CJ Călăraşi / Militaru, o alegere neinspirată, dacă nu chiar scandaloasă!

“Vreau să fac un Consiliu de Administraţie funcţional, cu oameni responsabili pe care o să-i iau chiar din mediul privat şi care vor conduce spitalul. Din CJ poate va fi reprezentantul preşedintelui iar restul vor fi cei care vor manageria spitalul. În 30 de zile vă voi da persoanele care pot să conducă spitalul.” spunea în vară imediat după preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă.

Şi s-a cam ţinut de cuvânt! L-a pus în fruntea CA pe Rareş Ionescu, un tânăr om de afaceri dar şi camarad politic, în vechiul PDL, cu noul “guest – star” al Consiliului Judeţean. Mandatul acestuia nu l-a impresionat însă pe Iliuţă care recent a decis să-l înlocuiască din funcţie prevalându-se de prevederile art. 186. 8 / Legea 95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Printr-o simplă dispoziţie, Iliuţă l-a desemnat pe mult mai „celebrul”, Marius Militaru să preia şefia Consiliului de Administraţie declanşând la finele săptămânii trecute un scandal imens în presa naţională. Militaru, care oricum a fost nelipsit din Călăraşi şi din Spital încă din vara anului trecut, nu-i un personaj oarecare, aciuat aici de la Fundulea. Prin filiaţie politică PNL, el fiind cumătru cu „reputatul” europarlamentar Cristian Buşoi, Militaru a ajuns să facă afaceri pe picior mare, numele său apărând şi prin scriptele ANRP care, în urma unor inginerii imobiliare, i-a pus pe tavă o sumă colosală, estimată la peste 77 de milioane de lei noi. Scrieţi numele lui Militaru pe google şi puteţi afla toate detaliile. Unele chiar şocante!

În cazul cu pricina, alegerea lui Iliuţă mi se pare cel puţin neinspirată, dacă nu chiar scandaloasă. Să nu-i fi spus nimeni lui Iliuţă, cine este şi prin câte scandaluri a fost târât numele lui Marius Militaru? Dacă n-a îndrăznit nimeni, de ce n-a verificat chiar Iliuţă însuşi?

De ce tine morţiş Iliuţă să-şi bată cuie în talpă în condiţiile în care nu există prea multe mize odată cu instalarea acestui personaj controversat în această funcţie? În acest an, foarte probabil, va avea loc concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului. E drept că Militaru, de la înălţimea noii sale funcţii, va organiza acest concurs dar oare nu puteau toţi aceşti oameni interesaţi de “soarta” spitalului “să tragă sforile” şi de pe margine? De ce ar trebui Militaru să deţină o astfel de „responsabilitate” când putea foarte bine să-şi desfăşoare afacerile derulate cândva şi pe la un spital important din Timişoara, abordând o „poziţie” mai discretă? Sau, cine ştie?, poate că s-a făcut băiat cuminte şi vrea să se spele de păcate punând toată energia, ştiinţa şi timpul în slujba acestei funcţii pentru ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi să devină o unitate spitalicească etalon în România!

E drept că Marius Militaru n-a omorât pe nimeni însă imaginea sa e cam tot ce-i mai trebuia lui Vasile Iliuţă, aşteptat non – stop după colţ de „amicii” săi buni din vechiul PNL care să-i livreze lovitura decisivă. Să fim corecţi, şi aceşti „amici” şi-au dovedit cu vârf şi îndesat profesionalismul organizând în urmă cu vreo 2 ani o licitaţie deşi nu era treaba lor şi care s-a finalizat cu un prejudiciu de peste 2,8 miliarde lei vechi, bani pe care nişte somităţi profesionale din CJ trebuie să-i restituie bugetului.

Spitalul Judeţean a fost şi probabil că va rămâne o miză importantă pentru mandatul lui Vasile Iliuţă. Însă, pariul e departe de a fi câştigat! Ce s-a întâmplat în primele 6 luni de mandat confirmă acest lucru.

Camelia Ghiveciu, fost manager al Spitalului, pusă în funcţie de fostul şef al Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu, nici n-a mai fost lăsată să participe la concurs şi asta pentru că nu avea „calificarea” necesară. Dar de ce i s-a permis să conducă interimar spitalul preţ de 6 luni?

Adus cu surle şi trâmbiţe, spun „gurile rele” la „propunerea” unei doamne discutabile, precum Oana Belu, şefa de la Ostrovit, doctorul Beluşică a cam plecat după 6 luni cu coada între picioare. N-a reformat nimic, n-a adus medicii pe care i-a promis rezumându-se doar doar gargară ieftină pe facebook pentru a-şi justifica victimizarea. Locul său a fost luat de o doamnă doctor din cadrul Spitalului, Adela Maria Năsturică, semn că oameni pricepuţi există şi la Călăraşi.

Starea spitalului e în continuare deplorabilă provoacă îngrijorare maximă, fapt ce l-a determinat pe acelaşi Iliuţă să declare recent că va construi chiar o nouă aripă a spitalului. Alte angajamente care vor „rămâne”, cel mai probabil doar la stadiul de vorbe!

Cum arată configuraţia Consiliului de Administraţie

Marius Militaru – Preşedinte

Paraschiva Mureşan – reprezentant Consiliul Judeţean

Carmen Şerban – reprezentant Consiliul Judeţean

Geanina Teodorescu – reprezentant DSP Călăraşi

Camelia Truică – reprezentant DSP Călăraşi

Statut de invitat

Dr. Adela Maria Năsturică – reprezentant Colegiul Medicilor (se va retrage după numirea în funcţia de director medical)

Profira Stan – reprezentant Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali

Mihaela Osmnan – reprezentant Sindicate

Şedinţele consiliului de administraţie sunt conduse de un preşedinte de şedinţă, ales cu majoritate simplă din numărul total al membrilor, pentru o perioadă de 6 luni.

Atribuţiile principale ale consiliului de administraţie sunt următoarele:

   a) avizează bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului, precum şi situaţiile financiare trimestriale şi anuale;

   b) organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii, al ministrului de resort sau, după caz, prin act administrativ al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean, după caz;

   c) aprobă măsurile pentru dezvoltarea activităţii spitalului în concordanţă cu nevoile de servicii medicale ale populaţiei;

   d) avizează programul anual al achiziţiilor publice întocmit în condiţiile legii;

   e) analizează modul de îndeplinire a obligaţiilor de către membrii comitetului director şi activitatea managerului şi dispune măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii;

   f) propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director în cazul în care constată existenţa situaţiilor prevăzute la art. 180 alin. (1) şi la art. 183^3 alin. (1).

Consiliul de administraţie se întruneşte lunar sau ori de către ori este nevoie, la solicitarea majorităţii membrilor săi, a preşedintelui de şedinţă sau a managerului, şi ia decizii cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.

Membrii consiliului de administraţie al spitalului public pot beneficia de o indemnizaţie lunară de maximum 1% din salariul managerului.