CJ Călăraşi / Rectificarea bugetului, subiect de discuţii aprinse între consilierii Puterii şi cei ai Opoziţiei!

edi gramaLuni a fost o zi grea, ba chiar tensionată nu doar pentru consilierii judeţeni ci şi pentru salariaţii din Consiliul Judeţean şi serviciile subordonate acestuia. Punerea în aplicare a prevederilor Legii – Cadru nr. 153 / 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a stârnit discuţii aprinse între reprezentanţii PSD ŞI PNL.

Întrucât în plenul şedinţei ordinare de la ora 12.00 Hotărârea privind rectificarea bugetului propriu al Judeţului Călăraşi pe anul 2017 nu a trecut de votul aleşilor, s-a stabilit reluarea votului în cadrul unei şedinţe de îndată susţinută tot în acea zi dar de la ora 18.00.

De data asta, consilierii judeţeni au fost „flancaţi” de câteva zeci de salariaţi din Consiliu şi DGASPC care au dorit astfel să „instituie” prin prezenţa lor un soi de presiune pe umerii consilierilor PSD. Miza: invalidarea pentru a doua oară a Hotărârii privind rectificarea bugetului ar fi determinat blocarea acordării salariilor pentru luna în curs. Şi vorbim şi de salarii mărite!

Liderul consilierilor PSD, Liviu Vărtejanu s-a declarat nemulţumit de faptul că propunerile de salarii, prezentate de Executiv, n-au fost discutate în plen fiind de asemenea contrariat de nivelul mare al coeficientului de 7,90, stabilit în dreptul salariului administratorului public al judeţului, faţă de cel al directorului executiv al DGASPC Călăraşi, de 6,35, care are în subordine sute de salariaţi cu responsabilităţi importante. „Competenţa noastră e de la administrator public în jos. (...) Am făcut o propunere în şedinţa de la prânz. Mi se pare foarte mare coeficientul de 7,90. Această pornire poate afecta toate direcţiile din subordine. Am văzut la DGASPC, acolo unde lucrează foarte mulţi oameni că directorul are un coeficient de 6,35. Această direcţie e una cu mare responsabilitate în judeţ. De aici, de la acest nivel se duc în jos toate salariile. Pentru administrator am făcut o propunere de 7, coeficient. Un salariu de 100 de milioane nu mi se pare mic pentru un director care conduce o direcţie cu 20 de angajaţi. Mi se pare o discrepanţă mare faţă de ce am văzut la DGASPC. Din păcate nu s-a vrut discutarea acestei probleme” a spus printre altele Liviu Vărtejanu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

A existat şi o „replică” la cele susţinute de consilierii PSD prin vocea lui Liviu Vîrtejanu. Managerul public, Marius Fulga, liderul salariaţilor din CJ, neafiliaţi sindical a intervenit în timpul şedinţei susţinând „A fost urmat un algoritm în stabilirea propunerii de salarizare. Nu a fost stabilit întâmplător şi nu a fost o propunere exclusivă a conducerii CJ. Aceasta a urmat paşii legali în stabilirea propunerii ţinând cont şi de opiniile exprimate de liderii celor două sindicate precum şi a lasariaţilor neafiliaţi sindical, reprezentaţi de mine. Au fost două runde de negocieri în urma cărora s-a ajuns la aceste propuneri care respectă prevederile legale (...). Nu s-a mers pe o creştere a salariilor la funcţiile de conducere ci s-a mers pe o creştere a salariilor clase medii: consilieri asistenţi, principali, superiori, precum şi personal contractual. Aceştia aveau salarii foarte mici” a spus Fulga care a conchis „Vă asigur că am făcut toţi paşii legali pentru a ajunge la o propunere fundamentată”.

Potrivit directorului executiv adjunct, Eduard Grama, salariile angajaţilor din cadrul DGASPC Călăraşi au fost majorate cu 12% spre deosebire de salariaţii aparatului propriu al CJ care beneficiază de la 1 iulie de o creştere medie de doar 4%.

Necazul e că fondul de salarii, susţinut din resurse proprii, nu ajunge până la finele anului. Acelaţi Eduard Grama a mai susţinut luni seară că Guvernul prin ANAF a solicitat până pe 4 august „o solicitare pentru completarea anexelor privind redimensionarea cheltuielilor în vederea rectificării bugetare”.

Până la urmă, după lungi discuţii care s-au dovedit mai degrabă sterile decât constructive, consilierii PSD au votat Hotărârea privind rectificarea bugetului.

 

La ambele şedinţe susţinute vineri a absentat preşedintele Vasile Iliuţă, înlocuit de unul din vicepreşedinţi, Marian Dinulescu. A fost prezent în schimb primarul Dan Drăgulin, în calitate, probabil, de preşedinte al PNL Călăraşi. Seara, acesta a intervenit solicitând consilierilor PSD sî voteze Hotărârea „buclucaşă”, mesajul său stârnind aplauze din partea salariaţilor prezenţi la lucrări. O parte din cei prezenţi sunt membri PNL cu acte în regulă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.