Sprijin pentru finalizarea proiectelor finanţate din fonduri europene derulate de unităţile administrativ-teritoriale

Sprijin pentru finalizarea proiectelor finanţate din fonduri europene derulate de unităţile administrativ-teritoriale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, un act normativ prin care unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2023, contractarea de împrumuturi, în condiţii favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

Modalitatea de acordare a împrumuturilor, prevăzută în proiect, soluţionează unele probleme urgente ale autorităţilor administraţiei publice locale, ţinând cont de faptul că, în prezent, sunt în implementare proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023. Dorim să sprijinim unităţile administrativ-teritoriale, care au înregistrat dificultăţi în continuarea acestor proiecte, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. Finalizarea proiectelor va avea ca efect creşterea calităţii serviciilor publice pentru cetăţeni. Unităţile administrativ-teritoriale care nu ar putea finaliza proiectele ar fi obligate să restituie sumele alocate, ceea ce ar putea duce inclusiv la intrarea în insolvenţă - a arătat ministrul Cseke Attila.

Dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, astfel 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv, respectiv 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral.

Creditele contractate conform actului normativ adoptat astăzi sunt o excepţie de la limita de îndatorare prevăzută prin lege, iar cu scopul de a asigura accesibilitatea la această măsură şi pentru localităţile mai mici, actul normativ prevede plafoane în funcţie de mărimea localităţilor. Astfel, consiliile judeţene, capitala şi sectoarele ei, dar şi municipiile reşedinţă de judeţ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, oraşele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei.

Termenul limită de depunere la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.