Prefectura, plângere prealabilă împotriva unei HCJ privind încetarea mandatului unui consilier

Pe 29 noiembrie 2016, consilierii judeţeni validau Hotărârea nr. 172 privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al lui Virgil Dumbravă, ales în iunie 2016 pe lista ALDE. Aveau să facă un abuz pentru că potrivit prevederilor legale în vigoare doar prefectul deține competența de a emite ordinul de încetare a mandatului unui consilier județean. „Trăznaia” va fi reparată marţi când pe ordinea de zi figurează Hotărârea privind admiterea plângerii prealabile formulate de Instituția Prefectului – Județul Călărași. Această plângere prealabilă împotriva HCJ 172 va fi admisă urmând a fi revocată simultan şi hotărârea anterior menţionată. „Prin plângerea prealabilă formulată de Instituția Prefectului – Județul Călărași, înregistrată la Consiliul Județean Călărași sub nr. 1763 din 07.02.2017, se solicită revocarea Hotărârii Consiliului Județean Călărași nr. 172/2016 privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier județean al domnului Dumbravă Virgil Marian.

Prin plângerea prealabilă, petenta susţine că numai prefectul deține competența de a emite ordinul de încetare a mandatului de consilier județean al domnului Dumbravă Virgil Marian. Aceasta este excepția la care se referă art. 12 alin. (1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare. În toate celelalte cazuri de încetare de drept a mandatului unui consilier județean, procedura este reglementată de art. 9 alin. (2) și art. 12 din Legea nr. 393/2004, cu excepția cazului prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1 ).

Astfel, petenta susţine că numai prefectul deține competența de a emite ordinul de încetare a mandatului de consilier județean al domnului Dumbravă Virgil Marian. Aceasta este excepția la care se referă art. 12 alin. (1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare. În toate celelalte cazuri de încetare de drept a mandatului unui consilier județean, procedura este reglementată de art. 9 alin. (2) și art. 12 din Legea nr. 393/2004, cu excepția cazului prevăzut la art. 9 alin. (2) lit. h1 ). Drept pentru care, Instituția Prefectului – Județul Călărași solicită prezentarea în ședința de Consiliu Județean Călărași a plângerii prealabile în vederea revocării Hotării nr. 172/2016.” se arată în textul Expunerii de Motive la proiectul de hotărâre.

Prin urmare, Virgil Dumbravă îşi va relua de marţi statutul de consilier judeţean, cel puţin până când cei care vor să scape de el, vor respecta şi legislaţia în vigoare. Altfel spus se vor adresa mai întâi prefectului.

În ceea ce-l priveşte pe Dumbravă, fostul viceprimar ar trebui să se îndrepte 2frumuşel” spre organele abilitate şi să le facă celor care au încurcat merele cu perele câte o „plângere”. Ar avea motive suficiente!