B. Mihai: Ce date folosește Primăria care necesită să fie șterse definitiv de pe calculatoarele instituției? S-a mutat cumva NASA la Călărași?

B. Mihai: Ce date folosește Primăria care necesită să fie șterse definitiv de pe calculatoarele instituției? S-a mutat cumva NASA la Călărași?

În plină pandemie de coronavirus, Primăria Călăraşi realizează achiziţii, măcar discutabile, de sute de milioane de lei vechi de lei vechi, deşi bani ar fi fost mult mai necesari, acum, în lupta cu noul coronavirus. Dezvăluirea a fost făcută pe pagina personală de Facebook de Bogdan Mihai, consilier în cadrul CJ Călăraşi care a susţinut că pentru achiziţionarea unui program informatic care permite ştergerea definitivă a datelor de pe calculatoarele instituţiei, Primăria va plăti nu mai puţin de 850 de milioane de lei vechi fără TVA. Acelaşi soft ar fi fost cumpărat şi în 2019 cu 845 de milioane de lei vechi dar şi în 2018, cu 805 milioane de lei vechi. Şi nu este singura achiziţie făcută în vremuri de restrişte!

“E mare plictiseală zilele astea. Nu însă pentru toți. Unii își văd de planurile lor, fără să țină cont de nimic. Nici de coronavirus, nici de nimic. Dar mai ales nu țin cont de bani. De banii publici, ai tuturor. Primăria Călărași de exemplu. Poate vă întrebați ce mai face lumea pe acolo. E simplu. Cheltuie niște bani.

În zilele astea în care toată lumea urlă că nu sunt bani, că e nevoie de bani, de donații, vă întrebați ce se mai achiziționează de către Primăria Călărași? Vă spun eu.

Un program informatic prin care se șterg definitiv datele de pe calculatoarele instituției. De 850 de milioane lei vechi fără TVA. De fapt arunci cam 20.000 de euro fără nici o utilitate. Pe 25.03.2020. În timp ce oamenii stau în casă și caută speranță.

Când citești asemenea tâmpenie de achiziție nu poți să nu te întrebi la ce e necesară? Ce date folosește primăria Călărași care necesită să fie șterse definitiv de pe calculatoarele instituției? De ce trebuie să coste un miliard o asemenea prostie? Cumva Primăria Călărași este o unitate militară sau un sediu de cercetare în care orice informație care iese de acolo este una care periclitează ceva? S-a mutat cumva NASA la Călărași?

Răspunsul este nu. Nu este NIMIC acolo. Este o simplă instituție care lucrează cu date publice ce pot fi solicitate de orice cetățean în baza legii 544/2001.

Și atunci întrebarea revine. De ce ți-ai bate joc de banii publici? De ce ai cumpăra așa ceva?

Răspunsul e simplu. Pentru că așa ai făcut mereu. Că faci parte dintr-o gașcă. Poate nu știți, dar aceeași primărie Călărași a mai cumpărat softul respectiv și în anul 2019 (la data de 19.07.2019 - valoare de 84.500,00 RON) și în anul 2018 (25.10.2018 - valoare de 80.5000). Tot de la aceeași firmă.

V-ați prins! Îl cumpără doar cu licență pentru un an. Că se poate. Până acum șmecheria asta ne-a costat 3 miliarde de lei. Sau mai pe înțelesul tuturor o canalizare pe o stradă. Sau un covor asfaltic pe alta. Sau orice altceva.

Nu vă faceți iluzii. Mai sunt multe exemple. Mai sunt lucruri care sunt ascunse în diferite șmecherii ieftine. În licențe antivirus cumpărate de vreo trei miliarde (în trei ani), în soluții de criptare email tot de vreo trei miliarde. În total cam 10 miliarde în trei ani doar pe trei achiziții. Cheltuiți destul de bine din ce vedem când ieșim din casă. Pe străzile astea minunate pe care le „spală” acum.

Că până acum și-au bătut joc de orice, asta e evident. Dar ce nu e de înțeles, de ce acum, când ne aflăm în mijlocul celei mai mari provocări a generațiilor noastre, acești indivizi nu pot să își oprime instinctele primitive și să judece măcar o singură dată pentru oameni?

Probabil că asta înțeleg ei prin solidaritate. Prin unitate. Un lucru este sigur însă. După ce o să trecem peste asta, și o să trecem, multe lucruri se vor schimba în societate. Și probabil că softul achiziționat de primărie urmează să fie folosit cu adevărat pentru a șterge definitiv numele acestor indivizi din memoria noastră și pe care să îi menționeze doar instanțele de judecată atunci când le pronunță sentințele.” A scris Bogdan Mihai pe Facebook.

Interesant e că pe 26 martie, Primăria Călăraşi lansa, prin intermediul unei postări pe pagina oficială de Facebook, un apel către firmele călărăşene să susţină financiar, sub formă de donaţii, achiziţionarea de produse de protecție şi materiale biocide pentru cadrele medicale şi forţele de ordine, precizând că “orice ajutor din partea antreprenorilor călărășeni poate fi o gură de oxigen.

“Solidaritatea poate fi cea mai bună cale pentru a face față acestui virus. Cadrele medicale și forțele de ordine au nevoie în permanență de produse de protecție, materialele biocide sunt și ele greu de găsit, iar orice ajutor din partea antreprenorilor călărășeni poate fi o gură de oxigen.

🤲Implicarea fiecărei firme poate face diferența între a ne uita pasiv la situație și a putea face efectiv ceva prin orice fel de ajutor, iar aici vorbim fie de implicare financiară, fie prin donații destinate achiziționării echipamentelor de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți și aparatură).

Puteți alege ca ajutorul dumneavoastră să se concretizeze în:

Donații în conturile ONG-urilor care se ocupă de combaterea răspândirii infecției cu Coronavirus

Donații de echipamente de protecție și biocide

Donații de alimente neperisabile pentru bătrâni și persoane defavorizate care se află în situații deosebite

Donații de medicamente

Orice fel de ajutor care poate fi util în actualul context epidemiologic.

Primăria Municipiului Călărași vă stă la dispoziție la numărul de telefon 👉0720 80 00 02 👈unde puteți suna de luni până vineri, între orele 8.00-16.30, pentru a obține informații referitoare la eventualele donații pe care le puteți face.” se arată în mesajul postat pe Facebook.