Iliuţă: Cei doi lideri care-şi transferă puterea pe interese personale nu reuşesc să conecteze organizaţia la un interes comun

Iliuţă: Cei doi lideri care-şi transferă puterea pe interese personale nu reuşesc să conecteze organizaţia la un interes comun

PNL are toate şansele să devină, partid de opoziţie în Călăraşi, după localele din septembrie, consideră Vasile Iliuţă. Preşedintele CJ Călăraşi face o analiză succintă a ultimelor evenimente derulate în tabăra liberalilor, vizita lui Orban la Călăraşi, sondajul de opinie iniţia de Dragoş Coman pentru desemnarea candidatului PNL pentru Primăria Călăraşi, chemarea de la Prahova a senatorului Iulian Dumitrescu pentru preluarea conducerii organizaţiei judeţene, subliniind că sub conducerea tandemului Drăgulin – Filipescu, partidul se află într-o mare derivă.

Domnule preşedinte, la finele săptămânii trecute, Călăraşiul a fost vizitat de premierul României, Ludovic Orban pentru a marca o investiţie guvernamentală realizată în domeniul Agriculturii. Aţi fost invitat?

Nu, nu am fost invitat.

E un domeniu la care, totuşi, vă pricepeţi…

E un domeniu în care activez de peste 30 de ani. Însă politicul, PNL,  preferat să ia doar partea “galbenă” a judeţului invitând doar primarii săi, pe unii i-am recunoscut şi în poze.

Dl. Orban n-a venit doar într-o vizită de lucru. S-a întâlnit şi cu activul de partid. După părerea dvs. care credeţi că a fost subiectul central al acelei întâlniri?

Subiectul central a fost evaluarea organizaţiei PNL Călăraşi care e într-o mare derivă acum din cauza liderilor săi. Cei doi lideri care-şi transferă puterea pe interese personale, Filipescu şi Drăgulin, nu reuşesc să conecteze organizaţia la un interes comun, de echipă. Îşi urmăresc doar interesele personale, divizând organizaţia. PNL-ul are şanse mari de tot să reprezinte opoziţia în judeţul Călăraşi, după localele din 27 septembrie.

Provocând, probabil, şi nişte nelinişti în rândul primarilor, în fapt motoarele acestui partid.

Aşa este. Primarii aşteaptă să vadă un partid condus de un lider. De un lider ales în  urmă cu vreo 3 ani de zile. E vorba de Drăgulin care nu demonstrează că poate să fie un lider şi să ţină aproape de echipa primarilor. Acum conştientizează că a fi lider înseamnă să fii responsabil. Din momentul în care ai luat mandatul trebuie să fii aproape de primari şi de problemele lor. Nu e normal să fii distant, după care să-i cauţi. E o diferenţă mare, el a înţeles greşit şi de aceea roadele nu sunt cele scontate. Ce-ai semănat, aia culegi! Culegi nepăsarea, indolenţa şi eşecul partidului.

Pe acest fond, s-a spus că ar fi utilă schimbarea şi aducerea fostului senator, Iulian Dumitrescu. Vi se pare o mişcare fezabilă?

Ştiu că această propunere a venit din partea unui primar. E o propunere fezabilă pentru organizaţia PNL Călăraşi. Senatorul Iulian Dumitrescu are o recunoaştere în dezvoltarea judeţului Călăraşi, recunoaştere conferită de primari şi chiar de mine, dar dl. senator Dumitrescu este preşedintele organizaţiei judeţene PNL Prahova. Prahova are în jur de 120 de localităţi. Nu cred că mai are timp să se ocupe şi de un alt judeţ cu 55 de localităţi. În plus, domnia sa intenţionează să candideze pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova. Să fii competitor pentru CJ Prahova, într-un judeţ în care PSD deţine puterea locală şi să-i detronezi pe social democraţi, e destul de greu. E o provocare însemnată şi prin urmare nu cred că ar putea să se mai ocupe şi de Călăraşi.

Prin 2016 şi 2017 s-a tot vorbit parcă de Iulian Dumitrescu prin PNL Călăraşi. S-a dorit şi atunci venirea sa, însă fostul preşedinte Filipescu parcă nu era aşa de entuziasmat de această propunere. Ştiţi ceva în acest sens?

E adevărat. Se dorea ca la alegerile din 2017, Iulian Dumitrescu să vină la Călăraşi şi să candideze pentru şefia PNL. Mi-aduc aminte că şi la parlamentarele din 2016 a dorit să vină să preia, interimar, conducerea organizaţiei şi să-i mobilizeze pe liberali. Atunci s-a modificat Statutul în sensul că nu se mai putea să fii lider peste două organizaţii judeţene.

Atunci organizaţia PNL era condusă de doi copreşedinţi. Eu eram din cei care renunţaseră la această funcţie de co-preşedinte al organizaţiei judeţene şi nu rămăsese decât Răducu Filipescu. Dumnealui este cel care a dus PNL Călăraşi la pierdere. Cu 37 de primari în judeţul Călăraşi, n-am putut să câştigăm alegerile parlamentare.

Asta în plan politic, dar s-a vorbit şi de preşedinţia Consiliului Judeţean Călăraşi…

Ca să vină la CJ? Nu. În primăvara anului 2016 au fost multe discuţii pe tema asta însă obiectivul a fost altul: PNL să câştige cât mai multe primării. N-a fost deloc simplu. PSD a reuşit o performanţă notabilă. Nu m-aşteptam să câştige un număr de mandate aşa de mare, pornind de la numărul mic de primari cu care a intrat în campanie.

Aş vrea să vă rog să comentaţi sondajul care a mai animat atmosfera prin PNL Călăraşi, invocate de Dragoş Coman pentru stabilirea candidatului la Primăria Municipiului Călăraşi. Îi cunoaşteţi destul de bine pe amândoi.

Dragoş Coman e un om de viitor. El poate să fie primar şi peste 4 ani. Trebuie doar să aibă răbdare. Dragoş Coman, astăzi, îşi consolidează o poziţie de viitor candidat, poate deveni chiar unul dintre cei mai puternici candidaţi, dar acum trebuie să fie conştient de un singur lucru: Puterea politică e la Drăgulin! Vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem. E liderul partidului! Drăgulin alege ce poziţie vrea în acest partid şi ce poziţie îşi va dori. Dacă a decis că vrea să candideze ca primar… Oricât de importante sunt şi sondajele, tot nu sunt concludente pentru puterea politică pe care Drăgulin o deţine la Călăraşi, astăzi. Are puterea politică, poate să decidă iar Dragoş Coman să mai aştepte. Eu simt că Drăgulin va pierde puterea politică şi atunci pot veni suficienţi de mulţi oameni din PNL, care astăzi sunt în aşteptare, să preia aceste redute pentru a candida.