este vorba de unitatea partidului şi asta este cel mai dureros, şi în acelaşi timp disensiunea dintre ei doi trebuie să ducă la un rezultat pozitiv. Dacă duce la un rezultat negativ trebuie să se gândească amândoi ce fac. Eu sunt pentru unitatea partidului şi doresc ca partidul să nu fie afectat de acest lucru.

Dacă cei doi îşi vor exprima intenţia să candideze, credeţi că se va rupe ulterior partidul?

Nu. Eu le urez succes. Într-o democraţie normală, candidaţi trebuie să fie nu unul singur ci mai mulţi, mai ales că este organizaţia judeţeană. Cei care se vor prezenta ca viitori candidaţi trebuie să se gândească la faptul că au o responsabilitate fantastică. În primul rând dacă domnul preşedinte Filipescu vrea să candideze, el are în spate nişte rezultate şi un istoric destul de încărcat, pozitiv pentru că în afară de chestia asta nu a pierdut nicio alegere. Ceilalţi trebuie să vină şi să demonstreze că prin programul său prin ceea ce vor ei să facă nu alterează în niciun fel unitatea partidului. Din contră să-l aibă pe „Vino încoace!”, astfel încât mulţi cetăţeni care stau în afara partidului şi care vor să facă politică să fie încântaţi de acel preşedinte şi să vină spre noi. Să deschidă uşile partidului mai mari.

Nu am ce să le reproşez

Să revenim puţin în primărie, în Consiliul local. Cum aţi colaborat cu opoziţia, cu PSD-ul, şi cu PDS-ul în cele 6 luni de mandat?
Dacă vreţi să mă credeţi sau nu, indiferent că au mai fost probleme de interpretare sau disensiuni, tensiuni, luări de poziţie, neînţelegeri, toţi au fost pentru a lu
a hotărâri pentru şi în beneficiul comunităţii. Nu am ce să le reproşez din acest punct de vedere.

Este normal şi aici înveţi politică şi administraţie când pe diferite teme sau probleme există discuţii care duc la progres nu la regres.

S-a zvonit, domnule primar, pe surse, că există posibilitatea schimbării unuia dintre viceprimari. Cum evaluaţi acest zvon? Ce şanse de reuşită ar avea?

Nu mi-am pus problema asta şi nu o să mi-o pun la ora actuală. Cei doi viceprimari îşi fac datoria în mod corespunzător. Nu cred că cineva de la PNL va trăda şi nu văd cum ar putea să schimbe un viceprimar. Ei au avut posibilitatea să aibă nu unul ci doi viceprimari, rezultatul a fost cu totul altul.

Care ar fi obiectivul cel mai important al dumneavoastră ca primar pentru 2017?

Mi-aş dori enorm de mult să demarez lucrările bazinului de înot, să termin modernizarea celor două clădiri de la Piaţa centrală şi Piaţa Orizont, mi-aş dori să intre pe finanţare proiectul de la Poşta Veche şi să demarăm celelalte lucrări de infrastructură subterană cu tot ce vine ulterior după acestea. Mi-ar plăcea să cheltui toţii banii pe care îi am în interesul cetăţeanului.

Cum va arăta bugetul pentru acest an?

Noi am început să lucrăm deja la buget. După ce vom primi toate datele, în maxim două săptămâni va fi supus dezbaterii publice şi după aceea îl vom finisa şi îl vom prezenta în Consiliul Local pentru discuţii şi pentru eventualele modificări sau propuneri ulterioare. Noi suntem deschişi la dialog cu toate partidele şi sunt convins că dânşii vor veni către noi cu diferite propuneri aşa cum şi cetăţenii au venit cu propuneri, pentru că le-am solicitat, şi se vor sublinia propunerile cetăţenilor cei care au alte propuneri decât ale noastre.

Am foarte multe proiecte pe care vreau să le depunem

Care ar fi piatra de încercare a primarului pentru 2017?

O întrebare destul de delicată pentru început de an. Nu pot să vă spun acum, să evaluez perspectiva anului 2017. În orice caz pentru mine este o încercare anul 2017 pentru că am foarte multe proiecte pe care vreau să le depunem şi vreau să înceapă lucrările la unele dintre ele. Mi-aş dori enorm de mult să începem asfaltarea, mi-aş dori să începem să realizăm caietul de sarcini la nivel de Ecoaqua pentru diferenţa de execuţie pe canalizare lucru care pe mine mă interesează foarte mult. Aş vrea să las în urmă după aceşti 4 ani ceva care să vorbească pozitiv despre mine.

De CL 8 sunteţi mulţumit?

Până cum am avut 2-3 avarii, chiar am să solicit să facem o statistică, câte avarii am avut noi pe timp de iarnă sau pe parcursul unui an până să fie acest CL 8 şi veţi vedea că nu au mai fost avarii, nu s-a mai surpat, nu a mai ieşit apa la suprafaţă decât în câteva locuri pe coloanele vechi. Pe coloanele noi nu am avut niciun fel de problemă.

Despre modul cum s-a făcut deszăpezirea? Sunteţi mulţumit?

Eu v-aş lăsa pe dumneavoastră să vorbiţi aici.

E cam multă zăpadă totuşi.

Este cam multă zăpadă dar gândiţi-vă că toate drumurile sunt aproape la negru. Mai avem unele zone în care nu am intrat pentru că fiind valorile negative de temperatură foarte mari nu putem să punem antiderapant. Dar gândiţi-vă că am avut un cod roşu şi dimineaţa cred că şi dumneavoastră aţi reuşit să plecaţi cu maşina de acasă.

Într-adevăr ea fost multă zăpadă, mă gândesc ca după ce se va face timpul mai bun, cu resurse proprii să începem să cărăm zăpada. Cheltuim mai puţini bani pentru acest lucru, e destul de costisitor să cărăm zăpada.

Aveţi o evaluare preliminară din cei 10 miliarde câţi s-au cheltuit până acum? Iarna nu s-a terminat încă...

În luna decembrie, cu staţionări cu tot, cu primele intervenţii care au fost, în jur de 7 miliarde. Acum cred că deja se duce la mai mult, nu vreau să anticipez dar...

Adică se va depăşi bugetul iniţial.

10 miliarde au fost doar pentru anul trecut, pentru decembrie.

Ce ar trebui să ştie cetăţeanul de la dumneavoastră acum la început de an?

Am avut câteva zile de concediu şi sunt odihnit, odihnă care îmi va da posibilitatea ca întreg anul 2017 să mă preocupe în exclusivitate activităţile care vor avea ca rezultat modernizarea municipiului Călăraşi în ansamblul lui. Nu vreau să particularizez pe diferite domenii, voi face tot ce-mi stă în putere ca acest oraş încet, încet să devină o urbe frumoasă într-un judeţ de şes.    

Mulţumesc şi mult succes!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.