Călăraşi / Piaţa Centrală devine prioritate doar în campanie electorală!

Călăraşi / Piaţa Centrală devine prioritate doar în campanie electorală!

Piaţa Unirii sau Piaţa Centrală, unul din simbolurile Călăraşiului, construită în 1967, a constituit întotdeauna un reper de campanie electorală pentru primarul Dan Drăgulin. Subiectul are deja o vechime de 4 ani!

Bunăoară, în mai 2016, chiar cu câteva zile înainte de data alegerilor locale, în disperare de cauză, fără îndoială, Drăgulin avea să lanseze ideea demarării proiectului de modernizare a pieţei, însoţită de nişte planşe frumos colorate, în speranţa obţinerii unor puncte electorale din partea cetăţenilor din zonă. “În prezent, Primăria Municipiului Călărași demarează un proiect de modernizare a pieței prin amenajarea unei parcări și construcția pieței pe structură metalică, având asigurate toate condițiile de operare. Se urmarește edificarea unei construcții mederne, la standarde europene, care să satisfacă prin realizarea ei nevoile locuitorilor din zonă, ce pot fi acoperite prin existența unei piețe agroalimentare. Prin această soluție, se va realiza implicit revitalizarea, înfrumusețarea și cosmetizarea zonei. Lucrare finanțată din bugetul local.”, se arăta într-un articol publicat pe 25 mai 2016, pe site-ul săptămânalului Obiectiv de Călăraşi. O gulgută electorală care n-are cum să-i facă cinste unui simbol al liberalismului călărăşean!

Dovadă că 2 ani şi 5 luni mai târziu, acelaşi Drăgulin iniţia Proiectul de Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii - “Lucrări de amenajare Piaţa Unirii (Piata Centrală)” din Municipiul Călăraşi, aprobat de aleşii locali în şedinţa din octombrie 2018. Valoarea investiţiei a fost estimată la “5.961.970,87 lei la care se adaugă TVA în sumă de 1.132.774,46 lei  din care C+M este de 4.552.794,71 lei  la care se adaugă TVA în sumă de 865.030,99 lei.”.

Evident s-a trecut la demolarea fostului imobil (treabă uşoară, cu circa 3 miliarde totul s-a transformat într-un crater!), Executivul căutând între timp şi sursa de finanţare a investiţiei. A căutat degeaba în bugetul local, aşa cum ne-a păcălit în mai 2016, pentru că n-a găsit nici un leu disponibil. Soluţia a identificat-o în cel de-al doilea împrumut de 41.572.000 lei, de unde, cu ajutorul aleşilor locali, “a luat” suma de 2 milioane de lei pentru “PT+Execuţia” proiectului cifrat acum la 5.303.811,46 lei cu TVA. Pe terenul studiat se propune realizarea unei construcţii cu destinaţie comercială şi funcţiuni complementare - agrement, loisir, servicii, alimentaţie publică etc. ce va reprezenta un centru de interes al zonei şi se va adresa comunităţii prin activităţile prestate, ducând la o dezvoltare viitoare a zonei studiate. Din punct de vedere volumetric construcţia va îngloba trei corpuri legate printr-o zona pietonală delimitată de coloane (corp central cu regimul de înălţime parter + etaj) şi două corpuri parter dispuse simetric lateral faţă de axul central - dreapta/stânga. În plan construcţia va avea forma de „U” fiind poziţionată paralel cu strada Dobrogei. Accesul în zona de etaj se va realiza prin două case de scări parţial deschise, dispuse lateral stânga, dreapta în corpul central. Valoarea propusă spre finanţare prin credit – 2.000.000 lei.” se arată în cuprinsul Proiectului de Hotărâre privind modificarea si completarea Hotararii Consiliului Local nr.134/2018 privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de  41.572.000 lei în vederea finanțării a unor investiții publice de interes local, adoptată în plenul şedinţei ordinare din septembrie 2019.

De data asta, cu o parte din bani puşi deoparte, chiar a doua zi după desfăşurarea alegerilor din primul tur pentru prezidenţiale (ce moment electoral glorios!), primarul Dan Drăgulin anunţă pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Municipiului Călăraşi că a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii “Lucrări de amenajare Piaţa Unirii (Piata Centrală)”. „Am semnat contractul de lucrări pentru construcția Pieței Mari! Aceasta se va prezenta în fața călărășenilor, în aproximativ un an de zile, cu o nouă identitate. Centrul vechi al municipiului Călărași intră, prin semnarea acestui contract de lucrări, într-o etapă de modernizare, ce se va continua, așa cum ne-am propus, cu reabilitarea întregului centru pietonal, de la str. Sloboziei până la str. Dobrogei, cu ajutorul fondurilor europene.” se arăta în mesajul postat pe Facebook. Să curgă şampania, nu?

Contractul de proiectare şi execuţie lucrări a fost semnat cu SC Antrepriza Şantiere Construcţii Montaj Eurobuild SRL, cu sediul în Voluntari, jud. Ilfov. Societatea înfiinţată 28 iulie 2015, a raportat în 2018 o cifră de afaceri de 2.652.444 lei şi un profit de 103.278 lei. Tot atunci societatea avea doar 8 angajaţi.

Ei bine, subiectul privind amenajarea pieţei, a revenit în actualitate abia în mai 2020. Evident, tot în spiritul campaniei electorale a reapărut povestea cu piaţa, Drăgulin fiind convins că e foarte important să începi „ceva” în lunile premergătoare alegerilor. Deh, metehne de Ştewfan Gheorghiu!

Astfel, pe 6 mai, deci după 177 de zile de la data semnării contractului de execuţie a lucrărilor, Primăria emite Autorizaţia de construire cu nr. 93, lucrările demarând efectiv două săptămâni mai târziu. Se lucrează „intens” acum, măcar până după alegeri pentru că oricum finalizarea este „estimată” abia în mai 2022.

Iată cum un obiectiv, catalogat de primarul în funcţie, ca fiind de importanţă vitală pentru călărăşeni, dar „faraonic” în raport cu posibilităţile reale ale municipiului, are toate şansele să fie finalizat în 6 ani, asta dacă nu vor mai apărea „sincope” de natură financiară, pe parcurs. Interesant de urmărit, de unde va mai găsi Drăgulin diferenţa de 3,3 milioane lei dacă-şi va reînnoi mandatul în toamnă. Tot din împrumuturi? Greu, că vine şi avalanşa de proiecte europene!

Împrumuturile bancare l-au scos, ce-i drept, din încurcătură. Reţeta pe care a utilizat-o cu succes până acum, generează costuri enorme, din ce în ce mai greu de suportat, pe fondul diminuării constante a încasărilor la bugetul local.

piatacentrala2

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.