Şapte primari PNL şi unul de la PSD, supăraţi pe consilierii judeţeni!

Singurul primar care a beneficiat de prevederile Hotărârii provind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul propriu al Judeţului Călăraşi pe anul 2016 este Tudorel Minciună, de la Mitreni.

Marţi a avut loc şedinţa extraordinară de plen a Consiliului Judeţean pe ordinea de zi figurând 5 proiecte de hotărâri printre care şi cea privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul propriu al Judeţului Călăraşi pe anul 2016.

Potrivit iniţiatorului Hotărârii, preşedintele CJ, Vasile Iliuţă, suma de 745 de mii lei urma să fie repartizată unui număr de 9 Unităţi Administrativ – Teritoriale sub formă de ajutoare din fondul de rezervă bugetară, „aflate în situaţie de extremă dificultate”. Pe listă figurau 9 primării din care 8 conduse de primari PNL şi una, de edil de la PSD după cum urmează: Căscioarele (cu suma de 34 de mii lei), Chiselet (27 de mii lei), Crivăţ (49 mii lei), Curcani (288 mii lei ), Luica (44 mii lei), Mitreni (86 mii lei), Sohatu (87 mii lei), Şoldanu (28 mii lei) şi Ulmeni (102 mii lei).

Hotărârea însă a „suferit” modificări majore chiar în plen. Doi consilieri judeţeni de la PSD au iniţiat două amendamente care „i-au derutat” vizibil pe aleşii de la PNL. Altfel, nu se explică „succesul” repurtat de Opoziţie care a sesizat nu doar că „sprijinul” oferit de Executivul Consiliului Judeţean e în strânsă legătură cu campania electorală pentru parlamentare ci şi că solicitările primarilor nu se încadrează în categoria celor de extremă urgenţă. Liviu Vîrtejanu a propus ca nicio primărie din cele 9 menţionate mai sus să primească vreun leu. Amendamentul „a picat” cu 15 voturi împotrivă. A urmat apoi amendamentul propus de Ion Samoilă potrivit căruia pe lista iniţială să nu rămână decât UAT Mitreni, aflată în situaţia de a fi executată silit, pentru care fusese alocată suma de 86 de mii de lei. De data aceasta amendamentul a „trecut” şi în consecinţă Hotărârea a fost „amendată” cu acest amendament, în unanimitate! S-a creat imediat o stare vizibilă de nemulţumire în rândul primarilor prezenţi în sală, unul dintre ei, cel de la Ulmeni trântind la plecare, vizibil supărat o înjurătură, greu de reprodus, la adresa consilierilor judeţeni.

După părerea primarilor, situaţia provocată marţi în plen putea fi evitată dacă nici amendamentul propus de Ion Samoilă n-ar fi avut câştig de cauză. În astfel de condiţii, consilierii ar fi fost nevoiţi să valideze Hotărârea în forma iniţială, aşa cum a fost ea „redactată” de preşedintele Vasile Iliuţă iar ei, primarii, ar fi plecat acasă mulţumiţi şi poate mult mai motivaţi în această campanie care doar ce a început! De ce să nu le plătească Consiliul Judeţean datoriile?

Ce solicitări au avut cei 9 primari?

Trei societăţi comerciale care au de recuperat suma totală de 658.414,87 lei s-au adresat între timp Biroului Executorului Judecătoresc Ene Alexandru depunând nu mai puţin de 9 notificări. E vorba de SC Nicolas Company SRL Olteniţa (370.228 lei – prestări servicii salubritate), SC Depiti SRL Popeşti Leordeni (120.890 lei - contravaloare lămpi stradale cu led) şi SC Efta Mar Construct SRL Curcani (167.296,87 lei - lucrări reparaţii Şcoala Gimnazială cls. I – VIII).

În cazul primăriei Mitreni este vorba de un titlu executoriu potrivit Sentinţei Civile nr. 928, pronunţat de Tribunalul Călăraşi în data de 7 octombrie 2015 în dosar nr. 1493 / 116 / 2015, definitivă dar şi de încheierea pronunţată de Judecătoria Olteniţa în data de 9 martie 2016 în dosar nr 795 / 269 / 2016 prin care a fost încuviinţată executarea silită prin toate modalităţile prevpzute de lege. Suma este de 101.832,19 lei, cererea de executare silită fiind formulată de creditorul SC Întreprinderea de Reparaţii şi Instalaţii Gaze şi Construcţii IMPEX SRL Bucureşti.

Mitreni – 101.832,19 lei – somaţie de plată emisă pe 21 martie 2016 în dosarul de executare silită nr. 230 2016 (C.P.C. 2014)

Ulmeni – 101.640 lei – prestări servicii salubrizare către SC Nicolas Company SRL Olteniţa

Chiselet – 27.248 lei - prestări servicii salubrizare către SC Nicolas Company SRL Olteniţa

Căscioarele – 33.840 lei - prestări servicii salubrizare către SC Nicolas Company SRL Olteniţa

Crivăţ – 49.200 lei - prestări servicii salubrizare către SC Nicolas Company SRL Olteniţa

Şoldanu – 27.840 lei - prestări servicii salubrizare către SC Nicolas Company SRL Olteniţa

Sohatu – 87.000 lei - prestări servicii salubrizare către SC Nicolas Company SRL Olteniţa

Luica – 43.460 lei - prestări servicii salubrizare către SC Nicolas Company SRL Olteniţa

Curcani – 120.890 lei – contravaloare lămpi stradale cu led – SC Depiti SRL Popeşti Leordeni

Curcani – 167.296,87 lei – lucrări reparaţii Şcoala Gimnazială cls. I – VIII – SC Efta Mar Construct SRL Curcani.