CJSU / 60 de persoane în carantină; 783 persoane izolate la domiciliu; 1 dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor

CJSU / 60 de persoane în carantină; 783 persoane izolate la domiciliu; 1 dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor

Astăzi, 23.03.2020, pe teritoriul județului Călărași, se află în carantină instituționalizată 60 de persoane, iar sub monitorizare medicală sunt 783 persoane izolate la domiciliu.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI, a fost întocmit 1 dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, structurile de ordine publică au aplicat 8 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Readucem la cunoștință faptul că astăzi, 23 martie, începând cu ora 22.00, conform Ordonanței Militare nr.2/21.03.2020 se va restricționa circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei. În intervalul orar 22.00-6.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Potrivit art. 5, din Ordonanța Militară nr.2/21.03.2020, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Reamintim faptul că toți cetățenii trebuie să respecte măsurile adoptate de către autorități, să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

ÎN CONTINUARE VĂ RUGĂM SĂ RESPECTAȚI REGULILE ELEMENTARE DE CONDUITĂ ȘI DE IGIENĂ ȘI SĂ NU PĂRĂSIȚI LOCUINȚA DECÂT DACĂ ESTE NEAPĂRAT NECESAR!