Stănescu: Sunt convins că locuitorii Călăraşiului nu se vor mai confrunta în perioada următoare cu o nouă situaţie de genul acesta

Stănescu: Sunt convins că locuitorii Călăraşiului nu se vor mai confrunta în perioada următoare cu o nouă situaţie de genul acesta

La finele săptămânii trecute, călărăşenii s-au confruntat cu o situaţie extremă de dificilă după ce operatorul local de salubrizare, REBU, a retras maşinile de colectat gunoiul sufocând practic oraşul.

Directorul executiv al ADI Ecomanagement Salubris, Ionel Stănescu a explicat motivele care au stat la baza deciziei asumate de conducerea REBU care a solicitat chiar o majorare a tarifului de 100%, dând totuşi asigurări că la nivelul municipiului cetăţenii nu se vor mai confrunta cu o situaţie similară în perioada următoare.

„În momentul de faţă sunt două aspecte care pot constitui subiect de discuţie. Primul se referă la solicitarea de majorare de tarif făcută de societatea REBU. Şi al doilea, situaţia cu care s-au confruntat călărăşenii la sfârşitul săptămânii trecute şi care poate constitui o problemă de sănătate a populaţiei.

Cu privire la creşterea de tarif, în baza evidenţelor contabile REBU a înaintat către ADI Ecomanagement Salubris, asociaţie care însumează 55 de UAT-uri şi Consiliul Judeţean, o situaţie financiară din care rezultă că în zona 1 Lehliu, ei au o pierdere de 1,4 milioane lei iar pe zona 3 Călăraşi, o pierdere de 1 milion de lei.

În aceste condiţii au cerut o modificare de tarif, aşa cum le permite Ordinul 109. Din păcate, documentaţia care ne-a fost prezentată prevedea o creştere de 100% a tarifului. Şi atunci recomandarea pe care am susţinut-o e că nu putem să aprobăm această solicitare din 2 motive. Creşterea e mult prea mare şi depăşeşte limita de suportabilitate a cetăţenilor şi doi, documentaţia care ni s-a prezentat era insuficientă. Nu prezenta un memoriu tehnico – economic din care să rezulte că acele cifre pot fi puse pe o solicitare.

A fost respinsă, s-a încercat o negociere la care au participat membrii Consiliului Director al ADI, dl vicepreşedinte al CJ Călăraşi, directorul general REBU, însoţit de aparatul tehnic al dumnealui.

Le-am arătat punct cu punct că nu putem să aprobăm o creştere de 100% la salarii, ci doar ce ne permite legea cu salariul minim. Nu pot creşte cheltuielile indirecte cu 100%. Toate puncte au fost analizate, nu au fost acceptate de REBU. Pe final au zis că solicită o indexare care e un element pe care suntem obligaţi s-o aprobăm. Numai că în momentul în care au venit cu solicitarea au introdus şi noile cantităţi colectate. La nivelul municipiului Călăraşi, de exemplu, când am pornit colectam 16.700 de tone, în anul precedent am colectat 19.900 tone. Într-adevăr aici au dreptate că trebuie plătită depozitarea. Dar nu au prezentat o documentaţie pentru o majorare de tarif ci vroiau s-o aprobăm ca pe-o indexare. Nu puteam face acest lucru.

În aceste condiţii am trimis documentaţia tuturor UAT-urilor membre. Am arătat că documentaţia e incompletă şi din punctul meu de vedere absolut corect consiliile locale au respins nu majorarea de tarif ci documentaţia. Să vină cu o documentaţie completă.”, a declarat Stănescu care a continuat „Acum nu ştiu dacă-i o simplă coincidenţă sau nu. Ei colectau şi sâmbăta şi duminica. Pentru ziua de duminică nu au o obligaţie contractuală. Dar pentru sâmbăta au. Cred că actuala conducere nu a realizat acest lucru. Când am trecut colectarea din poartă în poartă am prevăzut în actul adiţional să preia de 6 ori pe săptămână. S-a dat o dispoziţie directorului de zonă să nu colecteze sâmbăta şi duminica fără să ne anunţe.

Am încercat să contactăm conducerea, dl director general nu a putut fi găsit decât duminică seară. A doua zi, am pus la dispoziţie un număr destul de mare de autogunoiere astfel încât să colectăm în regim de urgenţă întreg deşeul.

Astăzi (n.r joi, 8 iulie) mă întâlnesc cu aparatul tehnic de la REBU pentru a găsi o soluţie de compromis în sensul să acceptăm elementele care sunt foarte clare. Dacă noi ducem acolo cu mult mai multe deşeuri decât prevede programul judeţean de gestionare a deşeurilor trebuie plătit. Pentru că presupune şi depozitare care înseamnă 206 lei plus TVA.

Sunt convins că locuitorii Călăraşiului nu se vor mai confrunta în perioada următoare cu o nouă situaţie de genul acesta.”

„E foarte uşor să reziliem contractul dar nu e o soluţie. Soluţia e să continuăm serviciul. Vreau să vă spun că am devenit cu mult mai exigenţi în momentul de faţă. Urmărim dacă se face spălarea containerelor, dezinfectarea, numărul de maşini şi vom îmbunătăţi calitatea serviciului. Va trebui să facem şi noi partea de obligaţii.”

Ionel Stănescu, director executiv ADI Ecomanagement Salubris

„Probabil că o creştere corectă a tarifului ar fi de 1,5 – 1,6 lei plus TVA”

Ionel Stănescu, director executiv ADI Ecomanagement Salubris

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.