Teritoriul UAT Fundeni a fost inclus în teritoriul eligibil al Asociației Grupul de Acțiune Locală pentru Acvacultură din Valea Mostiștei după ce în februarie, consilierii locali au adoptat Proiectul de hotărâre privind aprobarea aderării Comunei Fundeni la teritoriul eligibil al Asociației Grupul de Acțiune Locală pentru Acvacultură din Valea Mostiștei pe perioada exercițiului financiar al Programului pentru Acvacultură și Pescuit PAP 2021-2027.
Odată cu adoptarea hotărârii de mai sus, HCL 178 / 20.12.2023 își încetează aplicabilitatea.
Asociația Grupul de Acțiune Locală pentru Acvacultură din Valea Mostiștei a fost înființată în decembrie 2024.
Programul pentru Acvacultură și Pescuit (PAP) asigură principalul sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului pescăresc din România în perioada de programare 2021-2027. Obiectivele strategice ale PAP urmăresc asigurarea condiţiilor pentru implementarea Politicii Comune de Pescuit (PCP) în România, cu luarea în considerare a Strategiei 2030 a Comisiei Generale pentru pescuit în Marea Mediterană (GFCM). Intervențiile PAP sunt determinate de nevoile identificate în analiza SWOT, corelate cu politicile specifice sau transectoriale la nivelul UE, în special: Pactul Verde European (PVE), Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030 (BDV), Strategia de la fermă la consumator (Farm to fork - F2F), şi cu obiectivele Planului Strategic Național Multianual privind Acvacultura (PSNMA). Sunt avute în vedere şi scopurile Strategiei europene pentru materialele plastice într-o economie circulară (RDMP).
Strategia de implementare a PAP urmăreşte să contribuie la:
- dezvoltarea unui pescuit comercial durabil marin şi în apele interioare;
- o acvacultură durabilă şi competitivă, care să folosească eficient resursele disponibile;
- organizarea pieţei pescăreşti, inclusiv la consolidarea organizaţiilor pescăreşti şi la sprijinirea lanţului scurt de comercializare;
- dezvoltarea zonelor pescăreşti, punând în valoarea oportunităţile oferite de economia albastră durabilă.
Sprijinul acordat prin PAP are în vedere disfuncționalitățile pieței pescărești, nevoile de investiții pentru dezvoltarea acesteia care pot fi sprijinite prin Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) și complementaritatea programului cu alte forme de sprijin.