Consilierii județeni au aprobat vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare, participarea CJ Călărași la depunerea proiectului "Acțiuni transfrontaliere pentru dezvoltarea competențelor de autonomie și dezvoltare comunitară" în cadrul Programului INTERREG VI-A RO-BG, cu valoarea maximă de 1.500.000 euro.
Potrivit Hotărârii a fost aprobată și finanţarea din bugetul propriu al județului Călărași a cheltuielilor generate de implementarea proiectului în avans, până la rambursare, a cheltuielilor neeligibile neprevizionate, precum şi cofinanţarea de 2% din suma estimată de maxim 300.000 euro ce revine judeţului Călăraşi din valoarea totală a proiectului.
Programul Interreg VI-A Romania-Bulgaria, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, își propune îmbunătățirea dezvoltării zonei de graniță româno-bulgare în perioada 2021-2027. Programul Interreg VI-A România-Bulgaria a fost aprobat de către Comisia Europeană în data de 30 noiembrie 2022.
Scopul apelului de proiecte, conform Ghidului solicitantului condiții specifice, îl reprezintă îmbunătățirea accesului egal la servicii incluzive și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea unei infrastructuri accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online.
UAT Județul Călărași intenționează să depună o cerere de finanțare în cadrul OP 4 Prioritatea 3: O regiune educate Obiectivul specific 4.2 – Îmbunătățirea accesului egal la servicii incluzive și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea unei infrastructuri accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online, pentru a veni în sprijinul copiilor din grupurile dezavantajate, proveniți din Centrul de plasament Perișoru din județul Călărași și Școala de meserii din localitatea Pobeda, municipalitatea Dobrichka din regiunea Dobrich, Bulgaria.
Atât în județul Călărași, cât și în municipiul Dobrichka, prin parteneriatul dintre ISU Călărași, Consiliul Județean Călărași și Municipalitatea Dobrichka - Bg, se intenționează estomparea acestor probleme sociale în cel mai eficient mod. Astfel, partenerii vor oferi servicii alternative de sprijin pentru viața independentă și integrarea în comunitate, precum instruire privind acordarea măsurilor de prim ajutor, activități de mentorat, servicii de voluntariat și posibilitatea accesării de locuri de muncă din sistem.
Urgența adoptării măsurii propuse este generată de faptul că termenul de depunere a proiectului este 9 septembrie 2024, ora 13.00.