Eduard Grama: Ce ar fi să ne mai „măsurăm” cuvintele?

Eduard Grama: Ce ar fi să ne mai „măsurăm” cuvintele?

Nu joacă fotbal, nu antrenează şi nici nu conduce clubul de fotbal Dunărea Călăraşi. Cu toate acestea, e pus, deseori, la zid, cu precădere în spaţiul virtual, aruncându-se în direcţia sa nu doar cu păreri care stârnesc şi râsul ci şi cu jigniri, flegme sau vorbe de ocară. Eduard Grama conduce Direcţia Dezvoltare Regională şi Relaţii Externe din cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi, instituţie care a devenit principalul finanţator al AFC Dunărea 2005. Şi atât!. Din această poziţie „a supervizat” dacă se poate spune şi aşa investiţiile minime realizate în vara anului trecut la stadion astfel încât arena Ion Comşa să fie omologată de LPF. Demers finalizat cu succes, atenţie!, într-un timp record! Priviţi, prin câte necazuri au trecut sibienii de la Hermannstadt care au jucat prin „străini”.

La cât s-au cifrat investiţiile şi cât de mari au fost cheltuielile de funcţionare ale clubului în perioada 2014-2016 când Dunărea activa în ligile inferioare (L3: 2014/2015, respectiv L2: 2015/2016), în materialul de mai jos pe care vă invit să-l parcurgeţi, prezentat, în mod cât se poate de transparent, chiar de către Eduard Grama.

 

Proiectul AFC DUNĂREA 2005 CĂLĂRAȘI

Interesul comunității pentru sport determină dar şi în acelaşi timp obligă o responsabilitate majoră din partea administrației județene, cu privire la monitorizarea cheltuielilor clubului, atât cele de de funcționare cât și salariale.

Performanța Dunării, unică în istoria de aproape 100 de ani de fotbal pe aceste meleaguri, concretizată printr-o promovare în Liga I, în vara anului trecut, a determinat realizarea investițiilor în cadrul arenei Ion Comșa, precum și previzionarea unor investiții pentru ca echipa asta să poată juca și în sezonul 2019-2020 în fața propriilor suporteri. Lucrările de degivrare şi montarea instalaţiei de nocturnă sunt condiţii obligatorii pentru ca arena Ion Comşa să găzduiască în continuare meciurile Dunării considerate pe teren propriu.

Dar, pentru că până şi faptele bune nu rămân nepedepsite, în spaţiul public, mă rog pe reţelele de socializare, au apărut o serie de informaţii, unele indecent de ireale, care au avut darul să umbrească munca unei echipe, fiind manevrate de persoane răuvoitoare, neautorizate, unele aflate chiar într-un conflict major până şi cu limba română. S-au trâmbiţat o serie de neadevăruri şi din acest punct de vedere aş vrea să vă reţin puţin atenţia prezentând nişte cifre care ar putea genera alte grimase.

Bunăoară în 2014, când echipa activa în liga a 3-a, cheltuielile de funcţionare ale clubului erau cifrate la 1.893 mii lei (18,93 miliarde lei vechi). Un an mai târziu, acestea „s-au dus” la 2.400 mii lei (24 de miliarde de lei vechi, adică în medie, 2 miliarde de lei lunar!), în condiţiile în care anvelopa salarială acoperea doar 26% din total buget. Şi restul? Ştiu, e o întrebare legitimă şi în consecinţă, o să vă ofer răspunsul în curând! În 2016, când Dunărea juca în liga a 2-a, în anul în care s-a ratat promovarea în L1, unii susţinând şi acum că în condiţii dubioase, cheltuielile astea de funcţionare au fost de 2.200 mii lei (22 de miliarde de lei vechi). În 2018, anul promovării, în premieră, în liga I, categoria aceasta de cheltuieli s-a cifrat la 1.345 mii lei (13,45 miliarde de lei vechi). Cuuuum? Aşa de puţin, în condiţiile în care s-au realizat şi câteva investiţii pentru ca terenul central din incinta Complexului Sportiv Dunărea să devină bun pentru liga I? Din nefericire pentru cei care se alimentează cu păreri, ură şi dezinformare, da!

Prorităţile noastre sunt așa cum îl știți salvarea de la retrogradare, accederea în semifinalele Cupei României, dar și reducerea cheltuielilor nejustificate din bugetului. Sunt obiective îndrăzneţe, deloc uşoare sau simplu de realizat însă nu suntem dispuşi să renunţăm atât de uşor. În plus, îi asigurăm pe toţi că vom ieși în curând pentru a arăta destinația bugetului.

Că există nemulțumiri în rândul unor indivizi hrăniți doar din bani publici (fără realizări personale!), personal, le consider normale însă mă amuză permanent modul în care încearcă din răsputeri să minimizeze ceva ce poate nici în vis nu vor realiza.

După părerea mea, starea actuală a municipiului si județului este rodul muncii lor, a „performanțelor” lor, a părerilor lor, a pregătirii lor, și asta demonstrează încă o dată lipsa de rezultate cu care s-au confruntat de-a lungul celor 29 de ani toate administraţiile indiferent de culoarea lor politică.

Prin urmare, vom încerca să punem în fața dumneavoastră, călărăşeni iubitori de fotbal şi nu numai, cel puțin trimestrial, situația financiară a clubului. Ca să fie limpede pentru toată lumea. Cred că n-ar strica mai multă maturitate şi responsabilitate din partea celor care acuză fără probe clare, pentru că există posibilitatea unor răsturnări spectaculoase de situație în perioada următoare.

Consider că fiecare dintre contestatari, unii de ocazie, alţii de meserie, ar trebui să își măsoare foarte bine cuvintele, întrucât am dat și dăm dovadă de educație, iar lipsa reacției este tot o formă de bun simț. Sunt pregătit oricând și foarte rapid să detaliez situația financiară a clubului Dunărea aferentă perioadei 2013- 2016.

Știm cu toții că documentele clubului sunt ridicate de organele abilitate și cred că nu întâmplător, de aceea doresc ca toţi cei care aruncă în piață informații, prin diferite canale de “presă”, să aibă responsabilitatea cuvintelor.

Ce ar fi să ne mai „măsurăm” cuvintele?

 

Centrul de copii și juniori

Absenţa tinerilor jucători călărăşeni din lotul primei echipe a stârnit alte acuze nefondate, unele depăşind chiar graniţa decenţei. Cu permisiunea voastră o să pun şi eu o întrebare: În perioada 2013-2016 „a crescut” cineva Centrul de copii și juniori? A asigurat cineva condiții pentru realizarea performanței? A luat cineva echipamente copiilor? Răspunsul este foarte scurt: NU! Îmi veți spune poate că X sau Y ar fi putut face parte din lotul Dunării, dar vă întreb retoric: Poate face față rigorilor Ligii I? Şi iată că ne trezim astăzi, dându-ne cu părerea pe marginea unor lucruri pe care nu am fost în stare să le realizăm.

Proiectul Consiliul Judeţean – AFC Dunărea 2005 Călăraşi este unul pe termen lung. El trebuie construit cu migală, cu răbdare, cu resurse şi nu cu vorbe. Grupele de copii şi juniori se bucură de atenţia principalului finanţator, Consiliul Judeţean şi am credinţa că într-un viitor apropiat vor apărea şi rezultatele pe care le aşteptăm cu toţii.

Cred că decât să stăm într-un fotoliu relaxați și să emitem doar păreri, am putea să ne implicăm (dar nu pe rețelele de socializare) și să arătăm că putem!

 

Lista cheltuielilor de funcţionare ale clubului în 2018: 1,345 mil Lei

  • · Investiții proprii stadion aprox.: 400.000 Lei
  • - Amenajare tribuna a II-a
  • - Amenajare garduri
  • - Alei pietonale
  • - Amenajare căi de acces (noi de acces)
  • - Containere jandarmerie + închiriere
  • · Serviciul ambulanță (conform contract) aprox.: 50.000 Lei
  • · Întreținere gazon: 16.326,80 Lei
  • · Combustibil aprox.: 70.000 Lei (transport echipe seniori + juniori an 2018)
  • · Servicii cazare + Bilete avion (an 2018): 350.000 Lei