Cseke Attila: De luni, cu o lună şi jumătate înainte de termen, pot fi accesate 2,73 miliarde de euro din PNRR pentru dezvoltarea localităţilor

Cseke Attila: De luni, cu o lună şi jumătate înainte de termen, pot fi accesate 2,73 miliarde de euro din PNRR pentru dezvoltarea localităţilor

De luni, autorităţile publice locale vor putea accesa fonduri pentru dezvoltarea localităţilor şi a unei infrastructuri moderne şi prietenoase cu mediul - a anunţat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, după ce a apărut, în Monitorul Oficial nr. 467/10.05.2022, Ghidul solicitantului finalizat pentru acest fond.

Ministrul a amintit: ghidul publicat prin Ordinul de ministru nr. 999/2022 a fost în consultare publică din 4 februarie, iar cererile vor putea fi depuse în mod transparent, digital, online, pe platforma pregătită de Ministerul Dezvoltării, cu ajutorul unei suprafeţe dedicate, care funcţionează deja pentru depunerea cererilor pentru Valul renovării, program finanţat de minister prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Aplicaţia digitală va fi deschisă, pentru familiarizare, astăzi, 11 mai, a mai spus ministrul, menţionând că cererile depuse de astăzi şi până pe 16 mai, ora 10:00, vor avea scopul de a familiariza beneficiarii cu platforma, iar încărcarea şi accesarea Fondului Local se vor putea face doar după deschiderea oficială a apelurilor, din 16 mai.

Cererile de finanţare pot fi depuse până pe 30 iunie, fondurile sunt prealocate pe fiecare categorie de UAT, dar fiecare categorie de investiţie are un buget maxim, care nu poate fi depăşit.

"Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanţează şi reabilitarea termică şi seismică a clădirilor publice şi rezidenţiale, cu un buget de 2,82 miliarde de euro, pentru care apelurile de proiecte au fost lansate în 1 aprilie, iar fondurile au fost accesate deja în proporţie de peste 70%. Acum, cu o lună şi jumătate înainte de termenul asumat, vom lansa şi apelurile de proiecte pentru Fondul Local, altă componentă a PNRR gestionată de Ministerul Dezvoltării", a declarat Cseke Attila.

Ministrul dezvoltării a subliniat: pentru a asigura dezvoltarea echitabilă a localităţilor, în această schemă de finanţare sunt prevăzute fonduri prealocate, garantate pentru fiecare comună, oraş, municipiu care depune solicitări de finanţare pentru investiţiile ce pot fi accesate.

Astfel suma prealocată este de 12.350.000 euro pentru municipiul Bucureşti şi 12.155.000 euro pentru fiecare sector în parte, fiecare comună are o sumă prealocată în valoare de 324.770 euro, fiecare oraş poate accesa 3.189.815 euro, fiecare reşedinţă de judeţ - 12.493.000 euro, în timp ce, pentru celelalte municipii, suma este de 4.193.550 euro.

După cum este cunoscut, din Fondul Local, comunităţile locale, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, pot construi, la nivel naţional, în total 5.522 de locuinţe pentru tineri şi specialiştii din sănătate şi învăţământ, eficiente energetic, vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepoluante, pentru care se vor instala şi 13.200 puncte de reîncărcare. De asemenea, se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete.

Anterior publicării Ghidului solicitantului, a fot publicat şi Ordinul de ministru pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat necesare implementării apelurilor de proiecte din Fondul Local.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.