CJ Călăraşi | I. Samoilă: Şi această chestiune, la acest moment, nu e rezolvată!

CJ Călăraşi | I. Samoilă: Şi această chestiune, la acest moment, nu e rezolvată!

Problema transportului elevilor continuă să afecteze nu doar autorităţile publice locale ci şi pe transportatori, nevoiţi să elibereze abonamente, fără să ştie când şi de unde vor încasa banii cheltuiţi în acest sens, a anunţat, joi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Samoilă.

„Mai avem o problemă care ţine tot de Guvern şi anume problema transportului pentru elevi. Această cheltuială era decontată sau se derula prin Consiliul Judeţean, banii trebuiau să provină de la bugetul naţional. Bani nu mai avem din septembrie. Am reuşit să plătim până acum de la bugetul Judeţului care acum nu ne mai permite. Este în dezbatere Ordonanţa de Urgenţă ca acest serviciu să fie decontat de Ministerul Educaţiei. Şi această chestiune, la acest moment, nu e rezolvată. Este în dezbatere, nu ştiu când se va aproba. Problema transportatorilor este că trebuie să elibereze abonamente elevilor care se deplasează însă nu ştiu când şi de unde o să încaseze aceşti bani.”, a precizat vicepreşedinte CJ, Ion Samoilă.

Guvernul pregătește într-adevăr o ordonanță de urgență prin care modifică modul de acordare a gratuităților la transportul elevilor, la care se adaugă alte noi beneficii acordate acestora.

Urgența actului normativ este justificată prin faptul că o lege adoptată anul trecut, Legea 226, a făcut ca modalitatea de decontare să devină neclară cu consecința că operatorii de transport nu mai asigurau gratuitatea transportului pentru că nu știau cum o să-și recupereze banii.

Pe lângă clarificarea acestor chestiuni, ordonanța introduce gratuitatea transportului pentru elevii cu boli cronice care au nevoie să călătorească pentru consultații medicale.

Ministerul Educației susține că Legea 226/2020 a introdus o serie de prevederi confuze „în sensul că, pe de o parte decontarea cheltuielilor de transport se face de la bugetul de stat prin transfer către unitățile administrativ teritoriale, acestea din urmă subvenționând operatorii de transport, iar pe de altă parte unitatea de învățământ decontează transportul desfășurat în alte modalități decât sub forma unui serviciu public.”

În consecință, articolul 84 din Legea educației va primi o formă cu totul nouă, menținând însă prevederea esențială, anume că elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, beneficiază gratuit de servicii publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Pentru elevii care merg la școli din afara localității de domiciliu se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. ”Elevii pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare”, se arată în proiectul de OUG.