M. Dulce: Vreau să mi se răspundă în scris cine se face răspunzător de vandalizarea acestei sculpturi

M. Dulce: Vreau să mi se răspundă în scris cine se face răspunzător de vandalizarea acestei sculpturi

Consilierul local PSD, Marius Dulce s-a adresat Executivului în secţiunea dedicată “interpelărilor” din plenul ultimei şedinţe de plen a Consiliului Local solicitând explicaţii “în scris” pe marginea mutării sculpturii din metal “Vehiculând Speranţe” (foto sus), operă a lui Dumitru Radu, amplasată iniţial pe scuarul de pe B-dul Nicolae Titlulescu spre Biserica Sf. Petru şi Pavel într-o locaţie improprie. “Înainte de începerea lucrărilor de modernizare pe scuarul situat pe B-dul N. Titulescu se afla un monument din metal care din păcate, deşi ştim că are o valoare deosebită, e aruncat undeva, pe câmp, în fostele grădini. Este deteriorat, strâmb, arată într- stare discutabilă. Vreau să mi se răspundă în scris cine se face vinovat, răspunzător, de vandalizarea acestei sculpturi. Am intervenit de atâtea ori în Consiliul Local şi mi s-a spus că va fi mutată într-un loc bine stabilit. Dacă dumneavoastră consideraţi că unde se află acum e un loc bine stabilit, atunci mi se pare că ne batem joc de ea. Nu cred că artistul e e de acord ca munca lui să fie aruncată aiurea. Bănuiesc că există un protocol încheiat în acest sens” a spus Dulce.

Dulcemaimic

Reprezentantul Executivului, viceprimarul Viorel Ivanciu a declarat că sculptura respectivă plus celelalte amplasate în municipiu, toate realizate în vara anului 1998 “vor face parte dintr-un parc tematic” ce va fi amplasat în zona respectivă.

Consilierul PDS, Nicolae Dragu s-a arătat chiar revoltat de “tratamentul” aplicat de Executiv acestor sculpturi din metal susţinând în plen. “Nu-l puteţi muta cum şi unde doriţi. Autorul trebuie să vină şi să decidă. Numai cu acordul lui se poate face. Acolo sunt opera cărora timpul le va da valoare. Parcul tematic de care vorbiţi nu se poate face fără acordul Consiliului Local. Consultaţi-ne şi pe noi. (…). Lăsaţi-le unde sunt! Nu mai faceţi parcuri tematice că nu sunteţi în stare” a spus fostul primar al Călăraşiului.

În vara anului 1998, din inițiativa răposatului Nicolae Drăghici, la acea vreme șeful Inspectoratului județean pentru cultură, la Călărași a fost organizată o Tabără care a reunit mai mulți sculptori. Scopul taberei a fost realizarea unor sculpturi din metal care să fie amplasate apoi în locuri publice din municipiul Călărași. Materialul de lucru a fost pus la dispoziție de fostul Combinat Siderurgic, subliniază profesor doctor Constantin Tudor în lucrarea O ISTORIE A CĂLĂRAȘIULUI ÎN IMAGINI FOTOGRAFICE DE IERI ȘI DE AZI(V) MONUMENTELE ȘI STATUILE CĂLĂRAȘIULUI, publicată pe www.costeltudor.com. E vorba de:

VEHICULÂND SPERANŢE. Autor: Dumitru RADU. Amplasare: Scuarul de pe  Bdul Nicolae Titulescu spre Biserica Sf. Petru și Pavel.

sculpturaVehiculandsperante

MAMA LUP. Autor: Titi CEARĂ. Amplasare: Scuarul de lângă Locul de joacă pentru copii din Parcul Dumbrava.

mamalup

FLUX. Autor: Vlad CIOBANU. Amplasare: Parcul din fața Spitalului județean.

flux

MAŞINA DE TOCAT VISE. Autor: Ionel COJOCARIU. Amplasare: faleza Parcului Central.

masinadetocatvise

A NU FI ESTE STAREA ETERNĂ. Autor: Laurenţiu MOGOŞANU. Amplasare: Parc Central – în faţa Restaurantului Queen.

anufiestestareaeterna

ECVESTRĂ. Autor: Dionisie POPA. Amplasare: Scuar Restaurantul Dumbrava.

ecvestra

CARELE ZEILOR. Autor: Gheorghe ZĂRNESCU. Amplasare: actual depozitate în spaţiul verde de lângă parcarea Grădinii Zoologice.

carelezeilor