S. Pintea: Spitalul din Olteniţa poate fi un exemplu de bune practici!

Sorina Pintea

Aflată la Călăraşi, la invitaţia liderilor PSD, Ciprian Pandea şi Roxana Paţurcă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a vizitat sâmbătă Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi şi Spitalul municipal din Olteniţa. La finalul vizitei, ministrul Sănătăţii a acordat un scurt interviu conturând concluziile întâlnirilor cu managerii celor două unităţi spitaliceşti precum şi cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, responsabile cu finanţarea acestora.

Doamnă ministru, care ar fi rezultatele vizitei întreprinse la Călăraşi şi respective Olteniţa?

Surprinzătoare! În primul rând am constatat ceea ce ştiam dinainte, un sistem care are nevoie de investiţii nu doar materiale ci şi de resurse umane. Eu sper că primul pas l-am făcut, în calitate de Guvern, în sensul că de la 1 martie salariile personalului medical vor creşte sau deja au crescut semnificativ. În schimb, ceea ce am constatat în ambele părţi, implicarea medicilor. Sunt nişte eroi, cel puţin aici, la Olteniţa sunt chiar impresionată de modul în care ei gestionează activitatea medicală din acest spital.

Din punct de vedere al infrastructurii pot să spun că Olteniţa poate fi un exemplu de bune practici. Cu resurse limitate au făcut minuni.

M-a impresionat neonatologia, dar m-a impresionat foarte mult dedicarea medicilor de aici. Deci aici, în Olteniţa, se fac minuni! Incredibil!

În ce măsură puteţi sprijini, în calitate de ministru, finanţarea Spitalului din Olteniţa?

Şi de la Olteniţa şi de la Călăraşi, da, partea de finanţare, din păcate este cea stabilită prin lege. Casa de Asigurări de Sănătate finanţează în funcţie de numărul de paturi şi de serviciile medicale pe care spitalele le contractează. Dar, sper că problema resursei umane odată cu aceste creşteri salariale va fi rezolvată iar pe de altă parte şi pentru Olteniţa şi pentru Călăraşi există finanţări europene care deja se derulează, unele vor fi lansate, pe care autorităţile locale sunt convinsă că le vor accesa.

Iar ca minister, separat de aceste finanţări europene, bineînţeles acolo unde este nevoie de fonduri pentru conformarea până în 2020 a spitalelor vom face o evaluare foarte clară şi vom ajuta spitalele.

Dar, vreau să văd întâi că autorităţile locale se implică. Nu pot sta cu mâna întinsă ministerului şi tu să nu faci nimic. Eu cred că există această voinţă în acest judeţ la ambele spitale şi atunci şi eu sunt datoare să acţionez.

Din discuţiile purtate cu managerii care ar fi problemele majore?

Lipsa de personal în primul rând pentru că dacă vrei să faci un act medical de calitate, ai nevoie în primul rând de medici. Categoric şi dotarea este importantă, este a doua chestiune de care noi ca guvern ne-am ocupat în continuare pentru că aceste linii de finanţare sunt deschise inclusiv pentru dotarea cu aparatură medicală plus finanţări ale Băncii Medicale pe care le accesăm în continuare.

Dar, avem nevoie de medici aici. În judeţul Călăraşi este nevoie de medici şi sunt surprinsă că la o aşa mică distanţă de Bucureşti, nu aici nu avem cadre medicale. Nu mă aşteptam să fie locuri aici, dar sunt convinsă că vor veni.

Aveţi vreun sfat pentru manageri? Şi dumneavoastră aţi fost manager al unui spital din Baia Mare până să deveniţi ministru…

Să ţină aproape de corpul medical şi de autorităţile locale!