Consilierii judeţeni au aprobat investiţia privind „Sistem de supraveghere video şi control acces la Stadionul Central Ion Comşa – Complex Sportiv Municipal Dunărea Călăraşi” – faza Studiu de fezabilitate

Miercuri la prânz, consilierii judeţeni au fost convocaţi într-o şedinţă extraordinară de îndată, pe ordinea de zi figurând şi Hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO ŞI CONTROL ACCES LA STADIONUL CENTRAL ION COMŞA – COMPLEX SPORTIV MUNICIPAL DUNĂREA CǍLǍRAŞI ” – faza Studiu de fezabilitate (SF).

Concret, consilierii au aprobat indicatorii tehnico – economici ai obiectivului mai sus – menţionat. Potrivit proiectului, valoarea investiţiei, conform Devizului general, este 465.657,97 lei fără T.V.A., din care C+M 260.452 lei. Durata estimată a execuției este de 30 zile.

Conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Călăraşi nr. 6 din 31.01.2018, terenul central „Ion Comșa” al stadionului municipal Călăraşi se află în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi,

 

Proiectul propus vizează achizitionarea si montarea unui sistem control acces si supraveghere video pentru dotarea stadionului “Ion Comsa”, care va asigura următoarele facilităţi:

sistemul de supraveghere video/televiziune cu circuit inchis va avea capacitatea si posibilitatea de a identifica orice incident in incinta stadionului, cat si in zonele adiacente, care implica prezenta participantilor la manifestarea sportiva.

sistemul de televiziune inchis va asigura protejarea/preluarea de imagini pe tot parcursul fluxului spectatorilor precum si protejarea cladirilor din incinta complexului sportiv, precum si asigurarea/realizarea monitorizarii din punctul de comanda.

va asigura securitatea stadionului, dar si controlul eficient al accesului prin implementarea componentei de control acces si ticketing dedicat special stadioanelor care sa furnizeze analize ale datelor in timp real.

va asigura detecţia şi identificarea oricărei încercări de pătrundere neautorizată în incinta stadionului, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare, a Dispoziţiei IGPR 422/2006, precum şi a Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003, cu modificările şi completările ulteroare.

va asigura supravegherea siguranţei sportivilor, antrenorilor, arbitrilor, spectatorilor, a personalului administrativ şi a bunurilor de la Stadionul Tineretului.

 

Descriere sistem de supraveghere video si control acces

Configurarea minima a componentei de televiziune cu circuit inchis va fi realizată cu ajutorul unei camere de supraveghere video fixe si mobile pentru preluarea de imagini/protejarea urmatoarelor zone:

● zonele exterioare si interioare de parcare autovehicule;

● zonele de acces (interior si exterior) in/din incinta complexului;

● aleile interioare din complex destinate deplasarii spectatorilor;

● zonele de acces propriu-zise in arena sportive (cel putin 2 echipamente care sa asigure distinct supravegherea zonei turnichetilor si zona de ansamblu a acesului);

● toate zonele/tribunele rezervate spectatorilor (tribuna I,II, Peluza Nord, Peluza Sud);

● zonele de acces in incinta cladirilor (Tribuna Oficiala, Cladirea Administrativa, Punctul de comanda, tabela electronica, chioscurile);

Toate camerele de supraveghere au caracteristici tehnice de functionare cu infrarosu, in conditii de luminozitate scazuta sau chiar absenta, dupa caz.

Sistemul de supraveghere video va avea in componenta urmatoarele elemente :

sistem de baza de date, pentru pastrarea datelor despre client, despre vanzarile realizate si despre intrarile efectuate in stadion;

sistem de vanzare de tichete si abonamente;

sistem de control al accesului (POC-Point of control) realizat din turnicheti (bariere rotative), de inaltime integrala pentru tribune si peluze cu cititoare de bilete conectate in retea.

 

Sistemul va permite stocarea imaginilor pentru cel putin 30 zile, acesta fiind prevazut cu camere de supraveghere care au incorporata functia de stop-cadru/auto-tracking (PTZ), astfel: cel putin 6 echipamente in interiorul arenei sportive pentru monitorizarea tribunelor/peluzelor dispuse in zonele colturilor terenurilor si cel putin 1 echipament la fiecare din cele 3 porti de acces ale spectatorilor in arena sportiva.

Numarul exact al camerelor de supraveghere va fi stabilit de ofertantul sistemului, dupa intocmirea documentatiei si obtinerea avizelor institutiilor abilitate, si dupa vizionarea in teren a locatiei, autoritatea contractanta recomandand doar un anumit numar minim.

Înregistrarea video a evenimentelor de pe camerele instalate în interiorul şi exteriorul bazei sportive se va face prin sisteme dedicate de stocare, în care se vor monta hard disk-uri pentru stocarea imaginilor video captate.

Vizualizarea camerelor de supraveghere se va face şi din exterior, doar de către persoane autorizate, dacă este cazul.

Vizualizarea imaginilor live şi a înregistrărilor de pe toate unităţile de înregistrare se va face cu ajutorul software-lor de monitorizare şi management.

De asemenea, vizualizarea imaginilor se va face şi din browserul de internet, accesând IP-ul de reţea corespunzător.

Realizarea alimentarii electrice pentru camerele de supraveghere, va fi realizata de catre ofertant printr-un circuit comun, separat de cele destinate altor scopuri, respectiv a tuturor dispozitivelor si echipamentelor sistemului. Acest circuit va fi executat corespunzator de catre ofertant.

Sistemul trebuie sa fie operational permanent, cu posibilitate de backup (de sustinere) in momentul caderilor de tensiune pe reteaua de alimentare cu energie electrica si sa fie echipat cu functie de reluare automata a inregistrarii la revenirea alimentarii cu energie electrica.

Se va evita montarea camerelor de supraveghere şi a circuitelor electrice, precum si a curentilor slabi aferenti sistemului, in locuri în care există posibilitatea deteriorării lor în exploatare, ca urmare a loviturilor mecanice sau a acţiunii agenţilor corozivi, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, se vor lua măsuri suplimentare de protecţie, fără a influenţa din punct de vedere vizual identificarea acestora.

Amplasarea unităţilor de înregistrare se va realiza in punctul de comanda din incinta stadionului cu condiţii normale de temperatură şi umiditate admise pentru clădiri administrative, ferită de praf şi agenţi corozivi, în care se vor asigura iluminatul şi ventilaţie naturală.

Traseul cablurilor necesare functionarii sistemului de supraveghere video si control acces va fi mascat, astfel incat sa se previna deteriorarea/vandalizarea.

Se va implementa un sistem modern de control acces si ticketing dedicate stadioanelor care sa furnizeze si sa analizeze datele in timp real in scopul asigurarii securitatii stadionului, dar, si controlului eficient al accesului si al spectatorilor.

La toate cele 9 puncte de acces in incinta se vor monta sisteme de control cu turnicheti. Sistemul de acces va fi alcatuit din 9 turnicheti bidirectionali, casa cu eliberare bilete, abonamente si stocarea datelor de acces. Un turnichet va asigura accesul unui numar de 30 de persoane pe minut.

Sistemul trebuie va avea in componenta echipamente care sa permita emiterea de rapoarte in centrul de comanda privind numarul spectatorilor intrati in stadion si existenta spectatorilor “problematici” carora clubul le poate refuza vanzarea de bilete/abonamente sau acces in stadion.

Sistemul va permite accesul lejer al persoanelor cu dizabilitati. Sistemul se va monta la intrarile in sectoarele din stadion. Biletele vor fi din carton pe care va fi imprimat codul de bare; abonamente si cardurile pentru angajati vor fi imprimate pe carduri PVC si vor avea imprimate coduri de bare. Se doreste o evidenta a persoanelor care au intrat, evidenta tranzactiilor si evenimentelor, data la care s-au cumparat biletele, numarul lor, ora la care au intrat persoanele cu bilete, evidenta incasarilor pe diferite perioade de timp si pe fiecare angajat.

Controlul accesului se bazeaza pe utilizarea unor cartele de proximitate care ofera un grad mare de securitate datorita caracterului de unicitate al codului de identificare inscris in cartele.

 

Beneficiile obţinute din această investiţie sunt:

   ● asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru toţi participanţii la evenimentele organizate pe stadion;

   ● prevenirea unor potenţiale incidente pe baza analizei imaginilor HD;

   ● identificarea rapidă a persoanelor recalcitrante cu ajutorul imaginilor HD şi a funcţionalităţilor de auto-tracking;

   ● consum redus de energie;

   ● sincronizarea camerelor prin intermediul unui protocol NTP cu un ceas atomic;

   ● reducerea necesarului de stocare prin utilizarea funcţionalităţilor inteligente de procesare a camerelor video.