Ordonanța care legalizează politizarea funcțiilor de prefect și subprefect, publicată în MO!

Ordonanța care legalizează politizarea funcțiilor de prefect și subprefect, publicată în MO!

Ordonanța care modifică statutul prefecților și subprefecților, aprobată în cadrul ședinței de Guvern din 27 ianuarie a fost publicată miercuri, 3 februarie în Monitorul Oficial nr. 117. După exact o săptămână!

Actul normativ clarifică, așadar, statutul prefectului şi subprefectului ca fiind funcţii de demnitate publică. Cu alte cuvinte din acest moment, viitorii prefecți și subprefecți pot deține și calitatea de membru a unui partid politic, desigur a celui aflat la guvernare!

Însă potrivit Ordonanței de urgență pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, prefectul și subprefectul nu vor putea rămâne în funcție dacă nu vor absolvi în decurs de 1 an de la data emiterii actului de numire în funcție “programe de formare specializată”. “La încetarea termenului de 1 an de la numire persoana numită în funcția de prefect respectiv de subprefect (...) care nu a absolvit programul de formare specializată este eliberată de drept din funcția de demnitate publică deținută”, se arată în cuprinsul noi OUG.

Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări.

Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic şi cel administrativ al instituţiei prefectului, se introduce funcţia de secretar general al instituţiei prefectului, funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituţional. Înaltul funcţionar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate şi coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuţii. Mai mult, spre deosebire de prefecţi şi subprefecţi, pentru secretarii generali ai instituţiei prefectului sunt introduse condiţii exprese de studii.

Atribuțiile secretarului general se stabilesc prin hotărâre de Guvern la propunerea ministerului care coordonează instituția prefectului cu avizul ministerului cu atribuții în domeniul administrației publice locale.

În fiecare județ respectiv în municipiul București, funcționează un colegiu prefectural compus din prefect, subprefect, secretarul general și conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale care sunt organizate sau au sediul în județul respectiv, respectiv în municipiul București.

La Călărași, prefectura se “penelizează”

La nivelul județului Călărași, Prefectura va fi condusă de PNL, partid care va putea să-și impună oamenii pe cele două funcții de demnitate publică.

Pentru funcția de prefect, se bat cu șanse relative egale Nicolae Dumitru, subprefect în funcție și Valentin Barbu, fost vicepreședinte al CJ Călărași, fost candidat la funcția de președinte al CJ, în prezent consilier județean și administrator public în cadrul Primăriei Dragalina. Ambii se bucură de susținerea unor grupuri de interese. Nu e vorba de o concurență reală, sănătoasă, benefică pentru partid. Cei doi sunt, de fapt, “săgețile” acestor două grupări care-și testează astfel și influența în partid în perspectiva viitoarelor alegeri interne. Bătălia ar putea avea un ‘happy-end”, în sensul în care învinsul va ocupa ulterior funcția de...subprefect.

Surpriza o reprezintă persoana despre care se vorbește în partid că va deveni viitorul secretar general al Prefecturii. Actualul prefect, Marian Stoica face tot ce-i stă în putință să-și prelungească șederea în cadrul Prefecturii, fiind extrem de interesat de o nouă provocare. Apropos, cu câtă cerbicie a slujit partidul în toamna anului trecut în disputa cu Iliuță pentru șefia Consiliului Județean, trecând sub preș prevederile legale în vigoare, domnul general (în rezervă) ar merita cu prisosință o nouă sinecure.

Dincolo de identitățile viitorilor titulari ai celor trei funcții, bătălia dintre PNL și PSD, în local local se va înteți și mai tare. Misiunea de bază a acestei noi triplete ‘prefecturale” va fi să pună cât mai multe piedici / frâne lui Iliuță&Co, mizând pe arma atacării în contencios a cât mai multor Proiecte de hotărâre adoptate fie în Consiliul Județean fie în cadrul Consiliului Local Călărași. Exclusiv, de dragul opoziției! Am mai văzut acest film, nu cu mult timp în urmă. Din păcate, cei mai “șifonați” vor ieși din această dispută surdă și total inutilă, tot cetățenii.

Și de data asta!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.