CJ Călărași: Astăzi a fost inaugurat SmartLab-ul, primul laborator inteligent din Uniunea Europeană amenajat într-o bibliotecă

CJ Călărași: Astăzi a fost inaugurat SmartLab-ul, primul laborator inteligent din Uniunea Europeană amenajat într-o bibliotecă

Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu găzduiește începând de astăzi primul laborator intelligent din județul Călărași, un proiect realizat de Consiliul Județean Călărași, Asociația INACO – Inițiativă pentru Competitivitate și Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași. SmartLab-ul de la Călărași este al doilea laborator inteligent din țară creat în afara școlilor și primul din Uniunea Europeană amenajat într-o bibliotecă.

“Asistăm astăzi la inaugurarea laboratorului SmartLab. Să-i mulțumim fostei mele colege din Camera Deputaților, Andreea Paul Vass, președinte INACO, inițiatoare a acestui proiect care n-a fost destul de simplu. Să-i mulțumesc și lui Mari Enciu că a crezut în tehnologie și performanță și pentru că întreg colectivul Bibliotecii și-a dorit acest lucru. Pentru noi, pentru viitorul Călărașiului e foarte important acest pas uriaș pe care l-am făcut. Într-o bibliotecă în care abia puteam să ne desfășurăm activitatea, anul trecut am inaugurat această minunată bibliotecă, astăzi al doilea proiect la nivel național SmartLab e implementa la Călărași. Am preluat această inițiativă a doamnei Vass pentru că noi credem că e în beneficiul copiilor din județul nostru. Să ne gândim că avem unde putem să visăm, să aducem performanța.” a declarat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Andreea Paul Vass a salutat demersul susținut de Consiliul Județean și Biblioteca Județeană despre care a precizat că este prima bibliotecă din România care găzduiește un laborator educațional digital inteligent. “E prima bibliotecă din Europa care e dotată cu tablă interactivă, roboți educaționali multifuncționali, creioane 3D, imprimante 3D, ochelari de realitate virtuală, laptopuri, mobilier inteligent, un spațiu nou de învățare care inspiră și care-i motivează pe copiii noștri, de data asta și tinerii și adulții dornici de recalificare” a spus Andreea Paul Vas care a continuat” Acest SmartLab este al 5-lea din România dar e al doilea în afara spațiului școlar. Sigur că la Măgurele au acces copiii din Ilfov. Dar toată lumea spune mereu că investim în cea mai bogată regiune a României. Dar ce facem cu restul regiunilor? Și iată că prima regiune din afara București – Ilfov este Călărașiul, gazda unui laborator atât de performant care asigură tuturor călărășenilor accesul la alfabetizare digitală și tehnologică, astăzi la fel de importantă ca alfabetizarea funcțională. Nu-i un proiect ieftin dar nici scump. Este optimizat pentru scop educațional. Când le-am spus celor din piața de profil că acest proiect costă 100 de mii de euro, la cheie, au zis că nu e posibil. Ba da, este posibil! E un proiect bazat pe costuri, nu pe profit (...)Consiliul Județean a investit în acest laborator atât de necesar pentru viitorul călărășenilor. Astăzi, în anul pandemic 2020, cine nu e alfabetizat digital nu poate comunica online, nu poate munci online, nu poate să învețe online. Le mulțumesc autorităților locale că au înțeles importanța acestui proiect.” a susținut Andreea Paul Vass.

Elevii de clasele I-XII din toate școlile și liceele din județul Călărași au de acum la dispoziție un laborator digital inteligent cu tehnologie de ultimă generație: 30 laptopuri cu licențe și softuri de design grafic, o tablă inteligentă, 30 de ochelari VR, 2 roboți educaționali multifuncționali, 2 scannere 3D, 30 de creioane 3D, 6 imprimante 3D, dintre care una multicoloră și 5 monocolore, toate în valoare de 100.000 de euro.

smartlab2

smartlab3

smartlab4

smartlab5

smartlab6

smartlab7

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.