Călăraşi / Bani sunt, doar că sunt cheltuiţi prost!

Călăraşi / Bani sunt, doar că sunt cheltuiţi prost!

Proiectul de Hotărâre privind acordarea normei de hrană personalului din cadrul Direcţiei Poliţia Locală Călăraşi, votat până la urmă în cadrul ultimei şedinţe ordinare de plen, l-a determinat pe consilierul local PDS, Mircea Buzea, să intervină şi să tragă un semnal de alarmă cu privire la insuficienţa resurselor financiare, aflate la dispoziţia Executivului Primăriei pentru acoperirea cheltuielilor. „Avem o problemă. Punctul meu de vedere, am vorbit şi cu doamna director: banii” a spus în plen Buzea care a continuat „De acum încolo, încasările vor fi mult mai mici pentru că asta-i perioada. O să se mai strângă ceva încasări în noiembrie, decembrie. Prin urmare, când am vorbit data trecută că trebuie să fim atenţi la bani, n-am vorbit degeaba. Sigur că aici sunt câţiva care ar vrea ca tu (n.r. primarul Drăgulin) să dai în gard cu bani şi apoi.... Eu, acţiunea asta, în care să te bucuri de aşa ceva, nu înseamnă decât să-ţi baţi joc de ăia din stradă. Şi atunci, eu propun să fie foarte atenţi cu banii ăştia. Puteam să facem şi altceva cu ei. Sau dacă la 1 noiembrie, nu vom avea bani şi o să vedeţi că am dreptate, o să le batem la uşă şi o să le spunem: Băieţii, v-am dat hrana dar trebuie să vă împIţonez. Cum e mai bine? (...) Legea spune că se poate acorda, nu are caracter obligatoriu. Vă atrag atenţia că vor fi mari probleme. Nu noi vom suferi, ci cei din stradă şi va trebui să mergem să-i prostim: Ce bine o duci!?”.

Mesaj, nu doar înduioşător ci şi halucinant.

Dar s-o luăm pe rând.

În primul rând, suma totală pe care Primăria trebuie „să o pună deoparte” pentru norma de hrană, până la finalul anului, pentru cei 73 de angajaţi (64 de poliţişti locali plus 3, personal de conducere plus 6, personal administrativ) este de 472.477 lei. Atât şi nimic în plus! Vi se pare o sumă enormă?

Într-adevăr, domnul consilier Buzea are dreptate într-un singur loc. Primăria o duce rău cu banii pentru că sunt cheltuiţi prost! Pentru că-l ştiu ca fiind un om corect pe domnul Buzea, m-aş fi aşteptat să văd că „duce” adevărul până la capăt. Nicio vorbă despre investiţiile „demente” privind modernizarea B-dului Nicolae Titulescu ori strada Griviţa, care înghit aproape 200 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care alte zeci de străzi din oraş sunt pline de gropi, transformându-se într-un adevărat coşmar pentru cetăţeni. Ori despre împrumuturile contractate de primar, în cuantum de 670 de miliarde de lei vechi care ne vor înrobi pe următorii 10-12 ani, atârnând greu la bugetul local şi aşa destul de pricăjit!

Sau despre sumele mari cheltuite până acum pe „handbal”, un adevărat „viciu” al lui Drăgulin, atât de darnic când vine vorba de AHC Dunărea Călăraşi. Să dai de la bugetul local, în primele 5 luni ale acestui an, 17,2 miliarde lei vechi ca să achiţi salariile unor vedete care stau un an la Călăraşi, şi apoi pleacă...nu-i la îndemâna oricui! Îţi trebuie obraz gros, nu glumă!

Să nu-l deranjeze pe domnul Buzea, oare, nici salariile „babane” încasate de funcţionarii primăriei, şi de şefii lor, în condiţiile în care impozitele şi taxele au fost mărite, pentru acest an, doar cu rata inflaţiei? Sau că întreg aparatul Primăriei a fost aiurea supradimensionat (cei mai mulţi dintre ei s-au înrolat deja în PNL, ori se bucură de „atenţia” directă a primarului!), în condiţiile în care populaţia Călăraşiului a scăzut vizibil, în ultimii ani? Să nu fi aflat dumnealui până acum că pentru exerciţiul financiar 2014-2020, municipiul Călăraşi, condus de liberalul Dan Drăgulin, a “atras” proiecte cu finanţare externă în valoare de doar 185 de milioane lei, sumă mult mai mică faţă de Ploieşti (486 milioane lei), Târgovişte (281 milioane lei), Giurgiu (371 milioane lei) ori Piteşti (267 milioane lei)? Până şi oraşul Pucioasa, cu proiecte în valoare de 220 milioane lei, ne-a depăşit. Iar Sinaia, cu 140 de milioane lei ne suflă în ceafă.

Sigur că nu vor fi bani până la finalul anului, însă nu cred că pentru aşa ceva pot fi văduviţi poliştii locali de la care avem aşteptări uriaşe, pretenţii exagerate, deşi sunt simpli oameni şi nu supermeni. Calitatea lor profesională nu-i la mare distanţă de cea a „cărătorilor de hârtii” din Primărie, ori celelalte servicii subordonate!

L-aş invita nu doar pe domnul Buzea ci şi pe ceilalţi consilieri locali, chiar şi de la PNL, să-l determine pe Drăgulin să prezinte public starea economică, socială, a Călăraşiului. Unde suntem, ce resurse mai avem şi încotro ne ducem. Fără patimă, fără reproşuri gratuite! Poate le oferim şi soluţii că doar nu s-o fi strâns toţi destepţii oraşului la Primărie! Că doar e Primărie, nu NASA!

Ce ziceţi, stimaţi consilieri locali? Anul viitor, cam pe vremea asta, o să umblaţi brambura ca să-i mai prostiţi o dată pe „ăia din stradă”! Şi veţi avea multe explicaţii de dat!