În ședința ordinară a Consiliului Județean Călărași, desfășurată joi, 27 februarie, a fost votată, printre altele, și Hotărârea privind aprobarea participării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului la depunerea proiectului ”Rețeaua de asistenți profesionali profesioniști – Suport pentru o viață independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilități”.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Prioritatea 7 „Sprijin pentru persoanele cu dizabilități” Obiectiv specific: ESO4.11. Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, inclusiv asistență medicală; modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung (FSE+) Apelul: „Rețeaua APP – Suport pentru o viață independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilități”.
Acordul de parteneriat aprobat include Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi - în calitate de partener (Partener 9), Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități - lider de parteneriat, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (Partener 1) precum și Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din: Vaslui (Partener 2), Bacău (Partener 3), Sibiu (Partener 4), Neamț (Partener 5), Suceava (Partener 6), Iași (Partener 7), Botoșani (Partener 8), Ialomița (Partener 10), Teleorman (Partener 11), Maramureș (Partener 12), Dolj (Partener 12), Olt (Partener 14), Vrancea (Partener 15), Vâlcea (Partener 16), Buzău (Partener 17), Constanța (Partener 18), Argeș (Partener 19), Giurgiu (Partener 20), Timiș (Partener 21), Mureș (Partener 22), Sector 2 – București (Partener 23), Sector 4 – București (Partener 24).
Contribuția proprie în proiect a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2,00% din valoarea eligibilă a proiectului, este de 45.799,16 lei reprezentând cofinanțarea proiectului.
Statul oferă persoanelor cu dizabilități cu încadrare în grad de handicap grav opțiunea de a alege între a avea un asistent personal sau a primi o indemnizație lunară. Angajarea asistentului personal se realizează de către primărie, însă fondurile sunt asigurate din bugetul de stat. În martie 2020, 74.186 persoane cu dizabilități beneficiau de asistent personal (32% dintre cei care pot alege indemnizație sau asistent personal). Uneori, persoanelor cu dizabilități cu încadrare în grad de handicap grav nu li se asigură dreptul de avea un asistent personal, iar alteori nu pot alege informat între asistent personal și indemnizație. În plus, doar 2% dintre asistenți (de obicei un membru al familiei) au primit orice tip de formare profesională începând cu 2019.
La nivelul DGASPC Călărași funcționează Serviciul de Management de Caz pentru persoanele adulte cu dizabilități, în cadrul căruia se regăsește și rețeaua de APP cu un număr de 20 posturi, dintre care ocupate sunt 11. Majoritatea acestor posturi sunt ocupate de foști asistenți maternali care au asigurat creșterea și îngrijirea copiilor cu handicap până la vârsta majoratului, apoi trecând la sistemul de protecție al adultului cu handicap, s-a realizat și reîncadrarea asistentului maternal pe post de asistent personal profesionist.