V. Iliuță: Realizarea unui astfel de parc înseamnă minim 35 de milioane de euro. Bugetul Județului nu-și permite să suporte cofinanțarea de 50%

V. Iliuță: Realizarea unui astfel de parc înseamnă minim 35 de milioane de euro. Bugetul Județului nu-și permite să suporte cofinanțarea de 50%

Călărașiul figurează pe lista celor 10 județe din România care nu au nici măcar un parc industrial (n.r. Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Tulcea, Vaslui și Vrancea). Liderul CJ Călărași, Vasile Iliuță, a explicat recent că pentru realizarea unei astfel de structuri de tipul platformelor industriale cu facilități e nevoie de o finanțare de minim 35 de milioane de euro, cofinanțarea fiind de 50%, bani de care Consiliul Județean nu dispune.

“Am studiat această posibilitate. Având terenuri pe care o parte dintre ele le-am concesionat, pe altele le avem în procedură de concesionare, să știți că le-am analizat ca să facem noi, Consiliul Județean, un parc industrial. Dar procentul de cofinanțare e atât de mare, de 50% încât CJ nu poate să-și expună bugetul ca să realizeze un parc industrial.

Realizarea unui astfel de parc înseamnă minim 35 de milioane de euro pentru că trebuie să aducem toate utilitățile și să creăm și condiții de lucru pentru cei care vor să închirieze spații în parcul industrial. Bugetul Județului nu-și permite să suporte cofinanțarea de 50% pentru un parc industrial. N-am găsit altă zonă mai favorabilă CJ de a atrage acei bani.”, a explicat Iliuță care a mai adăugat că instituția pe care o conduce este deschisă unui parteneriat public-privat în vederea realizării unei astfel de investiții. „Consiliul Județean este deschis unui parteneriat public – privat. Să pună la dispoziție terenul unui privat care să poată să acceseze fonduri în zona asta de parcuri industriale., a conchis președintele CJ Călărași.

104 parcuri industriale în România

Deși au trecut mai mult de 20 de ani de la reglementarea regimului parcurilor industriale în România, numărul acestora nu este foarte mare, având încă potențial de creștere.

Potrivit informațiilor oficiale, la data de 26 aprilie 2022, în România existau 104 parcuri industriale (operaționale, greenfield sau în curs de amenajare), cu diferite grade de ocupare în ceea ce privește numărul rezidenților. Din perspectiva repartiției geografice, cele mai multe parcuri sunt amplasate în județele Prahova (16), Cluj (12), Brașov (10), Bihor (7), și Ilfov (5), în timp ce în restul județelor funcționează de la 1 până la 4 parcuri industriale. Astăzi, parcurile industriale existente ocupă o suprafață totală de aproximativ 3.450 de hectare, iar suprafața fiecărui parc industrial variază de la câteva hectare la până peste 250 de hectare.

Mai multe despre parcurile industriale: https://www.juridice.ro/782730/parcurile-industriale-ca-infrastructura-de-afaceri-in-romania-situatie-actuala-si-modificari-legislative-iminente.html

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.