V. Iliuţă: Am reușit să atragem peste 180 de milioane de euro pentru realizarea proiectelor Consiliului Județean

V. Iliuţă: Am reușit să atragem peste 180 de milioane de euro pentru realizarea proiectelor Consiliului Județean

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a dialogat din nou cu călărăşenii prin intermediul Arena Media prezentând succint proiectele prezente şi viitoare aflate în agenda sa.

 

Domnule preşedinte Iliuţă, ce aduce nou primăvara la Consiliul Județean Călărași?

Primăvara aduce fapte bune pentru locuitorii județului Călărași. Recent am prezentat public o nouă achiziție făcută pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Este vorba despre un echipament nou, modern, pentru transportul, în condiții de maximă siguranță, a muniției neexplodate. Achiziția a fost posibilă în urma unui parteneriat / proiect româno – bulgar. Consiliul Județean Călărași a contribuit cu mai bine de 80 la sută din sumă: 2,8 milioane de euro din 3,8 milioane, cât este valoarea proiectului.

După cum bine știți eu sunt mai mult un om al faptelor decât al vorbelor, însă unele lucruri trebuie spune clar.

Am la Consiliul Județean o echipă de oameni responsabili, profesioniști, iar împreună cu această echipă am reușit să mișcăm lucrurile în direcția cea bună. Iar oamenii văd și apreciază asta: de la investițiile în spitalul județean Călărași, unde sunt echipamente medicale noi, aparat RMN, computer tomograf, secții reabilitate, sală de operații modernă și unde urmează să începem construirea unui nou corp, până la infrastructura județeană mult îmbunătățită.

Aş vrea să vorbim despre stadiul proiectelor în curs precum şi de cele ce urmează a fi implementate. Ce vești aveți despre Portul Turistic de Agrement?

Foarte important! Până în acest moment am reușit să atragem peste 180 de milioane de euro pentru realizarea proiectelor Consiliului Județean. Avem, în acest moment, o capacitate reală de a absorbi bani esențiali pentru dezvoltarea județului nostru, datorită profesioniștilor de la Consiliul Județean. În foarte multe cazuri, suntem deja în faza de implementare a proiectelor, astfel că ele vor deveni, în curând, vizibile în viața oamenilor, în alte cazuri suntem în faza de scriere a proiectelor.

Punctual despre ce m-ați întrebat... Portul Turistic de Agrement este un proiect pe care l-am depus pentru finanțare la finalul anului 2018, la Ministerul Turismului. Proiectul este inclus în Masterplanul pentru turism, iar valoarea lui se ridică la peste 86,5 milioane de lei. Ce presupune proiectul: amenajarea unui acvatoriu cu o capacitate de aprox. 230 de ambarcațiuni medii și mici, pontoane plutitoare, docuri, rampe de lansare. Va fi amenajat și un atelier pentru reparații, vor exista și spații comerciale.... Pe scurt toate dotările necesare unei port turistic și de agrement.  Noi trebuie să valorificăm la maximum beneficiile pe care ni le oferă natura, în speță Dunărea, la Călărași; iar prin acest proiect exact asta facem: construim un port modern care să reprezinte o punte de legătură între noi și turiștii români sau străini și de ce nu, între noi și potențialii investitori.   

 

Bugetul alocat în 2017 şi 2018 lucrărilor de asfaltare: peste 19 milioane lei

Infrastructura este un subiect de interes general, pentru că ne lovim de ea în fiecare zi. Aveți un plan de asfaltări pentru anul acesta?

Știți bine că în urmă cu 3 ani am promis călărășenilor că vor circula pe drumuri mai bune și mai sigure. Astăzi pot spune cu mândrie că ne apropiem de acest obiectiv îndrăzneț. În județ, unde este responsabilitatea noastră, a celor de la Consiliul Județean, s-au făcut și vor continua să se facă lucrări. Numai în anul 2017, Consiliul Județean Călărași, prin Societatea de Drumuri, a efectuat lucrări la peste 24 de drumuri județene, pentru care a alocat un buget de peste 9 milioane de lei. În 2018, am suplimentat bugetul la peste 10 milioane de lei.

Am reușit să asfaltăm:

Drumul Județean 305 Valea Presnei – Gurbănești în lungime de 5,5 km, care a necesitat o finanțare de 3,4 milioane lei

Drumul Județean 307 A Vâlcelele – Vlad Țepeș, cu o lungime de 7,4 km, pentru care am investit 4,7 milioane de lei

Drumul Județean 310 DN 21 – Mănăstirea Radu Negru, cu o lungime de 2,4 km, după o investiție de 1,7 milioane lei.

Alte drumuri județene pe care se circulă acum mai bine datorită lucrărilor în valoare de peste 1 milion de lei pe care le-am realizat sunt:

Drumul Județean 305 Fântâna Doamnei

Drumul Județean DJ 307 A Independența – Potcoava

Drumul Județean DJ 313 Ogoru.

Investițiile în infrastructura județului vor continua și anul acesta. De ce? Ele reprezintă, în opinia mea, pe lângă un indicator al vieții civilizate, o resursă vitală pentru atragerea de investiții românești și străine în județ.

Încă o dovadă că muncim pentru locuitorii municipiului și județului Călărași și avem grijă să le asigurăm o viață mai bună o reprezintă demersurile pentru preluarea la Consiliul Județean a Drumului Siderca și modernizarea lui. Lucrările presupun: lărgirea carosabilului la patru benzi, montarea separatoarelor de drum, a indicatoarelor rutiere, trasarea marcajelor rutiere, instalarea panourilor indicatoare, precum și iluminarea drumului. Va fi o investiție de aprox. 500 de mii de euro, din bugetul Consiliului Județean Călărași.

Secţia de Neurologie va avea 4 medici şi o linie de gardă

S-a vorbit în ultima perioadă mult despre Spitalul Județean Călărași, cu precădere despre desființarea secției de Neurologie...

Investițiile în sănătate au reprezentat o prioritate încă de la începutul mandatului meu, iar rezultatele se văd și sunt apreciate și de pacienți și de medici. La Spitalul Județean am renovat Unitatea de Primiri Urgențe, am cumpărat ecografe moderne și  Computer Tomograf. Am cumpărat RMN și am amenajat și spațiul necesar pentru ca acest echipament de înaltă performanță să funcționeze la parametri optimi și în codiții de maximă siguranță.

De curând am renovat complet și am dotat blocul operator, ceea ce înseamnă că 8 săli de operații au acum aparatură nouă, modernă, de înaltă performanță, care le permite medicilor să salveze vieți. A fost o investiție de 4 milioane de euro. Pe agenda mea se află încă trei proiecte importante, la care deja se lucrează pentru obținerea finanțării: dotarea cu aparatură nouă a întregului Spital Județean, anveloparea clădirii și construirea unei aripi noi. Sunt investiții care depășesc 30 de milioane de euro, pentru care ne luptăm să obținem sprijin financiar intern și extern.

De la preluarea mandatului, am acordat personalului medical tichete de masă, vouchere de vacanță, iar, din martie 2018, am decis ca salariile corpului medical să fie plătite la nivelul anului 2022, acordând sporurile la maximum posibil, conform prevederilor legale.

Datorită investițiilor pe care le-am făcut am reușit să atragem și medici specialiști la Spitalul Județean.

Încă un lucru important. Pentru a corecta o nedreptatea care, cred eu, li se face medicilor și asistentelor de către Guvern, și anume introducerea normei de hrană în cuantumul sporurilor de 30%, am decis să le acord acestora un stimulent financiar - echivalent cu un salariu minim pe economie - pentru luna ianuarie 2019, odată cu aprobarea bugetului județului Călărași. În plus, după o discuție cu sindicatul Spitalului, după ce am înțeles clar ce îi nemulțumește pe medici, am decis să îi sprijin și să fac o petiție cu revendicările lor pe care am semnat-o și am trimis-o Ministrului Sănătății.

Despre Secția de Neurologie acum. Nu numai că vom menține în Spitalul Județean secția de Neurologie. Mai mult, în curând secția va avea patru medici și o linie de gardă. Astăzi, asistența medicală este asigurată de un medic specialist de la Spitalul Bagdasar Arseni din București, pentru care am tot respectul și pe care o asigur de sprijinul meu necondiționat pentru binele pacienților. 

 

Bugetul va fi corelat cu nevoile pe care echipa le are

Un alt subiect important pe agenda călărășenilor este sportul, cu precădere echipa de fotbal Dunărea Călărași. Aveți un plan financiar pentru echipă?

Atât eu, cât și Consiliul Județean vom continua să fim alături de echipele din Călărași, pentru a le oferi condițiile necesare să facă performanță și să aducă bucurie suporterilor din județ.

Pentru că m-ați întrebat de Dunărea Călărași. Implicarea Consiliului Județean se vede deja: există nocturnă, avem o suprafață de joc modernă, dar avem, desigur, și ambiții pe măsura investițiilor făcute și pe care vom continua să le facem. Consiliul Județean va continua să fie alături de echipă. Suntem în legătură permanentă cu conducerea Clubului și cu antrenorul Dan Alexa. Cât despre buget, vă asigur că acesta va fi corelat cu nevoile pe care echipa le are pentru a se rămâne în continuare în Liga 1.

 

Cred că perioada petrecută până acum la CJ a arătat că sunt mai mult un om al faptelor decât al vorbelor

Veți mai candida pentru încă un mandat de președinte al Consiliului Județean?

În urmă cu cinci ani, mi-am luat un angajament și le-am făcut o promisiune oamenilor din Călărași. M-am angajat să lucrez pentru bunăstarea județului și le-am promis că voi face din Călărași un loc în care se poate trăi decent și civilizat. Îmi doresc să continui acest proiect în primul rând datorită legăturii afective pe care o am cu aceste locuri și oameni. Împreună cu echipa mea și cu sprijinul călărășenilor putem să facem din Călărași unul din cele mai bune locuri de trăit din România. Cred că perioada petrecută până acum la CJ a arătat că sunt mai mult un om al faptelor decât al vorbelor.

 

Epoca gloriosului politician a apus odată cu aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare

Ați trecut printr-o perioadă de dispute politice, colegi din partid care vă vroiau acasă. Ce s-a întâmplat?

Da, au fost destule șicane nedemne de funcția pe care o dețin. Cred că a fost teama de subordonare, eu nu sunt un executant. N-am fost niciodată! De la preluarea mandatului, am lăsat orgoliile politice deoparte și "am executat" doar ce a fost bun, în sprijinul comunității. De aici a venit supărarea și toate atacurile de pe toate fronturile. Călărășenii și-au pus speranța în mine după 12 ani în care administrația județeană a însemnat doar interes personal. Epoca gloriosului politician a apus odată cu aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Faptul că după 12 ani, intri la redistribuire spune mai multe decât aș putea eu declara.

Cine vroia să mă trimită acasă? Cel care a lăsat spitalul în mizerie și județul în Evul mediu? 

Din fericire oamenii simt jocurile politice, electoratul nu mai este cel de acum 20 de ani. Sunt mulțumit că am susținerea călărășenilor pentru că promisiunile mele se văd în fapte. Între timp unii mai albesc un pic că nu le reușesc strategiile.

 

Nu vom încheia dialogul nostru înainte de a transmite un mesaj pentru călărășeni.

Am un singur gând pentru călărășeni: să aibă încredere că la Călărași se poate trăi decent și civilizat, așa cum ei își doresc și așa cum merită. Mai sunt multe de făcut, dar ceea ce am realizat până acum ar trebui să le dea speranță că vor veni vremuri și mai bune.

 

Vă mulţumesc!