Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași a finalizat procesul de închidere a Centrului de Plasament de tip clasic și au înființat apartamente sociale pentru copii cu dizabilități în structura aceluiași Complex de servicii comunitare pentru copii cu handicap sever din Călărași.
Având în vedere modificările legislative aduse sistemului de protecție a copilului, în special cele privind organizarea și funcționarea centrelor rezidențiale pentru copii, la nivelul instituției DGASPC Călărași s-au realizat demersuri pentru asigurarea reorganizării singurului centru rezidențial supus acestor modificări, respectiv Serviciul Rezidențial pentru Copii cu Handicap Sever Călărași.
Hotărârea nr.57/29.04.2024 privind darea în administrare a 4 apartamente Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, aceste imobile au intrat în patrimoniul direcției, fiind igienizate, utilate și dotate cu mobilierul și electrocasnicele necesare locuirii, asigurându-se totodată racordarea la utilități și încheierea contractelor pentru asigurarea funcționalității acestora.
Totodată, s-a realizat la nivelul direcției un Plan de măsuri care să asigure transferul etapizat al beneficiarilor și al personalului în noile locații de îngrijire, fiind stabilite obiective, termene și persoane responsabile pentru realizarea mutării efective, parcurgându-se toate etapele de pregătire, informare, evaluare și stabilire a listei nominale a copiilor pentru fiecare apartament social și totodată a personalului de referință care însoțește fiecare grup de 6 copii. Numărul maxim de copii ce pot fi găzduiți într-un apartament social este stabilit prin legislația specifică domeniului de activitate și al standardelor de calitate (max.6/apartament).
În ceea ce privește situația personalului toți salariații au fost preluați și repartizați pe locații conform raportului de 1/1 personal/beneficiar, asigurând ture continue de 12/24, turele de zi cu 2 salariați, turele de noapte cu 1 salariat.
Personalul de îngrijire și supraveghere va fi reprezentat pentru fiecare apartament social de către 3 educatori, 2 supraveghetori de noapte și 1 muncitor. Personalul de specialitate, comun pentru toate locațiile, va fi reprezentat de 1 șef centru, 1 psiholog, 1 asistent social, 1 magaziner și 2 asistenți medicali – program normal de lucru, cu vizitarea și supravhegherea tuturor copiilor.
Astfel, începând cu data de 1 iunie 2024 vor funcționa noile servicii sociale destinate protecției de tip rezidențial pentru un număr de 24 de copii cu dizabilități, într-un cadru familial, cu menținerea în continuare a tuturor serviciilor de recuperare și reabilitare de care au beneficiat și până în prezent.
Cu toate acestea, raportându-ne la nevoile sociale de sprijin și protecție ale copiilor cu dizabilități de la nivelul județului, se vor continua procedurile de achiziție pentru cel de-al 5-lea apartament necesar Direcției, asigurând astfel o capacitate de 30 de locuri pentru rezidența copiilor cu nevoi speciale.
Îngrijirea copiilor este o prioritate, cu atât mai mult cu cât este vorba de copii speciali, care au cea mai mare nevoie de susținerea și sprijinul nostru.