CJCC / V. Diaconu: Nu vom lăsa locuitorii județului nostru fără hrană spirituală. Vom compensa cu multe alte surprize!

CJCC / V. Diaconu: Nu vom lăsa locuitorii județului nostru fără hrană spirituală. Vom compensa cu multe alte surprize!

Pandemia de coronavirus s-a răsfrânt firesc şi asupra activităţii Centrului Judeţean de Creaţie şi Cultură Călăraşi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Călăraşi. Managerul, Virgil Diaconu, a trecut în revistă activitatea desfăşurată în acest an, dezvăluind şi o parte din „surprizele” pregătite după ce va fu reluată „viaţa” în cadrul instituţiei.

Din păcate, din pricina pandemiei de coronavirus care a afectat aproape o lume întreagă, inclusiv activitatea Centrului Judeţean de Creaţiei şi Cultură a fost suspendată, de la jumătatea lunii martie. Vă rog să ne spuneţi care sunt consecinţele imediate. Pe de altă parte, ştiu că pregătiţi şi o „surpriză” călărăşenilor în această pauză forţată. Despre ce ar fi vorba?

Adevărul este că genul nostru de activitate a fost lovit din plin de carantină. A trebuit să anulăm o mare parte din rezultatele muncii depuse de noi în ceea ce privește pregătirea sezonului artistic și nu numai în judeţul Călărași. A trebuit să anulăm rând pe rând spectacole ale unor mari nume ale scenei românești și internaționale, cum ar fi: Doru Octavian Dumitru, Direcţia 5, Fuego, Elena Gheorghe, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Florin Chilian, Emeric Imre, Smiley, Feli, Delia, Katanga, Nelu Ploieșteanu, ASU (pentru Ziua rromilor) și, nu în ultimul rând, surpriza deosebită pe care o pregătisem pentru călărășeni, pentru data de 16 mai, cunoscutul compozitor și interpret Goran Bregovici, în concert extraordinar!

Cât despre surprizele dorite, tot ce vă spun deocamdată este că sperăm să mutăm la Călărași un apreciat festival internațional de muzică ușoară, ce va avea loc în perioada 3-5 noiembrie. Mai mult nu vă divulg.

Tot pe această cale vreau să anunț călărășenii că, prin hotărârea Consiliului Județean Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație a redirecționat în această perioadă o parte din sumele alocate inițial pentru spectacolele din trimestrul 2 al acestui an, în valoare de aproximativ 5 miliarde lei vechi, către spitalul Călărași.

Ce ne spuneţi despre activitatea desfăşurată în cadrul Centrului de la începutul anului? Au avut loc o serie de spectacole cu mare priză la public, indiferent de vârstă.

Da, și pe noi ne-a luat prin surprindere afluența de public la spectacolele realizate cu ocazia sărbătoririi Micii Uniri, de Valentine’s Day, Dragobete, Ziua Femeii, show-uri la care au contibuit mari artiști ai României: Irina Loghin, Floarea Calotă, Veta Biriș, Trupa Taxi, trupa Distinto, Mircea Rusu, Emil Drăgoi, Gabriel Dorobanțu, Cătălin Crișan, Ionuț Galani, Greek4U, Constantin Măgureanu.

Ce aveţi în vedere după ce scăpam de această „năpastă” şi va fi reluată, desigur, activitatea CJCC? Aţi punctat, succint, pentru cititorii Arena şi www.arenamedia.ro câteva proiecte în care sunt implicaţi şi „artişti” călărăşeni din întreg judeţul.

Suntem cu ochii pe virus. Doar n-o să stăm în loc din această cauză. Mergem mai departe și oamenii noștri pregătesc în continuare programul nostru de suflet numit „AURUL DE BĂRĂGAN”, unde, după cum cunoașteți deja ne vom implica în scoaterea la lumină a valorilor culturale călărășene.

Credeţi că în acest an va fi suspendat Festivalul Naţional „Flori de Mai” sau va fi programat la o data ulterioară? Dar Festivalul „Hora Mare”? Sunt două „borne” importante care au marcat viaţa culturală locală, naţională şi chiar internaţională...

La această oră vă pot spune cu certitudine că cele două mari festivaluri nu se vor ține în acest an. Tot ce vă pot informa este că nu vom lăsa locuitorii județului nostru fără hrană spirituală. Vom compensa cu multe alte surprize, plăcute de data aceasta.

În curând, după ştiinţa mea, veţi „bifa” şi primul an în calitate de manager al CJCC. Cum a fost? V-aţi încadrat în „parametrii” fixaţi în fişa postului? E loc de mai bine?

Întotdeauna e loc de mai bine. Eu mi-am îndeplinit toate target-urile pe care le-am avut prin contractul de management și sper ca în continuare, în echipă cu președintele Vasile Iliuță, să aducem în sufletele călărășenilor un plus de bucurie. Spun în echipă cu acest om, pentru că văd la dumnealui o aplecare permanentă către actul de cultură și cred sincer că numai cu el putem continua programele pe care ni le-am propus. Sper să mai ia un mandat ca să ducem la bun sfârșit tot ce am demarat.

În astfel de momente de cumpănă, care ar fi gândurile dvs. și ale echipei pe care o coordonaţi, aici în cadrul CJCC, pentru călărăşenii iubitori de spectacole? Ce vă mai propuneți în această echipă?

Un proiect nou ar fi și acela de  repunere pe picioare a sălii cinematografului Orizont. Avem în vedere recuperarea sălii pe care să o amenajam prin renovare în interesul locuitorilor zonei Big, astfel încât aceștia să fie mai aproape de fenomenul cultural călărășean. Dorim să redeschidem cinematograful, de această dată de la 3D în sus (de ce nu și 5D), și să pregătim scena și pentru piese de teatru, spectacole de muzică și dans. S-a dovedit că sala ”Știrbei Vodă” a Consiliului Județean este prea mică pentru a satisface nevoile culturale ale călărășenilor.

Îi asigur pe călărășenii mei că, atâta timp cât echipa aceasta va rămâne la conducerea județului, nu vor mai fi nevoiți să meargă la București pentru a vedea spectacole valoroase pe scene scumpe.  Vor veni spectacolele la Călărași. Acesta va fi fluxul!