De unde a “venit” ideea, de acolo “să plece” şi faptele bune!

De unde a “venit” ideea, de acolo “să plece” şi faptele bune!

„Solidaritatea poate fi cea mai bună cale pentru a face față acestui virus. Cadrele medicale și forțele de ordine au nevoie în permanență de produse de protecție, materialele biocide sunt și ele greu de găsit, iar orice ajutor din partea antreprenorilor călărășeni poate fi o gură de oxigen. Implicarea fiecărei firme poate face diferența între a ne uita pasiv la situație și a putea face efectiv ceva prin orice fel de ajutor, iar aici vorbim fie de implicare financiară, fie prin donații destinate achiziționării echipamentelor de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți și aparatură). Puteți alege ca ajutorul dumneavoastră să se concretizeze în:

Donații în conturile ONG-urilor care se ocupă de combaterea răspândirii infecției cu Coronavirus

Donații de echipamente de protecție și biocide

Donații de alimente neperisabile pentru bătrâni și persoane defavorizate care se află în situații deosebite

Donații de medicamente

Orice fel de ajutor care poate fi util în actualul context epidemiologic.

Primăria Municipiului Călărași vă stă la dispoziție la numărul de telefon 0720 80 00 02 unde puteți suna de luni până vineri, între orele 8.00-16.30, pentru a obține informații referitoare la eventualele donații pe care le puteți face.” aşa sună apelul lansat la adresa firmelor locale de către conducerea Primăriei Municipiului Călăraşi, joi, 26 martie, ora 08.32, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Nu ştiu a cui a fost ideea dar consider, ca şi voi, că este una bună, corectă, generoasă despre care cred că nu va trece neobservată în spaţiul public călărăşean. Adică să fie şi suficient de eficientă! Dar, pentru că există şi un “nefericit” de dar, s-au scurs 4 zile şi…tăcere. Nici un semn pe aceeaşi pagină de Facebook. Poate că or fi fost, în tot acest răstimp, firme care au dat curs acestei “solicitări” însă alegând să-şi păstreze anonimatul, or fi pretins să nu le fie promovate şi numele pe Facebook. Dar dacă nu e aşa?

Tocmai de acea cred că primele care ar fi trebuit să dea curs apelului erau societăţile comerciale care de ani de zile s-au tot lipit, ca marca de scrisoare, de “finanţele” Primăriei. Sunt cel puţin 15-20 de firme care “prestează”, anual, pe bani semnificativi, desigur, în interesul călărăşenilor. Se ştiu ele prea bine, n-aş îndrăzni acum să omit vreuna. Ce-ar fi fost ca tocmai ele să sară primele în sprijinirea acestei iniţiative umanitare, donând, de pildă, un procent cuprins între 1 şi 5%, nu din valoarea contratelor încheiate ci din totalul sumele deja încasate până acum. Cred că s-ar strânge sume importante, de ordinul zecilor, poate al sutelor de milioane de lei vechi, care ulterior să fie direcţionate spre spitalele din muncipiu ori spre medicii de familie pentru achiziţionare de materiale de protecţie ori medicale. Nu mai vorbesc de constructorii care “au mutilat” oraşul pe banii împrumutaţi de Executiv, în numele unui viitor confort care se lasă greu de tot aşteptat. Ăştia cred că ar fi rezolvat problema pe loc!

Deşi nu fac parte din “film”, ar putea urma imediat, la rând, cu un profund elan patriotic toţi salariaţii atât din aparatul propriu al Primăriei cât şi ai “subordonatelor” care nu-s deloc puţini la număr. Cifra de 680, e după părerea mea ameţitoare ca să nu zic prea mult pentru posibilităţile financiare dar şi nevoile Călăraşiului! Dacă fiecare dintre ei, în funcţie de mărimea salariului ar dona o sumă cuprinsă între 10 şi 15% din ce “ridică” lunar, s-ar strânge la “cutia milei”, fără îndoială, bănuţi frumoşi cu care s-ar putea achiziţiona “alimente neperisabile pentru bătrâni și persoane defavorizate care se află în situații deosebite şi medicamente”. Exagerez?

Sigur că mă voi „conforma” şi eu ca şi mulţi alţi călărăşeni, apelului adresat de Primărie care pare că „se scufundă” în faţa atâtor provocări financiare, dar n-am de gând să le „iau faţa” celor menţionaţi mai sus. O să stau frumos la rând, aşteptând să văd cât de molipsitor e simţul civic pentru cei care sub o formă sau alta consumă legal, cum altfel?, resursele noastre.

PS: Deşi nu mai are treabă cu Primăria, acolo unde „a prestat” vreo 10 zile înainte să devină prefect, ar putea fi solidar cu cei de mai sus şi domnul Marian Stoica. Pe vremurile asta să „cumulezi” pensia cu salariu...