Budeşti / Fl. Nae: Noi ne luptăm cu oamenii ăştia de 3 ani, nu de-acum. Problema e că nu ne fac nouă rău, ci cetăţenilor!

Budeşti / Fl. Nae: Noi ne luptăm cu oamenii ăştia de 3 ani, nu de-acum. Problema e că nu ne fac nouă rău, ci cetăţenilor!

De la jumătatea lunii februarie, oraşul Budeşti nu mai are Consiliu Local, iar Primăria este condusă, potrivit unui Ordin al prefectului Marian Stoica, de o funcţionară din cadrul Instituţiei Prefectului jud. Călăraşi. Totul din cauza unor dispute politice iniţiate de foşti consilieri care au demisionat dar care au târât conducerea interimară a Primăriei înstanţă unde au obţinut la Tribunalul Călăraşi chiar dizolvarea Consiliului Local. Pe 23 martie, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat sentinţa Tribunalului Călăraşi din 31 ianuarie 2020 şi în consecinţă Consiliul Local care numără acum doar 11 membri va fi repus în drepturi. Consilierul cu atribuţii de viceprimar, Florin Nae consideră că în spatele acestor demersuri care au făcut mult rău cetăţenilor oraşului Budeşti, se află liderul PNL din localitate, Ilie Mihai, aspirant la funcţia de primar şi fratele acestuia, fost secretar general al Primăriei.

Ilie Mihai n-ar fi la prima încercare. Din 2008 încoace tot îşi încearcă şansele, candidând, fără succes, succesiv sub siglele PC (2008), PP-DD (2012) şi ALDE (2016). Acum „s-a înrolat” în PNL şi de la distanţă, prin intermediul lui Ionel Matei, fost consilier ALDE, ţine oraşul în subdezvoltare cronică.

Pe 23 martie,  Curtea de Apel Bucureşti a constatatsentinţa pronunţată pe 5 decembrie 2019 şi îndreptată prin încheierea din 31 ianuarie 2020, de Tribunalul Călăraşi este suspendată şi în consecinţă Consiliul Local îşi poate relua activitatea.

Pentru început, domnule viceprimar, vă invit să refacem filmul evenimentele. Când a început această poveste tristă pentru cetăţenii oraşului Budeşti şi de ce s-a ajuns aici?

În decembrie 2018, 8 consilieri locali şi-au dat demisia în bloc, asta după multe acţiuni iniţiate împotriva Consiliului Local. Au acţionat la iniţiativa PNL-ului şi în acest fel, pe moment, Consiliul Local a fost desfiinţat.

Lucrurile păreau să reintre pe făgaşul normal anul trecut prin ianuarie-februarie ... 

Da. Doamna consilier Lefter Lucia a revenit asupra deciziei după 2 săptămâni de la demisie şi, atfel, s-a reuşit reîntregirea Consiliului Local. S-au „ridicat” supleanţii şi s-a refăcut astfel Consiliul Local. Prefectura a dat, la rândul său, viza de legalitate.

Aţi reuşit să votaţi bugetul ca să vă desfăşuraţi activitatea...

Sigur.

Ce s-a întâmplat ulterior?

Dl. consilier ALDE, Matei Ionel a dat în judecată Consiliul Local susţinând că am fost sub „jumătate+1” şi în consecinţă Consiliul n-ar mai fi trebuit să funcţioneze, anulându-se toate Proiectele de Hotărâre votate până atunci.

Când s-a adresat instanţei?

Cam la o lună şi jumătate după ce s-a reîntregit Consiliul Local. S-a adresat instanţei Tribunalului Călăraşi, procesul a durat aproximativ un an de zile. Soluţia din 31 ianuarie, surprinzător pentru toată lumea, a fost desfiinţarea Consiliului Local. La Tribunalul Călăraşi, în primă fază s-a dat sentinţa cu recurs în 15 zile, după care, au depus dânşii tot, prin intermediul lui Matei Ionel, o întâmpinare iar sentinţa a fost definitivă.

De neînţeles, în orice situaţie, indiferent cât ar fi de grav, se acceptă recursul. Nu se poate da soluţia „definitiv” de la prima instanţă. Repet, a fost ceva de neînţeles.

În fine, decizia Tribunalului se poate contesta, nu se poate discuta.

La două săptămâni după această decizie a Tribunalului, dl. prefect împreună cu dl. subprefect s-au prezentat la Budeşti, cu surle şi trâmbiţe, cu mascaţi, poliţie, situaţie pe care n-am înţeles-o. Vă daţi seama că nu eram, totuşi, ultimii oameni din localitate ca să se procedeze astfel. N-am dat motive nicio clipă. Ne-am supus deciziei Tribunalului. Am spus că ne retragem, n-am comentat dar s-a făcut circ ca să vadă oamenii că ne-au scos din Primărie cu mascaţii. Aşa s-a interpretat ca şi cum am fi făcut vreo iregularitate. Asta a vrut să se inducă în mintea cetăţenilor.

Toate jocurile astea, e clar, sunt generate de PNL. Ăsta-i PNL-ul, aşa lucrează şi la nivel naţional. Nu mă surprinde!

Dumnevoastră aţi elaborat şi depus documentaţia pentru recurs?

Da. Eu am făcut recursul în ceea ce priveşte Consiliul Local, iar dl. primar pentru a ataca Ordinul Prefectului.

În momentul de faţă, aţi revenit la serviciu?

În momentul de faţă nu suntem la serviciu, pentru că aşteptăm motivarea după care trebuie să mergem la dl. prefect ca să facă acea procedură de învestire.

Cam cât credeţi că ar dura? 30 de zile?

Nu, nu cred că va dura 30 de zile. Probabil, săptămâna viitoare CAB va emite motivarea şi dacă dl. prefect e de bună credinţă ar trebui s-o pună imediat în practică având în vedere şi situaţia delicată în care se află Budeştiul.

Câţi membri numără Consiliul Local în momentul de faţă?

Sunt 11 membri...

Aţi reuşit să aprobaţi bugetul?

Este aprobat. Avem și unele lucrări în desfășurare. Avem  listă de investiții, cu banii aprobați. Trebuia să ne apucăm de niște lucrări dar au fost suspendate. Nu știu dacă mai pot fi reluate având în vedere situația actuală.

Spuneați mai devreme că PNL se face responsabil de situația creată. Mai concret, pe cine bănuiți că se află în spatele acestui demers.

Desființarea Consiliului Local a fost apogeul a tot ce am trăit noi acolo. Ne tot bombardează, pe mine și pe dl. primar de când am venit.

Dl. Iorgu a câștigat alegerile la Budești însă ulterior și-a dat demisia care n-a fost întâmplătoare. A avut la bază aceleaşi motive.

După demisia dlui Iorgu, dl. Nae Sinel, din calitate de viceprimar, a preluat funcţia de primar, în condiţiile legii, şi eu funcţia de viceprimar. În momentul în care am preluat aceste funcţii au început atacurile din partea PNL-ului. Mai exact din partea dlui. secretar care este fratele dlui. candidat PNL, Ilie Mihai. Au început cu mizeriile. Prin dna. contabil şef pe care o controlau dânşii, prin alţi funcţionari din cadrul unor servicii care nu ne ascultau pe noi ci pe dânşii, au încercat să ne blocheze activitatea. Să ne aducă în postura dlui. Iorgu. Ori să plecăm, ori să nu realizăm nimic pentru comunitate. În mare măsură au şi reuşit.

Cum vă explicaţi că dl. Matei Ionel a devenit un soi de marionetă a lui Ilie?

Dl. Mihai Ilie a fost şeful ALDE Budeşti, după care a trecut la PNL. Consilierii au fost puşi de el pe listă şi vă daţi seama că l-au ascultat. Dl. Matei a fost pus de dânsul şi acum figurează din nou pe lista de candidaţi a PNL-ului împreună cu dl. Ilie Mihai. Şi e propus pentru funcţia de viceprimar. E un om care le face jocurile acestor liberali, dar face nişte jocuri murdare, în detrimentul cetăţenilor, nu neapărat al nostru.

 

Cum au primit aceşti oameni sentinţa CAB?

Culmea, ei spun că n-au nicio implicare! Că ei sunt din alt partid... e ceva de noaptea minţii. Vor să facă din nou contestaţie, să facă recurs. Fac tot ce pot ca să ne încurce, ca să nu ne mai putem desfăşura activitatea.

Noi ne luptăm cu oamenii ăştia de 3 ani, nu de-acum. Problema e că nu ne fac nouă rău, ci cetăţenilor. Asta-i cea mai mare problemă.

Credeţi că vor înteţi atacurile? Vor pune şi mai multă presiune pe dvs. şi pe dl. primar? Au de gând să vă facă plângeri penale?

Cu siguranţă. Pasul următor va fi să ne facă plângeri, poate vreun dosar penal ca să nu mai putem candida. Tipic PNL!

Ei vor să nu facem nimic pentru localitate ca să spună apoi cetăţenilor că nu suntem capabili iar la următoarele alegeri să câştige detaşat. Asta a fost ideea! Să arate lumii că nu suntem în stare să facem ceva. Noi am făcut proiecte, tot ce trebuia. Ne-am dat toată silinţa.

Cum se face că atât la europarlamentare cât şi la prezidenţiale, PNL s-a clasat pe locul 2?

Sperăm să iasă pe 2 şi la următoarele alegeri. Să le piardă pe toate. Oamenii au înţeles cam cu ce se ocupa PNL-ul, la Budeşti. Nu ştim ce e în altă parte.

În toată această perioadă, i-am informat corect pe oameni. Ştiu despre ce e vorba şi sperăm ca PNL-ul la Budeşti să nu mai câştige niciodată. Pentru că a făcut rău localităţii pe care a dus-o în jos de atâţia ani. De asta, Budeştiul e catalogat ca fiind ultima localitate din judeţ. PNL-ul a condus Budeştiul 16 ani.

Cam cât de grave sunt problemele la Budeşti, după părerea dvs.?

Nu cred, totuşi, că la Budeşti problemele sunt de nerezolvat. Atât de grave. Dacă am fi lăsaţi în pace şi nu ne-ar mai pune beţe-n roate, cred că în câţiva ani problemele ar putea fi rezolvate. Repet, nu sunt probleme atât de grave.

Mă gândesc că problemele sunt legate de apă, canal...

Nu neapărat. În proporţie de 80%, oraşul are apă, canal. Ar mai fi o diferenţă de 20%. Noi am alocat banii pentru această investiţie care trebuia să înceapă. Odată cu desfiinţarea Consiliului Local, s-au blocat toate lucrările. Avem şi un proiect legat de un parc, canalizarea trebuia să înceapă la Gruiu şi la Buciumeni. Sunt proiecte foarte importante de care oraşul a fost văduvit mulţi ani.

Însă ei au crezut că dacă se vor realiza aceste proiecte, sigur pierd alegerile. Asta nu-i o metodă sănătoasă.

Ar fi trebuit, mai degrabă să ajute la implementarea acestor proiecte . Ei făceau parte din Consiliul Local, nu să ne pună piedici.

Şi eventual să iubească Budeştiul la fel de mult ca dvs. ...

Noi aici ne-am născut, aici am crescut şi aici rămânem. Aceste obiective de care am pomenit sunt ale comunităţii din care şi noi facem parte. Ei au case prin toată ţara. Copiii lor nu locuiesc în Budeşti, copiii noştri sunt aici. Noi avem tot interesul ca Budeştiul să arate bine.      

Mulţumesc.